ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda: Έσοδα 450 εκατ. έως το τέλος του 2023 από τα οικιστικά στο ελληνικό

Lamda: Έσοδα 450 εκατ. έως το τέλος του 2023 από τα οικιστικά στο ελληνικό
«Προχωράμε πάρα πολύ καλά για ένα τέτοιου μεγέθους πρότζεκ, τέτοιας πολυπλοκότητας» ανέφερε ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου σχετικά με την πορεία του έργου στο ελληνικό, Φωτογραφία αρχείου

Έσοδα κοντά στο μισό δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 από τις πωλήσεις κατοικιών στο ελληνικό εκτιμά πως θα έχει Lamda Development. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, τα έσοδα αναμένονται εντός του στόχου που είχε τεθεί, περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% των κατοικιών που βγήκαν προς πώληση. Σημειώνεται πως συνολικά πρόκειται για 169 κατοικίες στον πύργο Riviera Tower, 28 οικόπεδα με βίλες και 115 «condos» στην πλευρά της παραλίας. «Είναι πέρα από κάθε προσδοκία για προϊόν στην Ευρώπη. Μόνο στο Ντουμπάι έχει ξαναγίνει και εκεί, αφού είχαν ξεκινήσει οι αναπτύξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η Lamda προωθεί και νέες οικιστικές αναπτύξεις μέρος των οποίων θα δημιουργηθούν στο τμήμα του οικοπέδου κάτω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος. O κύριος όγκος τους στην πλευρά του ακινήτου του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού που συνορεύει με τον Άλιμο. Εκεί προβλέπεται η δημιουργία ψηλών κτιρίων (50 μέτρα που υπολογίζονται σε 15 ορόφους), στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 250 διαμερίσματα, αλλά και συμβατικές πολυκατοικίες 4-5 ορόφων.

Η πορεία των έργων και οι νέοι διαγωνισμοί

Αναφορικά με την πορεία του έργου ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι «όχι μόνο τηρουμένων των αναλογιών - με δεδομένο τι συμβαίνει στο γύρω περιβάλλον- αλλά και με απόλυτους όρους, προχωράμε πάρα πολύ καλά για ένα τέτοιου μεγέθους πρότζεκ τέτοιας πολυπλοκότητας και για μία εταιρεία που έχει χτιστεί στην ουσία τους τελευταίους 24 μήνες. Έχουμε προχωρήσει με όλες τις μελέτες και γίνονται έργα που μπορεί να μη φαίνονται από την παραλιακή αλλά είναι ορατά για κάποιον που μπαίνει μέσα στην έκταση».

Παράλληλα, αναμένονται δύο νέοι διαγωνισμοί έως το τέλος της χρονιά, για το mall στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, και για το εμπορικό κέντρο στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Εξελίξεις αναμένονται και στο τουριστικό κομμάτι του έργου, όπου έχει υπογραφεί συμφωνία, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ.

«Το επόμενο στάδιο είναι η ανακοίνωση των operators μέχρι τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη εντός του α’ τριμήνου του 2023. Παράλληλα θα γίνει και η ανακοίνωση για τον αρχιτέκτονα τέλος Νοεμβρίου για το πρώτο τουριστικό project», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Η αύξηση του κόστους

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων ανέφερε πως «στα έργα που μας αφορούν» κυμαίνεται περίπου στο 10-15%. «Μέρος αυτών, πιστεύουμε ότι μπορεί να μετακυληθούν εάν συνεχίσει ο πληθωρισμός έτσι, στους αγοραστείς» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί διεθνώς με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αθανασίου επεσήμανε πως μεν υπάρχει γενικά τρομερά αβεβαιότητα αλλά «είναι από τις λίγες φορές που ίσως η Ελλάδα και το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι γίνεται στο εξωτερικό.

«Το Ελληνικό αυτή τη στιγμή έχει το εξής καλό: πρώτον ότι δεν χρειάζεται να μαζέψουμε πια λεφτά, έχουμε το σύνολο για την όλη την πρώτη φάση. Όσον αφορά τα κόστη θα μας επιβαρύνουν, εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό λέμε ότι θα το μετακυλήσουμε στις τιμές» εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ