ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς να βρεις την πρώτη σου δουλειά σε 8 βήματα

Πώς να βρεις την πρώτη σου δουλειά σε 8 βήματα

Η εύρεση της πρώτης σου δουλειάς μπορεί να σου φαίνεται βουνό, αλλά δε χρειάζεται να είναι έτσι. Η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας δημιουργεί ανησυχία και στρες, ωστόσο υπάρχουν πολλές entry level θέσεις εργασίας εκεί έξω. Φτάνει να ξέρεις πώς να χειριστείς την κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε πώς μπορείς να βρεις την πρώτη σου δουλειά σε 8 απλά βήματα και να ξεκινήσεις την καριέρα σου με αυτοπεποίθηση. Ακολούθησε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω για μια στρατηγική προσέγγιση που θα φέρει σίγουρα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βήμα 1ο: Κάνε μια έρευνα για τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν

Ίσως το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναρωτηθείς τι σου αρέσει, λαμβανοντας υπόψη τα προσόντα σου και τις σπουδές σου. Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζεις σε ποιους τομείς θα κινηθείς.

Κατάγραψε μερικές θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να γνωρίζεις σε ποιες θα στοχεύσεις. Στη συνέχεια, κάνε μια έρευνα σχετικά με τα προσόντα που ζητούνται συνήθως γι’ αυτές, καθώς και για τις εταιρείες που έχουν καλή φήμη στον συγκεκριμένο κλάδο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, διάβασε αγγελίες που σχετίζονται με το αντικείμενο που έχεις επιλέξει, μελέτησε βιογραφικά άλλων επαγγελματιών και εστίασε στις τεχνικές και στις μη τεχνικές δεξιότητες που μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Βήμα 2ο: Ετοίμασε το βιογραφικό σου

Με βάση την έρευνα που έχεις κάνει, ετοίμασε το CV σου.

Επίλεξε ένα πρότυπο βιογραφικού που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σου και δώσε βάση στη δομή, αλλά και στην αισθητική. Σε περίπτωση που επιλέξεις να επισυνάψεις κάποια φωτογραφία, φρόντισε ώστε να είναι επαγγελματική, ιδανικά σε ουδέτερο φόντο.

Ανάδειξε τις σπουδές σου θέτοντας ως πρώτη ενότητα την εκπαίδευση, αφού δε διαθέτεις εργασιακή εμπειρία. Μην παραλείψεις να αναφέρεις τυχόν εργασίες και προσωπικά πρότζεκτ με τα οποία έχεις ασχοληθεί, είτε στο πλαίσιο των σπουδών σου είτε στον ελεύθερό σου χρόνο. Μήπως σε κάποια από αυτά ήσουν μέλος μιας ευρύτερης ομάδας; Τότε, μην ξεχάσεις να εστιάσεις στον ρόλο σου και στη συνεισφορά σου.

Βήμα 3ο: Φρόντισε την ψηφιακή σου εικόνα

Σήμερα, η ψηφιακή μας εικόνα πολλές φορές λαμβάνεται υπόψη από τους εργοδότες ή από τους υπεύθυνους προσωπικού. Εάν δεν έχεις ήδη κάποιο προφίλ στο LinkedIn, καλό θα ήταν να δημιουργήσεις ένα, διασφαλίζοντας ότι περιλαμβάνει τα ίδια στοιχεία με το βιογραφικό σου.

Επιπρόσθετα, μια καλή ιδέα θα ήταν να συμπεριλάβεις έναν σύνδεσμο προς το προφίλ σου στο LinkedIn στο βιογραφικό σου.

Φροντίζοντας την ψηφιακή σου εικόνα, δεν ενισχύεις μόνο το CV σου, αλλά αποκτάς παρουσία και σε ένα επαγγελματικό δίκτυο, οπού πολλοί recruiters ψάχνουν για προσωπικό. Έτσι, θα διευρύνεις και το φάσμα της αναζήτησής σου.

Βήμα 4ο: Συνόδευσε το βιογραφικό σου με ένα cover letter

Ήξερες ότι μπορείς να συμπεριλάβεις μια συνοδευτική επιστολή (cover letter) στο βιογραφικό σου είτε ζητείται ρητά είτε όχι; Μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις και δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον για τη θέση.

Σε αυτήν την επιστολή μπορείς να συστηθείς σε πιο προσωπικό επίπεδο, να μοιραστείς το όραμά σου και να αναφέρεις το γιατί θέλεις να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως καταλαβαίνεις, ωστόσο, η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να είναι στοχευμένη και διαφορετική για την εκάστοτε αίτηση που κάνεις.

Μια συνοδευτική επιστολή μπορεί πραγματικά να σου δώσει ένα προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, αφού όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι προσωπικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προσωπικότητα του ατόμου και στις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Βήμα 5ο: Ανάπτυξε το δίκτυο των επαφών σου

Η δικτύωση είναι πολύ σημαντική κατά την αναζήτηση εργασίας. Γνωστοποίησε σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς ότι αναζητάς δουλειά και ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να προκύψει μια αξιόλογη ευκαιρία.

Παράλληλα, μπορείς να αναζητήσεις ομάδες επαγγελματιών στα social media, που να σχετίζονται με το αντικείμενό σου. Η ενεργή συμμετοχή σου σε τέτοιες ομάδες μπορεί να σου ανοίξει καινούριες πόρτες, ενώ πολλές εταιρείες αναρτούν και αγγελίες εργασίας σε αυτές, ακόμα και πριν γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό.

Μια ακόμα καλή λύση είναι η συμμετοχή σου σε συνέδρια που να έχουν κάποια σχέση με τις θέσεις εργασίας που στοχεύεις, ώστε να γνωρίσεις επαγγελματίες του χώρου. Μερικές φορές τέτοιες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και event για networking, επομένως εκμεταλλεύσου τες.

Βήμα 6ο: Κάνε πρακτική άσκηση

Αν σου δοθεί η δυνατότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, άδραξε την ευκαιρία και κάνε αίτηση για μια θέση πρακτικής άσκησης. Επίσης, μπορείς να αναζητήσεις θέσεις πρακτικής άσκησης μέσω του γραφείου διασύνδεσης της σχολής σου, αλλά και μέσω του ΟΑΕΔ.

Μπορεί οι απολαβές στην αρχή να μην είναι ιδανικές, αλλά θα αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία και θα αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Πολλές εταιρείες παρατείνουν τη συνεργασία και μετά το πέρας της πρακτικής, οπότε μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα καλό ξεκίνημα.

Σε περίπτωση που έχεις βρει εταιρείες που σε ενδιαφέρουν πραγματικά, αλλά δε φαίνεται να προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης τη δεδομένη στιγμή, μη διστάσεις να στείλεις το βιογραφικό σου. Στη συνοδευτική επιστολή μπορείς να ενημερώσεις ότι ενδιαφέρεσαι για μια θέση πρακτικής άσκησης στην εταιρεία αυτή.

Βήμα 7ο: Λάβε μέρος σε εθελοντικές δράσεις

Ο εθελοντισμός μπορεί να προσμετρηθεί θετικά, ανεξάρτητα από τη συνάφεια με το αντικείμενό σου. Άλλωστε, η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις φανερώνει ένα άτομο με υψηλή ενσυναίσθηση και ευαισθησία για το κοινωνικό σύνολο. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύτιμα και αφήνουν πάντα θετική εντύπωση στους εργοδότες και στους υπεύθυνους προσωπικού.

Με την εθελοντική σου προσφορά, θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα και ευαισθησίες και θα διευρύνεις τον κύκλο σου. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει και σε κάποια επαγγελματική ευκαιρία.

Βήμα 8ο: Επιστράτευσε τα χόμπι σου

«Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα», μια φράση κλισέ που όμως περιέχει μια δόση αλήθειας. Τα χόμπι μας και τα πράγματα που μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν τη λύση του περίπλοκου γρίφου της εύρεσης εργασίας.

Αφενός, αφού πρόκειται για ασχολίες και δραστηριότητες που μας αρέσουν, αυτό σημαίνει ότι τις απολαμβάνουμε. Και τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις τη δουλειά σου, στην οποία αφιερώνεις το 1/3 της καθημερινότητάς σου;

Μπορείς να εκμεταλλευτείς τα χόμπι σου προς όφελός σου με δύο τρόπους: είτε στοχεύοντας θέσεις εργασίας που σχετίζονται με αυτά είτε αφιερώνοντας μια ενότητα στο βιογραφικό σου, όπου θα τα αναφέρεις.

Τα χόμπι μας δείχνουν πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα μας. Ακόμα και αν δεν έχουν άμεση συνάφεια με το επάγγελμα που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στο βιογραφικό σημείωμα και να σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Τώρα που έφτασες μέχρι εδώ γνωρίζεις πώς πρέπει να κινηθείς ώστε να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, όμως μην αφήσεις τις δυσκολίες να σε αποθαρρύνουν. Κάνε τα σωστά βήματα και καλή επιτυχία!