ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Διπλασιασμός δανείων το 2022 και μέρισμα από τα κέρδη του 2023

Alpha Bank: Διπλασιασμός δανείων το 2022 και μέρισμα από τα κέρδη του 2023
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, απαρίθμησε μια σειρά από σημαντικούς επιχειρηματικούς, αναπτυξιακούς και διαρθρωτικούς σταθμούς Φωτογραφία αρχείου

Τα σχέδια της Alpha Bank, που περιλαμβάνουν διπλασιασμό της χρηματοδότησης της οικονομίας το 2022 σε σχέση με το 2011 και τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 παρουσίασε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, απαρίθμησε μια σειρά από σημαντικούς επιχειρηματικούς, αναπτυξιακούς και διαρθρωτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων η αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι το 2021, η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έξι μήνες νωρίτερα από τον στόχο, μέσω συνολικών τιτλοποιήσεων άνω των 17 δισ. ευρώ, η άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων 1,5 δισ. ευρώ, η αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων, το ντιλ με τη Nexi στα συστήματα πληρωμών, η σύμπραξη με την DK και η δημιουργία της νέας CEPAL για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, η δημιουργία κοινοπραξίας με τη Dimand για τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων (Skyline), κά.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε προσαρμοσμένα κέρδη 330 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5%, δηλαδή εντός των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου.

Η σημαντική πιστωτική επέκταση το 2021 κατά 5,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η χρηματοδότηση της οικονομίας από την Alpha Bank θα διπλασιαστεί το 2022 σε σχέση με το 2021. Το 90% της αύξησης θα προέρχεται από την επιχειρηματική τραπεζική.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Ψάλτης προειδοποίησε ότι οι συνθήκες πληθωρισμού και ανοδικών επιτοκίων δημιουργούν νέα δεδομένα, επηρεάζοντας τη ρευστότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, οδηγώντας την ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων. Ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για πληθωρισμό κόστους, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην καταπολέμησή του.

Ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων έχουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες αυτές, καθώς δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη, πλευρά, όμως, η ελληνική οικονομία έχει το πλεονέκτημα δύο σημαντικών πυλώνων ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός και το Ταμείου Ανάκαμψης.

Βασίλης Ράπανος: Συνθήκες στενότητας από πληθωρισμό και επιτόκια

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση σημείωσε ότι ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν συνθήκες στενότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ βελτιώνει τον λόγο δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, αλλά αυτό, όπως, είπε χαρακτηριστικά, δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του σε εξωγενείς κρίσεις.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Ράπανος, απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική και τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένα μόνο προς αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται από τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 εκτιμάται στο 4% και το 2023 στο 2,4%. Ο πληθωρισμός το 2022 εκτιμάται στο 8,9% και στο 3,5% το 2023.

Υπό αυτές τις συγκυρίες, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλάζει και πρέπει να στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση, όπως κάνει με ειδική στόχευση και συνέπεια η Alpha Bank. Ο κ. Ψάλτης είχε προαναφέρει και προσθέσει την προσήλωση της Alpha Bank στο κοινωνικό αποτύπωμα, το περιβάλλον μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ