ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι αλυσίδες εστίασης που κάνουν «καριέρα» στο εξωτερικό

Οι αλυσίδες εστίασης που κάνουν «καριέρα» στο εξωτερικό
Γνωστές ελληνικές αλυσίδες εστίασης οι οποίες δραστηριοποιούνται στον καφέ, τα σνακς και τα αρτοποιήματα έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο εξωτερικό. pixabay

Μέχρι τη μακρινή Αυστραλία αλλά και το Ντουμπάι, τη Νέα Υόρκη και φυσικά πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια γνωστές ελληνικές αλυσίδες εστίασης οι οποίες δραστηριοποιούνται στον καφέ, τα σνακς και τα αρτοποιήματα.

H περίοδος της πανδημίας με τα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρο τον κόσμο την προηγούμενη διετία καθυστέρησε σε κάποιες περιπτώσεις τα πλάνα επέκτασής τους ή ακόμη και τα διαφοροποίησε σε άλλες, ωστόσο η είσοδός τους σε νέες αγορές, ουσιαστικά δεν σταμάτησε.

Πρόσφατα η γνωστή αλυσίδα κουλουριών Θεσσαλονίκης και ειδών άρτου «Κουλουράδες» έφτασε μέχρι την Αυστραλία και ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί αρχικά η Βαλένθια και στη συνέχεια η Νέα Υόρκη όπου είχαν ανοίξει καταστήματα με την εμπορική ονομασία "Crunchies . Σημειώνεται ότι το 70% της αλυσίδας που ίδρυσε ο Δημήτρης Γρίβας έχει πλέον αποκτήσει το Switz Group του Ινδού επενδυτή Taizoon Khorakiwala.

Eδώ και χρόνια κάνει «καριέρα» στο εξωτερικό η αλυσίδα Γρηγόρης που διαθέτει καταστήματα σε Γερμανία, Ρουμανία και Κύπρο, φτάνοντας μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και τις Μπαχάμες.

Από την πλευρά της η Coffee Island που ξεκίνησε το 1999 από την Πάτρα πλέον έχει επεκταθεί σε περίπου 52 σημεία στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους, σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία, Ρουμανία, Αίγυπτο ενώ προτού η πανδημία αλλάξει τα δεδομένα, στα πλάνα της είχε βρεθεί και επέκτασή της στην αγορά της Κίνας.

Ξεκινώντας το 2008 από την Λάρισα από τη Λάρισα, η αλυσίδα Mikel, επέκτεινε στη συνέχεια το δίκτυο της το 2016 στο Ντουμπάι και σταδιακά ακολούθησαν Κύπρος, ΗΠΑ, Βρετανία, Αίγυπτος, Καναδάς, Αυστραλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία. Συνολικά πλέον έχει παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες, στις πέντε ηπείρους. Ανάμεσα στις νέες αγορές στις οποίες έκανε πρόσφατα είσοδο ήταν Νέα Υόρκη, το Κατάρ και η Ιορδανία ενώ αναμένεται να συνεχίσει την ανάπτυξη της σε χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και να «εισέλθει» στην αγορά της Γερμανίας.

Με αφετηρία τη Χαλκίδα, η αλυσίδα Coffee Lab έκανε το πρώτό εκτός Ελλάδας βήμα το 2018 στην Κύπρο και ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα η Αίγυπτος. Σήμερα διαθέτει περίπου 30 καταστήματα στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων - πέραν των δύο παραπάνω - και σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία ενώ πλέον ετοιμάζει το «ντεμπούτο» της και στη αμερικανική αγορά και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ