ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca-Cola στην Ελλάδα: 1,3 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ

Coca-Cola στην Ελλάδα: 1,3 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ
Μέσα από τη δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα προκύπτει και σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση που αντιστοιχεί σε υποστήριξη 32.800 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας,

Τα 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) άγγιξε η άμεση, έμμεση  και προκαλούμενη επίδραση στην ελληνική οικονομία από το σύνολο της αλυσίδας αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα το 2021 όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ουσιαστικά δηλαδή για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται 6 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα συνδέεται και με τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της, με τη συνολική συνεισφορά το 2021, να ανέρχεται στο 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της εταιρείας στην Ελλάδα στηρίζει μια ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας: Αγροτική παραγωγή, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για την προμήθεια αγαθών, εταιρείες εμπορίου και εστίασης που διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές.

Υποστηρίζει 32.800 θέσεις εργασίας

Παράλληλά μέσα από τη δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα προκύπτει σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση που αντιστοιχεί σε υποστήριξη 32.800 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας (0,7% της συνολικής απασχόλησης).

Κάτι που σημαίνει ότι για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον κλάδο των αναψυκτικών, η Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών του κλάδου (48,5%), ενώ αποτελεί παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (42,6%).

Σημειώνεται ότι η συμβολή της Coca-Cola στην Ελλάδα διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, όπου λόγω των συνθηκών υπήρξε συρρίκνωση των μεγεθών της οικονομίας ενώ το 2021, η συμβολή από την άμεση δραστηριότητα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα την τριετία 2019-2021, η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποίησε επενδύσεις ύψους 75,6 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της δραστηριότητά της.

Επιπλέον, η μελέτη παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί η εταιρεία για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα προχώρησε σε:

  • Διάθεση 4,6 εκατ. ευρώ για κοινωνικά προγράμματα, όπως τα Empowered, Zero Waste Future και Zero Drop (2019-2021).

  • Δωρεά 1,8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την αναδάσωση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τη φωτιά (2021).

  • Επένδυση 4 εκατ. ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM (2021).

«Είμαστε πολύ περήφανοι που εδώ και 53 χρόνια με την αδιάλειπτη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητά μας στη χώρα, δημιουργούμε μια ευρύτερη αλυσίδα αξίας που αφήνει διαχρονικά ένα θετικό αποτύπωμα. Ευχαριστούμε τους πελάτες και τους προμηθευτές μας, τους καταναλωτές και τους ανθρώπους μας, που αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι αυτής της αλυσίδας. Χάρη στην εμπιστοσύνη τους, την προτίμηση και τη δέσμευση τους, κάνουμε μαζί κάτι καλύτερο για τη χώρα μας, αναπτυσσόμαστε και ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, τόνισε: «Η επιχειρηματική μας ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ. Καθημερινά, ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και αυτό βρίσκεται στην καρδιά όλων των δραστηριοτήτων μας. Θέλουμε το αποτύπωμα μας να συνεχίσει να μεγαλώνει και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η αλυσίδα αξίας που δημιουργούμε για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι αντάξια του μεγέθους μας».

Ο Καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες την περασμένη τριετία. Κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία τομείς, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο, επηρεάστηκαν έντονα από τα υγειονομικά μέτρα. Σήμερα και για τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση δημιουργούν νέες προκλήσεις. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, αυξημένη σημασία για την οικονομία έχουν αλυσίδες αξίας που είναι ανθεκτικές στις αναταράξεις. Όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα, μία από αυτές τις αλυσίδες αξίας είναι και αυτή που δημιουργεί η Coca-Cola στην Ελλάδα με τη δραστηριότητά της στη χώρα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ