ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είδαμε στο FinQuest by Alpha Bank 2022: Ξεχώρισαν μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη και ESG

Τι είδαμε στο FinQuest by Alpha Bank 2022: Ξεχώρισαν μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη και ESG
Ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Alpha Bank ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις πρωτοποριακές, καινοτόμες λύσεις που θα μετασχηματίσουν τον τραπεζικό κλάδο ανέδειξε για τρίτη φορά φέτος ο διεθνής διαγωνισμός καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank 2022.

Η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη πλέον καθίστανται ρυθμιστές του μέλλοντος, καθώς προσφέρουν δυνατότητες που αλλάζουν τα έως σήμερα κατεστημένα. Ζήτημα τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος είναι φυσικά και τα θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης – τα κριτήρια ESG – που καθίστανται μοχλός για την επίτευξη της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πράγματι, οι Fintech start-ups που διακρίθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού της Alpha Bank, ασχολήθηκαν με τα προαναφερθέντα πεδία.

Στην πρώτη θέση κατετάγη η Fintech Quantfolio, από τη Νορβηγία, που δημιούργησε μία ρομποτική πλατφόρμα συμβουλευτικής. Μέσα από αυτή, οι πελάτες μπορούν να λαβαίνουν εγκεκριμένες από τις ρυθμιστικές αρχές χρηματοοικονομικές συμβουλές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης (machine learning) και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τη δεύτερη θέση κατάκτησε η SPIN Analytics, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά με Έλληνες ιδρυτές. Η συγκεκριμένη Fintech επίσης αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, προκειμένου να προσφέρει μία πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαχείρισης μοντέλων πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Το 3ο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε η DoGood People, S.L. από την Ισπανία, καθώς σχεδίασε και ανέπτυξε μία mobile εφαρμογή για τους εργαζομένους εταιρειών, μέσω της οποίας μπορούν να συνεισφέρουν και αυτοί με συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες στην επίτευξη των ESG στόχων της εταιρείας τους.

alpha-2.jpg
Από αριστερά προς δεξιά: Οι νικήτριες ομάδες του FinQuest by Alpha Bank 2022: DoGood People, S.L. (3ο βραβείο), Quantfolio (1ο βραβείο) και SPIN Analytics (2ο βραβείο).ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρηματικά έπαθλα και mentoring για τους νικητές και τους συμμετέχοντες

Το FinQuest by Alpha Bank έχει πλέον καθιερωθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αποδεικνύουν οι φετινές συμμετοχές: Περισσότερες από 65 εταιρείες από 19 χώρες κατέθεσαν τις προτάσεις τους κατά την αρχική φάση, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρό διεθνή προσανατολισμό του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν από τα χρηματικά έπαθλα (10.000 ευρώ για το πρώτο βραβείο, 6.000 ευρώ για το δεύτερο και 4.000 για το τρίτο), οι πέντε καλύτερες ομάδες που επιλέχθηκαν από το σύνολο, είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιταχυντή (accelerator) και να λάβουν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα Στελέχη της Alpha Bank, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπροσώπους επενδυτικών funds, προκειμένου να βελτιώσουν τις ιδέες τους και να τις προσαρμόσουν στα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου, ενώ παρακολούθησαν, επίσης, εξειδικευμένα workshops από διεθνείς experts.

Ήδη, άλλωστε, επιλεγμένες εταιρείες που διακρίθηκαν στους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης της συνεργασίας τους με την Alpha Bank (σε στάδιο proof-of-concept), αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μία πραγματική ευκαιρία εξέλιξης για κάθε Fintech start-up που επιδιώξει την ανάπτυξή της σε σταθερές βάσεις, στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από αριστερά προς δεξιά: Τα Στελέχη της Alpha Bank, Δημήτριος Στρογγυλόπουλος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακής Τραπεζικής, Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, Chief Digital Officer, και Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και ΚαινοτομίαςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καινοτομία, όχημα για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της Alpha Bank

Το FinQuest by Alpha Bank, ως ένας εδραιωμένος πλέον μηχανισμός, επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η καινοτομία για την Alpha Bank και ως συνέπεια, τον ηγετικό ρόλο της ίδιας της Τράπεζας αναφορικά με την προώθηση της καινοτομίας στον τραπεζικό κλάδο. Σκοπός, άλλωστε, είναι η δημιουργία τεχνολογικά προηγμένων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες της, που με τις δυνατότητες τις τεχνολογίας, επωφελούνται ακόμα καλύτερες παροχές.

Παράλληλα όμως, μέσω του Finquest, η Alpha Bank ενδυναμώνει τους δεσμούς της με το εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα των Fintechs και των τεχνολογικών start-ups που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, ως μία «πηγή» φρέσκων ιδεών που με την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορούν να μετασχηματίσουν τον τραπεζικό τομέα, πάντα προς το καλύτερο.

Οι νικητές του 1ου βραβείου, Quantfolio, με τους μέντορες της ομάδας, Στελέχη της Alpha BankΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτό επισήμαναν με τις παρεμβάσεις τους τα στελέχη της Τράπεζας, κατά τη διάρκεια του pitch event του FinQuest by Alpha Bank 2022, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. «Η καινοτομία, υποστηριζόμενη από την ψηφιακή τεχνολογία, είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και εμείς στην Alpha Bank επιδιώκουμε συνεχώς την καινοτομία, ως όχημα για την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, σφυρηλατούμε σχέσεις και συνεργασίες με start-ups και με το ευρύτερο Fintech οικοσύστημα», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ενώ ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Τράπεζας, Σπύρος Φιλάρετος, ανέφερε: «Η συνεργασία μεταξύ Fintechs και τραπεζών είναι απόλυτα λογική και αυτό ακριβώς εξυπηρετεί ο διαγωνισμός FinQuest by Alpha Bank. Η Alpha Bank αναγνωρίζοντας το περιβάλλον καινοτομίας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας και διεθνώς και είναι πλέον έτοιμη να το “αγκαλιάσει”, να το υποστηρίξει, καθώς και να το αξιοποιήσει».

Στο επίκεντρο του FinQuest by Alpha Bank 2022 βρέθηκαν λύσεις και εφαρμογές που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα για τη βελτίωση της εμπειρίας των Πελατών (Open Banking) καθώς και λύσεις βασισμένες στα κριτήρια ESG. Οι νικητές διακρίθηκαν από 7μελή Κριτική Επιτροπή, που απαρτιζόταν από Στελέχη της Τράπεζας και διακεκριμένους εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο: Νικόλας Χρυσανθόπουλος (Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center, Alpha Bank), Μιχάλης Τσαρμπόπουλος (Chief Digital Officer, Alpha Bank), Αρίστος Δοξιάδης (Partner, Big Pi Ventures), Αλέξανδρος Χρηστίδης (Partner & Consulting Leader, EY), Θωμάς Κελεπούρης (Partner, McKinsey & Company), Παναγιώτης Καραμπίνης (Managing Director Greece, Endeavor), και Γεώργιος Δουκίδης (Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).