ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η Amazon Web Services

Έτοιμη να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η Amazon Web Services
Η AWS έχει δημιουργήσει ήδη γραφείο στην Ελλάδα, το οποίο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει φθάσει να απασχολεί πάνω από 45 άτομα, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς

Το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα για την περαιτέρω ψηφιοποίηση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα δείχνει να είναι ένας από τους λόγους που η Amazon Web Services (AWS), μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των cloud υποδομών και θυγατρικού του κολοσσού που ακούει στο όνομα Amazon.

Η AWS παρουσίασε πρόσφατα το Smart Island, ένα πιλοτικό έργο που «τρέχει» στη Νάξο και ο στόχος του είναι οι λύσεις που υλοποιούνται εκεί να αξιοποιηθούν όχι μόνο σε άλλα νησιά της Ελλάδας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο Cameron Brooks, διευθυντής του δημοσίου τομέα για την περιοχή της Ευρώπης στην AWS.

Σύμφωνα με τον κ. Brooks, η Ελλάδα επελέγη από την AWS για την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού έργου για μία σειρά από λόγους, εκ των οποίων ο κυριότερος είναι πως «υπάρχει όρεξη για ψηφιοποίηση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι πολύ σημαντικό πως υπάρχει και η υποστήριξη από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και στο πλάνο της AWS είναι να επεκτείνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά με αντίστοιχα έργα με τον κ. Brooks να μη θέλει να επεκταθεί. Επιπλέον, στο στόχαστρο της AWS είναι, όσον αφορά στο δημόσιο τομέα και έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αξιοποιούν cloud υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι η AWS έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει στην Αθήνα μία «τοπική ζώνη» (local zone), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2023. Σημειωτέον πως η AWS δεν σκοπεύει να δημιουργήσει το δικό της data center, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η AWS έχει δημιουργήσει ήδη γραφείο στην Ελλάδα, το οποίο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει φθάσει να απασχολεί πάνω από 45 άτομα, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Brooks, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα startups, δεδομένου κιόλας ότι η AWS είναι από τους βασικότερους συνεργάτες των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων, έχοντας ήδη μία σειρά από συνεργασίες.

Smart Island

Το Smart Island είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της AWS και περισσότερων από 20 πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πλέον καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Στο πλαίσιο του Smart Island θα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των εν λόγω λύσεων περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone. Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Η ενσωμάτωση των εν λόγω τεχνολογιών θα κάνει τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές, ενώ στο πλαίσιο του έργου οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς καθώς και τοπικοί παράγοντες από όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Brooks, το ενδιαφέρον για το Smart Island είναι έντονο και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ζητούσαν να συμμετάσχουν ακόμη και λίγες ώρες πριν την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ