SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Smarthink: Η υπηρεσία που κάνει το σπίτι μας «έξυπνο» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Smarthink: Η υπηρεσία που κάνει το σπίτι μας «έξυπνο» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η αλήθεια είναι πως μπορεί μερικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης να έκαναν την εμφάνισή τους πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο, η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία πλέον κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές πτυχές της ζωής μας.

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη και πώς επηρεάζει τις ζωές μας; Η απάντηση προκύπτει μέσα από την καθημερινότητά μας, εκεί όπου η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

Ομολογουμένως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μας διευκολύνει σε πολλά επίπεδα, προσφέροντάς μας μία σειρά από ανέσεις και οφέλη: Από καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, μέχρι ασφαλέστερες και καθαρότερες μεταφορές, εξατομικευμένες, φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ συν τοις άλλοις, διευκολύνει την πρόσβασή μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση. Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να «υποδεχτούμε» την τεχνητή νοημοσύνη και στο σπίτι μας;

Πώς θα ελέγχουμε το σπίτι μας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον που θα μετατρέψει το σπίτι μας σε ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο «έξυπνο» μέρος. «Σύμμαχός» μας σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη προοπτική είναι το πρώτο smart home οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη για το σπίτι, δηλαδή η υπηρεσία Smarthink από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που είναι διαθέσιμη για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως παρόχου.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε, βέβαια, πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, αρκεί να γνωρίζουμε πως μέσα από τύπους απλών προϊόντων, αλλά και σύγχρονα gadget, έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με βάση τα δεδομένα, τι συμβαίνει στο οικιακό περιβάλλον, να αναλύει τα δεδομένα που λαμβάνει και να αποφασίζει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας, δεδομένης της πληροφορίας που έχει. Με αυτόν τον τρόπο, το σπίτι μας «μαθαίνει» από τις συνήθειές μας και προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτές για να απολαμβάνουμε άνεση, εξοικονόμηση ενέργειας, αυτοματοποίηση, ασφάλεια και απομακρυσμένη διαχείριση.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία Smarthink περιλαμβάνει ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι μέσω της εφαρμογής της, μελετούν τις συνήθειες του χρήστη, μαθαίνουν τα επίπεδα άνεσής του -από την ιδανική θερμοκρασία, μέχρι τον κατάλληλο φωτισμό για τις ανάγκες του- και καταλήγουν σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να επηρεάζουν τις συνήθειες και τις συνθήκες άνεσης του νοικοκυριού.

Μάλιστα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι αλγόριθμοι χρειάζονται δεδομένα μόλις μερικών εβδομάδων, για να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως, ενώ ενημερώνονται και βελτιώνονται συνεχώς μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink. Όλα αυτά ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στο σύστημα κατά βούληση, αρκεί να επιλέξει ποια συσκευή AI θα χαρίσει στο σπίτι του στο μέλλον.

Τα οφέλη που απολαμβάνουμε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τεχνητή νοημοσύνη απλοποιεί την καθημερινότητά μας στο σπίτι και μας δίνει περισσότερο χρόνο για τα βασικά πράγματα στη ζωή. Ο τρόπος είναι απλός, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το Starter kit Gateway, που περιλαμβάνει το κέντρο ελέγχου του «έξυπνου» σπιτιού μας, καθώς και τον μετρητή κατανάλωσης ρεύματος -που μας επιτρέπει να βλέπουμε την κατανάλωσή μας σε πραγματικό χρόνο, να εντοπίζουμε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο και να έχουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας.

Τι άλλο περιέχει το Starter kit Gateway; Έναν έξυπνο θερμοστάτη αφής, που ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού ή και του νερού με ένα άγγιγμα στην οθόνη του ή από το κινητό και έναν έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα, για να ελέγχουμε τον θερμοσίφωνα ακόμα και όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωσή του για μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση.

Φυσικά, το Starter kit Gateway μαζί με την εφαρμογή αποτελεί το απαραίτητο πρώτο «βήμα» για το έξυπνο οικοσύστημα, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί και με πρόσθετες Smarthink συσκευές. Έτσι, θα αξιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και απομακρυσμένης διαχείρισης που έχουμε στα χέρια μας, μέσα από μερικά απλά, αλλά καινοτόμα «βήματα».

Αν, λοιπόν, η διαχείριση όλου του οικοσυστήματος και των συσκευών από το smartphone μας, η λήψη ειδοποιήσεων και προτάσεων για τη δική μας άνεση, η παρακολούθηση της live κατανάλωσης των μεμονωμένων συσκευών μας και της συνολικής κατανάλωσης του χώρου μας και μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος είναι όλα όσα ζητάμε από ένα mobile application, τότε το Smarthink είναι για εμάς η ιδανική επιλογή. Και το σίγουρο είναι πως «υπόσχεται» να φέρει το μέλλον στο σπίτι μας.

Η αλήθεια είναι πως αν πριν μερικά χρόνια κάποιος μας έλεγε πως σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμο, ζεστό νερό πριν φτάσουμε στο σπίτι, ότι το σίδερο θα έσβηνε μόνο του σε περίπτωση που το ξεχνούσαμε ή πως θα ρυθμίζαμε το φως του σπιτιού μας από την οθόνη του κινητού μας, μάλλον θα τον αποκαλούσαμε αρκετά ονειροπόλο.

Ωστόσο, τα σύγχρονα δεδομένα μας δείχνουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς πλέον το σπίτι μας έχει γίνει «έξυπνο» χάρη σε υπηρεσίες, όπως το Smarthink από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που επιτυγχάνει ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας 19,8% για μία τετραμελή οικογένεια, χαρίζοντάς μας απόσβεση σε οκτώ μήνες. Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη τρόπο ζωής;