ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες προωθεί η Nova – Wind

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες προωθεί η Nova – Wind
Η HOF υπέγραψε χθες (25 Ιουλίου) δανειακή σύμβαση με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0»

Την άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ μέσω δανειακής σύμβασης προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) ανακοίνωσε η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική εταιρεία της Nova-Wind, μέλος της United Group.

Συγκεκριμένα, η HOF υπέγραψε χθες (25 Ιουλίου) δανειακή σύμβαση με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, μέσω δανειακής σύμβασης.

Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρμόδιου για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκου Μαντζούφα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Nova-Wind, κ. Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου και του Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλη Καραμούζη.

Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η HOF, που στόχο έχει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, θα αξιοποιήσει τους πόρους της δανειακής σύμβασης για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home), πανελλαδικά.

Από τα 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Hellenic Open Fiber, θυγατρική της Nova-Wind, τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα).

Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια της HOF.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Hellenic Open Fiber είναι η πρώτη εταιρεία με πεδίο δράσης τον τομέα ψηφιακών επενδύσεων, που κατέθεσε αίτηση για σύναψη δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι πόροι θα διασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα ενός εκτεταμένου σχεδίου επενδυτικών δράσεων της Nova - WIND για ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και δικτύων νέας γενιάς, αναδεικνύοντας την εταιρεία ως στρατηγικό εταίρο του Εθνικού Σχεδίου για την ανάκαμψη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν ώθηση στην πράσινη μετάβαση και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Το σύνολο των επενδύσεων της Nova-Wind για τεχνολογίες νέες γενιάς πρόκειται να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2026 και αφορά κυρίως στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) και στην εθνική κάλυψη του δικτύου 5G, αλλάζοντας την αγορά σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ και αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την τηλεοπτική εμπειρία των πελατών της μέσω του περιεχομένου της EON - της κορυφαίας πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ