ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση της Μπουτάρης Οινοποιητική

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση της Μπουτάρης Οινοποιητική
Το Πρωτοδικείο Βέροιας ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης της Μπουτάρης Οινοποιητική. boutaris.gr

Το «πράσινο φως» στην εξυγίανση της Μπουτάρης Οινοποιητική από την Premia ΑΕΕΑΠ και την εταιρεία Sterner Stenhus, ελληνοσουηδικών συμφερόντων, άναψε τις προηγούμενες μέρες με απόφασή του το Πρωτοδικείο Βέροιας.

Σημειώνεται πως με την επικύρωση της συμφωνίας, ρυθμίζεται με «κούρεμα» το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων της εταιρείας Μπουτάρης, ύψους 74 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικά δάνεια, τα 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, τα 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης η Sterner Stenhus μέσω της νέας θυγατρικής της «SG Ελληνικά Οινοποιεία» θα αναλάβει την οινοποιητική δραστηριότητα της Μπουτάρης με μεταβίβαση των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Από την πλευρά της, η Premia θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων της Μπουτάρης. Σημειώνεται ότι η Μπουτάρης διαθέτει 600 στρέμματα αμπελώνων μεταξύ των οποίων και σε Σαντορίνη και Κρήτη, τα οποία έχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Παράλληλα κατέχει κτίρια γραφείων σε Πικέρμι, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., καθώς και 5 βιομηχανικές εγκαταστάσεις-οινοποιεία.

Με βάση τη συμφωνία οι δύο επενδυτές αναμένεται να καταβάλουν 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,5 εκατ. θα καταβληθούν σε μετρητά, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η ιστορίας της Μπουτάρης Οινοποιητική

Η οινοποιία Μπουτάρη ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη στη Νάουσα, με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού. Το 1906 χτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο και κάβα λιανικής στη Νάουσα. Στο οινοποιείο αυτό παράγεται καια εμφιαλώνεται το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί η «Νάουσσα Μπουτάρη».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρη, γιος του ιδρυτή, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στη Νάουσα. Οι δυο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη ενώ η οινοποιία το 1968 στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.

Το 1978 εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας.

Τη δεκαετία 1980 - 1991 η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα. Στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες.

Το 2004 η εταιρία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος και έναν χρόνο μετά η Μπουτάρη γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία.

Ακολουθεί το 2015, το Scalani Hills Boutari Winery and Residences στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα. Την ίδια χρονιά θα γίνει και η αναμπέλωση του κτήματος στο Σκαλάνι της Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ