ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξιφάρας (ΔΕΠΑ): Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ξιφάρας (ΔΕΠΑ): Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
INTIME

Την εκτίμησή του ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο τιμολογησης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) σε ανάρτηση του στο LinkedIn, θέτοντας το ερώτημα αν το δείκτης TTF θα πρέπει να παραμείνει το βασικό σημείο αναφοράς.

Όπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ξιφάρας, η εκτίμησή του είναι πως «το #TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» και τονίζει πως «πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης».

Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με τη διατήρηση των τιμών αερίου σε υψηλά επίπεδα την ώρα που η προσφορά LNG στην Ευρώπη μαζί με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης θα έπρεπε να ρίχνουν τα τιμολογιακά επίπεδα, ενώ κάνει λόγο για περιστατικά κερδοσκοπίας.

Ο δείκτης TTF έχει πάψει πια να αντικατοπτρίζει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.Linked In

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο #TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά» γράφει.

Και καταλήγει πως «η ανισορροπία ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ τονίζει είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ «να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με ρευστή αναφορά η οποία θα βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ