ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις πολλών «αστέρων» στην Ίο

Επενδύσεις πολλών «αστέρων» στην Ίο
Οι επενδύσεις του Ομίλου Calilo, της οικογένειας Μιχαλόπουλου, στο νησί της Ίου

Οι επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ίο δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε το νησί να προσελκύει – πέραν της νεολαίας που συνεχίζει να του δίνει την απαραίτητη «ζωντάνια» - και επισκέπτες άλλων ηλικιών ή όσους αναζητούν ένα διαφορετικό μοντέλο διακοπών κι όχι μόνο την ξέφρενη διασκέδαση.

Στο νησί που είχε «συνδεθεί» τις προηγούμενες δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό, με τις πρώτες διακοπές των νέων που μόλις τέλειωσαν το σχολείο, η ανάπτυξη που υλοποιείται, αναβαθμίζει τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες αφού δίνει και εναλλακτικές πλέον επιλογές στους επισκέπτες ενώ παράλληλα διαφέρει από εκείνη άλλων «κοσμοπολίτικων» νησιών, της υπερανάπτυξης.

Έτσι όσοι επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια την Ίο και τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί στο νησί, έχουν τη δυνατότητα από τη μία πλευρά να γνωρίσουν τις φυσικές της ομορφιές που αρκετοί δεν ήξεραν, παράλληλα να «νιώσουν» τον παλμό που δίνει η νεολαία η οποία απολαμβάνει τη νυχτερινή ζωή και την ίδια στιγμή να έχουν την εμπειρία της διαμονής σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με υψηλής ποιότητας παροχές.

Χαρακτηριστική περίπτωση των επενδύσεων στην Ίο είναι εκείνες στις οποίες έχει προχωρήσει η οικογένεια Μιχαλόπουλου, ο Άγγελος Μιχαλόπουλος με τη σύζυγό του Βασιλική Πετρίδου, οι οποίοι «ερωτεύτηκαν» το νησί και αποφάσισαν να επενδύσουν σ' αυτό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη φυσική του ομορφιά από την οποία και οι ίδιοι «μαγεύτηκαν».

«Στόχος μας είναι η Ίος να μην γίνει ακόμα ένα πρώην πανέμορφο νησί το οποίο επέλεξε την υπερβολική δόμηση σε βάρος του περιβάλλοντος. Η αποστολή μας είναι η διατήρηση και προστασία του νησιού από την υπερανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες μας την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πρότυπο μοντέλο φιλοξενίας το οποίο είναι βασισμένο στους πέντε πυλώνες: ιδιωτικότητα, πολυτέλεια, πολιτισμός, εύκολη πρόσβαση στη φύση και ψυχαγωγία», σύμφωνα με την οικογένεια Μιχαλόπουλου. Να δημιουργήσει ουσιαστικά, όπως σημειώνει, ένα τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο «συνδυάζει υψηλή ποιότητα τουριστικού προϊόντος με χαμηλές επιπτώσεις προς το περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος της οικογένειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκέντρωση μεγάλης έκτασης στο νησί ενδεχομένως να δημιουργεί δυσπιστία ως προς την εικόνα που εκείνο θα έχει στο μέλλον, έλαβε την απόφαση να δεσμευτεί πως θα οικοδομήσει μόνο το 1% των εκτάσεων που διαθέτει και όχι το 10% που προβλέπει ο νόμος και να αφήσει το υπόλοιπο αδόμητο ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη φυσική του αυθεντικότητα.

Οι επενδύσεις του Ομίλου Calilo

Σημειώνεται πως μεταξύ 2003-2008, η οικογένεια Μιχαλόπουλου υλοποίησε μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων στη Μεσόγειο, καθώς συνολικά έγιναν 182 αγορές εκτάσεων από 2.137 διαφορετικούς πωλητές.

Έπειτα από εξαετή εκπόνηση στρατηγικής σχετικά με τη διαμόρφωση και λειτουργία τους, το 2012 με άνοιξε το Free Beach Bar στην παραλία του Μυλοπότα. Δύο χρόνια μετά, το ξενοδοχείο Agalia με τις πρώτες 13 σουίτες, καθώς επίσης και το lounge Pathos που έγινε δημοφιλές στους επισκέπτες του και για τη θέα στο ηλιοβασίλεμα που προσφέρει.

Ακολούθησε το 2017 το beach bar Erego στην παραλία της Κουμπάρας, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2019, ο όμιλος εγκαινίασε το πολυτελές resort Calilo, στη νότια παραλία του Παπά.

Τα επόμενα σχέδια

Από την ελληνική κυβέρνηση εγκρίθηκαν το 2020 τρεις Επενδύσεις Στρατηγικής Σημασίας σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και στόχος είναι να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά έργα (με μέγιστη δόμηση το 1%) στα ακίνητα που υπάρχουν, στις περιοχές του νησιού, Λουκάς, Πικρή Νερό και Κουμπάρα.

Συγκεκριμένα, σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στη περιοχή Πικρή Νερό, για την ανάπτυξη 30 δωματίων και 30 βιλών, σε μια έκταση 690 στρεμμάτων. Στην περιοχή Κουμπάρα αναμένεται να αναπτυχθούν 40 δωμάτια και 20 βίλες, συμπεριλαμβανομένου και ενός συνεδριακού κέντρου. Τέλος στην έκταση του Calilo Max στην περιοχή του Παπά, σχεδιάζονται 70 δωμάτια και 40 βίλες. Σημειώνεται, ότι το ΣτΕ έχει βάλει προς το παρόν «πάγο» στο σχέδιο για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή Κουμπάρα.

Σύμφωνα με την οικογένεια Μιχαλόπουλου «το όραμα μας είναι να υποστηρίξουμε τον αειφόρο τουρισμό στην Ελλάδα για να συμβάλουμε, να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε την μοναδικότητα του νησιού μας και τη δυνατότητα της χώρας μας να παράγει και να λειτουργήσει τουριστικά προϊόντα που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Η μακροπρόθεσμη αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά του νησιού, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί ένα στολίδι για τις μελλοντικές γενιές των Ιητών και των επισκεπτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ