ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MYTILINEOS: Διαμορφώνοντας σήμερα το διεθνές ενεργειακό «Utility» του μέλλοντος

MYTILINEOS: Διαμορφώνοντας σήμερα το διεθνές ενεργειακό «Utility» του μέλλοντος

To success story της διεθνούς στρατηγικής και η επιτυχία στο εγχώριο προϊόν, για μια εταιρεία που «διαβάζει» το περιβάλλον και γνωρίζει πώς να τολμά, φέρνοντας παγκόσμια αποτελέσματα

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο η ενέργεια διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο και η ενεργειακή ασφάλεια εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα των εθνικών στρατηγικών για τα προσεχή χρόνια, η MYTILINEOS αναδεικνύεται στην ηγέτιδα δύναμη του κλάδου. «Διαβάζοντας» έγκαιρα τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις τους, έλαβε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος και την ασφάλεια εφοδιασμού. Σήμερα, με τη διεθνοποιημένη της επενδυτική στρατηγική σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται στην θέση να αναπτύσσεται ραγδαία, καταγράφοντας ιστορικά υψηλές επιδόσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα «λύσεις» και επιλογές στο εσωτερικό τοπίο.

Για τη MYTILINEOS, η εξαιρετική ανάγνωση του περιβάλλοντος, το διορατικό management και οι επιλογές που κοιτούν πάντοτε την «επόμενη ημέρα», έθεσαν εδώ και χρόνια την ανάπτυξη στο εξωτερικό, ως κεντρικό βραχίονα της στρατηγικής της, με επενδύσεις που την φέρνουν πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Χάρη στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της, επιτυγχάνονται ισχυρές συνέργειες μεταξύ των Τομέων της, που διασφαλίζουν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις ακόμη και σε περιόδους διαρκών κοστολογικών πιέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οικονομικές της επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επιβεβαίωσαν άλλη μία ακόμα φορά την ικανότητα της να ανταποκρίνεται έγκαιρα και με επιτυχία, ακόμα και απέναντι στο πιο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεπακόλουθης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Έτσι κατόρθωσε να επιτύχει 117% αύξηση του κύκλου εργασιών και 88% αύξηση στα EBITDA, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή, το περίπλοκο και ασταθές περιβάλλον δεν απέτρεψε την εταιρεία από το να συνεχίσει να υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο ξεπερνά τα €600 εκατομμύρια! Άλλωστε, μόνο πέρυσι, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, επενδύθηκαν €358 εκατομμύρια. Έτσι, το ανθρώπινο δυναμικό της μέσα σε μόλις ένα χρόνο, αυξήθηκε κατά σχεδόν χίλιους εργαζόμενους (4.850 άμεσα και έμμεσοι εργαζόμενοι το 2021, έναντι 3.850 το 2020).

Η MYTILINEOS δραστηριοποιείται και στις πέντε ηπείρους πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία, μέσα από τους τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η ίδια αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως μία εταιρεία που αντεπεξέρχεται σε απαιτητικές διεθνείς αγορές, με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες, παραδίδοντας με συνέπεια και ποιότητα υψηλού επιπέδου έργα.

Ενδεικτικά:

  1. Πριν μερικές ήμερες, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU), ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, με 185MW να αποδίδονται σταδιακά στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Σε συνεργασία με την Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL), η εταιρεία προχωρά και στην υλοποίηση των υπόλοιπων σταδίων κατασκευής, ώστε συνολικά η μονάδα να έχει ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου).
  2. Τον Μάιο, ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy ανέλαβαν την κατασκευή μίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz της Πολωνίας. Το έργο αφορά στον σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή (EPC) με την SPV CCGT Grudziądz Sp z o.o. (μέλος της Energa S A, τμήμα του Ομίλου ORLEN) για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW.
  3. Λίγο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2022, η MYTILINEOS μέσω του ίδιου Τομέα ανέλαβε την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Και τα 3 OCGTs αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024.
  4. Πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2022, υπέγραψε σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ για την πλήρη κατασκευή της νέας Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η γραμμή αναμένεται να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα στις αρχές του 2023 και θα επιδράσει θετικά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ενώ θα επιτρέψει την ασφαλή διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων που ανήλθε στο επίπεδο των €1,2 δισ., με το συνολικό pipeline έργων να ανέρχεται στα €2,6 δισ. ενώ έχει διεθνή αναγνώριση ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές έργων Turn-key στην ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, η MYTILINEOS, μέσω στου Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας μέσα στα χρόνια έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως, προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις σε όλο το φάσμα ανάπτυξης αυτών των έργων, από αυτόνομα έργα έως πολύπλοκα υβριδικά συστήματα. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα είναι της τάξεως των 2.396 MW, εκ των οποίων:

  • 123 MW σε λειτουργία
  • 829 MW υπό κατασκευή
  • 444 MW Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build - RTB) ή με εκτιμώμενο RTB μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3,7 GW.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Αν και η δραστηριότητα της MYTILINEOS στο εξωτερικό διαμορφώνει -πλέον- τον κύριο όγκο της δραστηριότητας και κερδοφορίας της, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη και στο εσωτερικό, με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη στο χώρο των ΑΠΕ, την παραγωγή υψηλής απόδοσης, αλλά και στην προμήθεια, με την Protergia να διατηρεί την πρωτοπορία ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές.

Στο επίπεδο αυτό, κομβικής σημασίας είναι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής CCGT των 826MW (υψηλής απόδοσης , H-Class) με καύσιμο το φυσικό αέριο, στο συγκρότημα του Αγ. Νικολάου Βοιωτίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το προσεχές διάστημα. Η νέα μονάδα, η οποία διαθέτει τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης στην ελληνική αγορά, θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου. Σε μια περίοδο ένδειας του καύσιμου, η νέα μονάδα, παρουσιάζοντας την υψηλότερη θερμική απόδοση από τις υπόλοιπες μονάδες του συστήματος, θα παράγει ενέργεια με λιγότερο καύσιμο. Λόγω και των ενεργειακών εξελίξεων παγκοσμίως, η MYTILINEOS εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατές εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς, όπως τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας.

Η MYTILINEOS εστιάζει στο στόχο της για περαιτέρω ανάπτυξη στο χώρο των ΑΠΕ, ενισχύοντας σταθερά το δυναμικό της που σήμερα ανέρχεται στα 211 MW. Ήδη ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου Αιολικού Πάρκου ισχύος 43,2 MW, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ´ τρίμηνο του 2022, ενώ επιπρόσθετα προχωρά στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών 135 MW (που αποκτήθηκαν το 2021 από την ΕΓΝΑΤΙΑ), με την προοπτική να έχουν τεθεί σε λειτουργία ήδη από το Α’ εξάμηνο του 2023. Έτσι, επιταχύνεται η ωρίμανση του υπόλοιπου ελληνικού χαρτοφυλακίου της τάξεως των 0,64GW.

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia διατηρεί την πρωτοπορία ανάμεσα στους ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται σε 8,2% στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2022, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της WATT+VOLT πριν μερικές εβδομάδες. Με την σημαντική αυτή προσθήκη, το μερίδιο αγοράς της πλέον αγγίζει το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, «δημιουργούνται οι συνθήκες για καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες και προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών, εξέλιξη που θα δώσει νέα δυναμική και θα μας επιτρέψει να πορευτούμε με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες» και γίνεται πλέον σαφές πως η MYTILINEOS δημιουργεί το «Utility of the Future», τον πλέον ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας της νέας εποχής.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην Ενέργεια εδώ