ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μίλτος Καμπουρίδης στο CNN Greece: Τα 10 χρόνια που έφεραν το Amanzoe στην κορυφή του κόσμου

Μίλτος Καμπουρίδης στο CNN Greece: Τα 10 χρόνια που έφεραν το Amanzoe στην κορυφή του κόσμου
Tο Amanzoe προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «aman» που σημαίνει ειρήνη, γαλήνη, ηρεμία σε συνδυασμό με την ελληνική λέξη «ζωή». Φωτογραφία αρχείου

Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν το Amanzoe άνοιξε τις πόρτες του.

Εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, σε ένα -μέχρι τότε- άγνωστο σημείο της Ελλάδας, το Amanzoe φιλοδοξούσε να γίνει ένα μοναδικής αισθητικής resort που συνδυάζει όλα τα στοιχεία φιλοξενίας στο κορυφαίο επίπεδο.

Και σήμερα, ακριβώς 10 χρόνια αργότερα, ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Dolphin Capital Partners που δημιουργησε, διαχειριζεται και εχει την συνιδιοκτησια της το Amanzoe μιλά αποκλειστικά στο CNN Greece για την πορεία του resort, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, την καταξίωση αλλά και τα επόμενα βήματα.

A4C511DB-70F6-48CA-A00B-17F1577B3A55.jpg
O Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Dolphin Capital Partners.

Με αφορμή τη σημαδιακή επέτειο των 10 ετών λειτουργίας του, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και «έστησε» το Amanzoe εξηγεί πώς η επιτυχία του Amanzoe όχι μόνο «εκλεισε τα στόματα» των τότε επικριτών αλλά και πώς το έχει καταστήσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει, για την μοναδικότητα της τοποθεσίας και της αρχιτεκτονικής του.

Σήμερα, είναι το ακριβότερο με διαφορά resort στην Ελλάδα και ένα από τα πιο ακριβά στον κόσμο, ενώ το -τόσο διάσημο πλέον- όνομά του, το Amanzoe προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «aman» που σημαίνει ειρήνη, γαλήνη, ηρεμία σε συνδυασμό με την ελληνική λέξη «ζωή».

Η αρχική ιδέα

Η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου resort αυτού του βεληνεκούς ξεκίνησε στις αρχές της χιλιετίας. Όπως εξηγεί ο κ. Καμπουρίδης, «όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν συνάντησα τον Adrian Zecha, ιδρυτή της Aman, στο Λονδίνο. Του εξέφρασα την επιθυμία μου, να δημιουργήσω ένα Aman Resort στην Ελλάδα και ο Zecha, που πάντα θεωρούσε την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για ένα Aman, συμφώνησε να το κάνουμε μαζί, αρκεί να βρω την κατάλληλη γη και τη χρηματοδότηση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε κάτι σαν μέντορας μου και με μύησε στα μυστικά της κουλτούρας και της πολυτέλειας πίσω από τα Aman resorts. Το όραμα αυτό καρφώθηκε στο μυαλό μου και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που άφησα τη καριέρα μου στον George Soros και ξεκινώντας από το μηδέν ίδρυσα το 2004 την Dolphin Capital, μάζεψα χρήματα και ξεκίνησα τις διαδικασίες».

Το επόμενο βήμα ήταν η αναζήτηση της τοποθεσίας που θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να φιλοξενήσει το όραμα του κ. Καμπουρίδη. Και χρειάστηκε να φτάσουμε στο Νοέμβριο του 2006 για να βρει ένα μοναδικό κομμάτι γης κοντά στο Κρανίδι Αργολίδας. Όπως εξηγεί, πρόκειται για μια τοποθεσία που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού τοπίου, εκπληκτική θέα σε καταπράσινα δάση, πρόσβαση σε ειδυλλιακή παραλία, ηρεμία και απόλυτη ιδιωτικότητα.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη αυτή, ο κ. Καμπουρίδης επικοινώνησε με τον κ. Zecha, ο οποίος μόλις πάτησε το πόδι του στην κορυφή του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα ατένισε την τοποθεσία και είπε απλά: «Yes, this is an Aman site».

Η φράση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντικατοπτρίζει όλη τη φιλοσοφία της Aman. Φιλοσοφία, η οποία είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο και ειδικά ανάμεσα σε επισκέπτες που έχουν, μπορούν και θέλουν να διαθέσουν μεγάλα ποσά για τις διακοπές τους και αναζητούν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών σε έναν ονειρικό προορισμό. Ότι τo Amanzoe αποτελεί από μόνο του προορισμό γι’ αυτό και δε χρειάζεται να είναι σε διάσημη περιοχή.

«Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να διαλέγουμε τοποθεσίες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μας έναν συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αυτό ακολουθήσαμε στο Amanzoe και αυτό ακολουθούμε επίσης και στο Kilada Country Club, Golf & Residences και στο One&Only Kea Island».

Από το όραμα στην κατασκευή

Έχοντας πλέον καταλήξει στην τοποθεσία, το επόμενο -δύσκολο- βήμα ήταν η σχεδιαση, η αδειοδοτηση και η κατασκευη του resort σύμφωνα με το όραμα και τις προϋποθέσεις των δημιουργών του. Από το 2006 και μετά αγοράστηκαν δεκάδες οικόπεδα, με το πιο σημαντικό αυτό στην Κορακιά – η παραλιακή περιοχή που σήμερα στεγάζει το Beach Club. Ο Ed Tuttle, ο διάσημος αρχιτέκτονας που σχεδίασε πολλά Aman, επιλέχθηκε ως αρχιτέκτονας του έργου.

Η κατασκευή ξεκίνησε στις αρχές του 2010 και το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Αυγούστου 2012.

Όμως ο δρόμος μέχρι τα εγκαίνια μόνο με ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένος. Όπως εξηγεί ο κ. Καμπουρίδης, το διάστημα 2008 - 2012 ήταν πολύ δύσκολο για το παγκόσμιο real estate market και ιδιαίτερα για την Ελλάδα που βίωνε τις απαρχές μιας υπερδεκαετόυς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Η ελληνική τραπεζική χρηματοδότηση που είχαμε, ακυρώθηκε λίγους μήνες πριν την έναρξη της κατασκευής και τα ιδία κεφάλαιά μας είχαν αναλωθεί σε άλλες επενδύσεις. Αναγκάστηκα τότε να βρω άλλη χρηματοδότηση από Κυπριακή Τράπεζα και να αναζητήσω πελάτες για την προπώληση βιλών για να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό κατασκευής. Να σημειώσουμε ότι η προπώληση, αφορούσε βίλες ενός ξενοδοχείου που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή της Ελλάδας, οπότε καταλαβαίνετε σε τι δύσκολο εγχείρημα αναφερόμαστε» τονίζει.

Και προσθέτει πως «επίσης είχαμε τα θέματα αρχαιολογίας και όλα τα γνωστά προβλήματα που έχει κάποιος που κάνει μεγάλες αναπτύξεις στην Ελλάδα. Τότε δεν υπήρχε καν το πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων και γενικά η ευνοϊκή διάθεσή που υπάρχει τώρα για επενδύσεις.»

Ακόμα και σήμερα όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Πριν από λίγες εβδομάδες το ξενοδοχείο βρέθηκε αντιμέτωπο με μια καταστροφική πυρκαγιά, η οποία ήταν και η πιο δύσκολη πρόκληση στην ιστορία του. Και όμως, σε ελάχιστο χρόνο το Amanzoe είναι πλήρως λειτουργικό.

«Είμαστε ευγνώμονες στις τοπικές αρχές, στους εθελοντές της περιοχής που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή για να μας βοηθήσουν, στην ομάδα του Amanzoe αλλά και σε όλο το μηχανισμό που δούλεψε άψογα προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Όντας παρών από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τη φωτιά, ήταν πολλές οι στιγμές που ένιωσα φόβο για το χειρότερο. Ευτυχώς η σκληρή προσπάθεια όλων απέδωσε και αποφύγαμε πιο σοβαρές καταστροφές. Με το που σβήστηκε η πυρκαγιά, δουλέψαμε αδιάκοπα προκειμένου να αποκαταστήσουμε όχι μόνο τις υλικές ζημιές αλλά κυρίως το φυσικό περιβάλλον γύρω από το ξενοδοχείο για το οποίο είμαστε τόσο υπερήφανοι», τονίζει.

Η δικαίωση

Έτσι, η σημερινή πορεία του Amanzoe, η αναγνωρισιμότητά του και η δημοφιλία του αποτελούν δικαίωση για τους κόπους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δημιουργοί του. Ειδικά δε εν μέσω παγκόσμιας και εγχώριας κρίσης, ήταν μεγάλο στοίχημα να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα ξενοδοχείο τόσο υψηλών προδιαγραφών πάνω σε ένα λόφο και όχι μπροστά στη θάλασσα σε μία άγνωστη για τους περισσότερους περιοχή.

«Είχα λάβει αμέτρητα αποθαρρυντικά - ακόμα και ειρωνικά - σχόλια για το εγχείρημα και αμφισβήτηση για το ότι θα βρίσκαμε ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να προσφέρει τέτοιου επιπέδου υπηρεσίες. Αυτά τα σχόλια με έκαναν ακόμα πιο προσηλωμένο και αποφασισμένο όμως. Με μεθοδική δουλειά, αποδείξαμε ότι οι προσεγμένες υποδομές, και ο σωστός σχεδιασμός που συνδυάστηκε με τον καλύτερο τρόπο με την έννοια και την ουσία της Ελληνικής φιλοξενίας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο που ή φήμη του είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο».

Οι πελάτες προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί βασιλιάδες, αρχηγοί κρατών, σημαντικές προσωπικότητες και celebrities, οι οποίοι επιλέγουν του Amanzoe λόγω της απόλυτης ιδιωτικότητας, διακριτικότητας και ηρεμίας που προσφέρει ενώ αντίστοιχα οι Έλληνες επισκέπτες είναι ελάχιστοι.

Μάλιστα, η επιτυχία του εγχειρήματος αντικατοπτρίζεται και την ελκυστικοτητα των κατοικιών εντός του resort, σύμφωνα με το μοντέλο που δημιούργησε ο Adrian Zecha στο Amanpuri, το πρώτο Aman που χτίστηκε στο Phuket το 1988.

Οι κατοικίες αυτές αγοράζονται από ιδιώτες και όσο δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους, προσφέρονται προς ενοικίαση στους πελάτες του resort δημιουργώντας έτσι μία καλή ετήσια απόδοση στην επένδυσή τους. Στο Amanzoe υπάρχουν ήδη 11 κατοικίες και αρκετές άλλες που είναι στο στάδιο της ανάπτυξης.

Έτσι, ο κ. Καμπουρίδης μπορεί με βεβαιότητα να αναφέρει πως πέτυχε το στόχο του που ήταν να δημιουργήσει ένα μοναδικής αισθητικής resort που συνδυάζει όλα τα στοιχεία φιλοξενίας στο κορυφαίο επίπεδο.

«Δεν ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία. Πέρασαν χρόνια μελέτης κ για να καταλάβω ποια ήταν τα συστατικά για το εγχείρημα αυτό. Φυσικά πολλές αποφάσεις είναι θέμα αισθητικής η οποία είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας» εξηγεί.

Και, κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης αυτής δεκαετίας, εξάγει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα: «Ότι όλα πρέπει να ξεκινούν από ένα όραμα. Ότι η έμφαση πρέπει να δίνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Ότι η Ελλάδα είναι ικανή να προσελκύσει τέτοιου είδους πολυτελή και απαιτητικό τουρισμό. Ότι οι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν κορυφαίου επιπέδου φιλοξενία. Ότι η Ελλάδα έχει ατελείωτη φυσική ομορφιά και ακόμα και μη διάσημες περιοχές μπορούν να γίνουν νέοι προορισμοί. Εύχομαι να γίνουν και άλλα τέτοιου είδους έργα στη χώρα μας στη μετά-Amanzoe εποχή».

Τα επόμενα βήματα

Όσο για την επόμενη δεκαετία, το «στοίχημα» του Amanzoe είναι να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη πολυτελούς τουρισμού και η φήμη του να εξαπλώνεται, για τις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις του που το καθιστούν τόσο μοναδικό. Και φυσικά να συνεχίζει να πουλάει και να χτίζει κατοικίες δημιουργώντας έτσι καινούριους χώρους φιλοξενίας και μεγαλώνοντας την οικογένεια του Amanzoe.

Μάλιστα, η επιτυχία της επένδυσης έχει ήδη θέσει της βάσεις για το επόμενο αντίστοιχο έργο στην Ελλάδα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καμπουρίδη, είναι το One&Only Kea Island στην Τζια «που συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ανέφερα μαζί με την προσωπική μου αντίληψη και εμπειρία της ομάδας μου πως πρέπει να είναι ένα resort για να γίνει κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός πολυτελείας . Ήδη έχουν προπωληθεί σχεδόν όλες οι διαθέσιμες βίλλες σε ένα πολύ εκλεκτό διεθνές κοινό και ξεκινά τη λειτουργία του τη σεζόν του 2023».