ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Επίσημα εγκαίνια και «γκάζι» για τα έργα

Ελληνικό: Επίσημα εγκαίνια και «γκάζι» για τα έργα
Tο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο με τη Lamda Development να αναμένει εισπράξεις ύψους 200 εκατ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023 Lamda Development

«Με το γκάζι στο πάτωμα» τρέχουν τα έργα στο Ελληνικό, καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται μπαράζ εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα του έργου.

Παράλληλα, η ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό για το οικιστικό σκέλος του έργου έχει ξεπεράσει τη ζήτηση ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται μια σειρά δημοπρατήσεων, τόσο για το κομμάτι των εμπορικών κέντρων όσο και για αυτό των κτηρίων γραφείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία έχουν τα επίσημα εγκαίνια του έργου, τα οποία θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Σπύρου Λάτση, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του.

Η συνδυαστική παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και του κ. Λάτση αποτελεί επιβεβαίωση της σημασίας που δίνεται στο έργο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά να ακούσει τα όσα θα ειπωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Τη Δευτέρα είναι τα επίσημα εγκαίνια του έργου, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά, προηγείται του χρονοδιαγράμματος, έχουν πουληθεί όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης και δεν έχει καθόλου εκκρεμότητες» τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα που υπάρχει αναφορικά με το έργο.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη

Ήδη τα έργα υποδομών με ανάδοχο την ΑΒΑΞ, και τα οποία αφορούν την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος του Ελληνικού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, τα έργα προβλέπουν παράκαμψη εντός του Ελληνικού ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων. Με βάση το σχεδιασμό, η επιβάρυνση εκτιμάται σε περίπου 4-5 λεπτά για τον πρώτο χρόνο κατασκευής του υπογειοποιημένου τμήματος ενώ συνολικά το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα οικιστικά ακίνητα

Ως προς το σκέλος των οικιστικών ακινήτων, εντός των επομένων μηνών αναμένεται να μπουν τα θεμέλια του Marina Tower, του ουρανοξύστη δηλαδή που βρίσκεται στο Ελληνικό ενώ παράλληλα ωριμάζουν τόσο οι βίλες όσο και τα συγκροτήματα κατοικιών που θα αναπτυχθούν εντός του χώρου και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο με τη Lamda Development να αναμένει εισπράξεις ύψους 200 εκατ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τα ποσά αυτά προκύπτουν από τις προκαταβολές για τα οικόπεδα των 28 βιλών, των 169 διαμερισμάτων του Marina Tower και των 110 κατοικιών που θα δημιουργηθούν επίσης στο παραλιακό μέτωπο.

Αναλυτικά, το ποσοστό προπώλησης για το Marina Tower ανέρχεται στο 88% του συνόλου και για τα συγκροτήματα κατοικιών (condos) στο 85%.
Με βάση τον προϋπολογισμό της κατασκευάστριας εταιρείας και μέχρι το 2025, όταν και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, αναμένονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ από τις βίλες, 600 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις διαμερισμάτων στον Μarina Tower και 270 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις στα συγκροτήματα κατοικιών.

Και νέοι διαγωνισμοί

Πέραν των παραπάνω οικιστικών έργων, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο των νέων διαγωνισμών που αφορούν έργα υποδομής αλλά και εμπορικών χρήσεων. Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Πάρκο, ένα έργο ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «τρέχουν διαγωνισμοί» για το μεγάλο mall επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, (προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ), για το Marina Galleria (προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ), καθώς και για τον Πύργο Μικτής Χρήσης, (προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, στις ράγες έχουν μπει και τα σχέδια ανέγερσης των ξενοδοχειακών projects σε συνεργασία με την TEMES με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Vouliagmenis Mall

Ειδικό επενδυτικό αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Ελληνικού παρουσιάζει το νέο εμπορικό κέντρο, το Vouliagmenis Mall, το οποίο -με προϋπολογισμό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ- είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην κατηγορία του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου, αρχικά για την επιλογή του συμβούλου και εν συνεχεία του αναδόχου των έργων. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και το Vouliagmenis Mall να λειτουργήσει το 2026. Το έργο θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα (με τα σημερινά δεδομένα).

Επιπλέον θα ενσωματώνει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τόσο για τη μεγαλύτερη ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων και επισκεπτών σε αυτό, όσο και για το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ πάνω από αυτό θα δημιουργηθούν μεγάλοι γραφειακοί χώροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ