ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων και κερδών στο δεύτερο τρίμηνο 2022

ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων και κερδών στο δεύτερο τρίμηνο 2022
INTIME

Αύξηση στα ενοποιημένα έσοδα του δευτέρου τριμήνου κατά 2,7% ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος ΟΤΕ, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία του Ομίλου αυξήθηκε κατά 7,2% και διαμορφώθηκε σε 332,8 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 2,7% και διαμορφώθηκαν σε 849,6 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, στα 773,1 εκατ. ευρώ αντανακλώντας την αυξημένη βάση σύγκρισης λόγω των πωλήσεων επιδοτούμενων συσκευών που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, παρέμειναν σταθερά, παρά την αύξηση στο κόστος ενέργειας.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου αυξήθηκε κατά 7,2% σε 332,8 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε αύξηση 5,1%, στα 319,1 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 144,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,6% σε σχέση με το δεύερο τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας το κόστος που σχετίζεται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 37,3 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μειωμένη κατά 47,9% σε σύγκριση με Β’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας την επίδραση στη βάση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που οφείλεται στη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 24% σε 22% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 167,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,3% από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 159,9 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν 532,4 εκατ. ευρώ , μειωμένος κατά 32,3% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2021.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ σε μήνυμα του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέφερε τα εξής:

«Πετύχαμε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, ενισχύοντας τη δυναμική του ΟΤΕ σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με γεωπολιτικές προκλήσεις και πληθωριστικές πιέσεις.

Στην Ελλάδα, ενισχύσαμε τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, ενώ στη σταθερή υλοποιήσαμε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, δίνοντας περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που παρέχουμε και ενισχύοντας την πιστότητα των πελατών. Η κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα αυξήθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, παρά τον αντίκτυπο στα κόστη μας από τις υψηλότερες τιμές, ιδίως για ενέργεια, τις οποίες έχουμε απορροφήσει χωρίς να επιβαρύνουμε τους πελάτες μας. Στη Ρουμανία, τα έσοδα και η κερδοφορία αυξήθηκαν καθώς η εταιρεία λειτουργεί όλο και πιο αποτελεσματικά ως πάροχος αποκλειστικά κινητής τηλεφωνίας.

Για το δεύτερο μισό του έτους, εκτιμούμε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού και των εσόδων από περιαγωγή, καθώς και ο περιορισμός του κόστους σε ορισμένους τομείς, θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε πιθανές προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε FTTH και 5G, έχουμε πίστη στη στρατηγική μας, την οποία θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα, και επιβεβαιώνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το σύνολο του έτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ