ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμπερίληψη και προσβασιμότητα: Το «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσει η κοινωνία

Συμπερίληψη και προσβασιμότητα: Το «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσει η κοινωνία

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει ανοίξει στην ανθρωπότητα νέους ορίζοντες σχεδόν σε όλα τα πεδία.

Αργότερα ή γρηγορότερα, κάθε τομέας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής προχωρά στο μέλλον, αξιοποιώντας ολοένα και περισσότερες λύσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Σήμερα, η μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μας είναι αυτή της εφαρμογής των αρχών της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας και μάλιστα, ειδικότερα σε ό,τι σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα.

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους ώστε να κατορθώσουν να συμπεριλάβουν στη δραστηριότητά τους κάθε πολίτη, είτε είναι άτομο με αναπηρία, είτε εμποδιζόμενο άτομο – που συναντά δηλαδή δυσκολίες, ιδίως αναφορικά με την προσβασιμότητα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το ποσοστό των Ατόμων με Αναπηρία εκτιμάται γύρω στο 10% (σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, ΕΣΑμεΑ), ενώ τα εμποδιζόμενα άτομα, βάσει στατιστικών του ΟΑΣΑ, ανέρχονται στο 42,5% του ελληνικού πληθυσμού. Από αυτά, ένα ποσοστό 10%, είναι Άτομα με κάθε είδους Αναπηρία, 14% είναι ηλικιωμένοι 60-74 ετών, 6% είναι άνω των 75 ετών (υπερήλικες), κατά το 11% είναι βρέφη και νήπια έως 4 ετών με τους συνοδούς τους και κατά 1,5% είναι έγκυες γυναίκες.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αυτοί διστάζουν να προχωρήσουν στην καθημερινότητά τους, καθώς τα εμπόδια στη λειτουργικότητά τους ενδέχεται να εμφανιστούν τόσο ως προς τις υποδομές, όσο και ως προς τις υπηρεσίες, καθώς διαπιστώνεται ότι έχουμε μεγάλο περιθώριο σε επίπεδο εκπαίδευσης. Η ανάγκη υπερκάλυψης αυτών των ανισοτήτων είναι πρόδηλη και σήμερα, υπάρχουν επιχειρήσεις που «ανοίγουν τα σπίτια» τους, επιτυγχάνουν δηλαδή να εφαρμόσουν στην πράξη τους κανόνες της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, δίνοντας τόσο στα Άτομα με Αναπηρία όσο και στα εμποδιζόμενα άτομα την ευκαιρία να εξυπηρετηθούν όπως επιθυμούν.

Στα Praktiker βρίσκουμε ένα Σπίτι Ανοιχτό σε όλους

Η Praktiker Hellas, που είναι στη χώρα μας το No. 1 ελληνικό δίκτυο καταστημάτων Home Improvement & DIY, πρωτοπορεί με το «Σπίτι Ανοιχτό», ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα με γνώμονα τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα. Αναβαθμίζοντας τόσο τις δομές της σε όλη την Ελλάδα, όσο και τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει στο κοινό, γίνεται ανοιχτή προς όλους, που μπορούν πλέον να επισκεφθούν ένα κατάστημα και να εξυπηρετηθούν – όλοι το ίδιο.

Ήδη, τα καταστήματα Praktiker στα Ιωάννινα και στη Λάρισα έχουν γίνει «Σπίτια Ανοιχτά», ενώ ακολουθούν σταδιακά όλες οι δομές της εταιρείας (τα υπόλοιπα φυσικά καταστήματα, το website και το Contact Center) γίνονται ακόμα πιο φιλικά σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως στα καταστήματα Praktiker, τα ΑμεΑ βρίσκουν ευρύχωρους και άνετους διαδρόμους εκθέσεων, οι οποίοι διαθέτουν την αντίστοιχη σήμανση, καθώς και οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα που μπορούν να καθοδηγήσουν κατάλληλα. Στους χώρους υγιεινής υπάρχουν WC και για εμποδιζόμενα άτομα και για ΑμεΑ, καθώς και αλλαξιέρες για βρέφη, ενώ στους χώρους στάθμευσης όλων των καταστημάτων υπάρχουν θέσεις parking ΑμεΑ με εύκολη πρόσβαση, κοντά στην είσοδο των καταστημάτων: 95 θέσεις στάθμευσης πανελλαδικά.

Επίσης, διατίθενται καρότσια αγορών για ΑμεΑ, ενώ σταδιακά όλα τα καταστήματα εξοπλίζονται με lanyards για όσους το χρειάζονται, ώστε το προσωπικό του καταστήματος να δείχνει την απαραίτητη προσοχή και να παρέχει βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Το προσωπικό μάλιστα, λαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση για τον σκοπό αυτό: Ήδη έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 170 εργαζόμενοι, σε Αττική, Λάρισα και Ιωάννινα, ενώ τους επόμενους μήνες θα εκπαιδευτούν και οι 1.425 εργαζόμενοι της Praktiker, πανελλαδικά. Παράλληλα, στο site της Praktiker υπάρχει menu προσβασιμότητας που συμβάλλει σε μία καλύτερη εμπειρία πλοήγησης για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αχρωματοψία ή χωρίς όραση, άτομα με ΔΕΠΥ και επιληπτικές κρίσεις.

Πέραν όμως από τις υποδομές της, που μεταλλάσσονται με γνώμονα τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, η Praktiker διαθέτει μια ξεχωριστή γκάμα προϊόντων που απευθύνεται σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμΕΑ, αποτελώντας μια ακόμα ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν. Πρόκειται για μία αποκλειστική προϊοντική σειρά, που εμπλουτίζεται συνεχώς και δίνει στα άτομα με αναπηρία όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο απλή και εύκολη, ξεκινώντας από το σπίτι τους. Διατίθενται προϊόντα για άτομα με κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, ακουστική αναπηρία, και εμποδιζόμενα άτομα όπως η τρίτη ηλικία, ενώ στο site, αλλά και στα καταστήματα, υπάρχει η σήμανση για το κατά πόσο ένα προϊόν είναι φιλικό προς ΑμεΑ και εάν ναι, ποια κατηγορία εξυπηρετεί. Ενδεικτικά, στην προϊοντική γκάμα για ΑμεΑ περιέχονται ολοκληρωμένες λύσεις για το μπάνιο, βοηθητικές λαβές, μαξιλάρια υποστήριξης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα.

Η Praktiker Hellas δίπλα στον άνθρωπο

Η Praktiker Hellas, με αυτό το ταξίδι συμπερίληψης και προσβασιμότητας μέσα από το νέο της πρόγραμμα «Σπίτι Ανοιχτό», επιβεβαιώνει τη θέση της δίπλα στον άνθρωπο. Διευκολύνει την πρόσβαση στα καταστήματά της για όλους, όλες και όλα και ταυτόχρονα δίνει προϊοντικές λύσεις και επιλογές που κάνουν τη ζωή των ΑμεΑ βιώσιμη και ποιοτικότερη στο δικό τους σπίτι. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος, που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα εμποδιζόμενα άτομα και τα ΑμεΑ, ώστε τελικά να ισχύουν παντού ίσοι όροι για όλους. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλάζοντας συνήθειες και δημιουργώντας καλύτερα πρότυπα.

Σε αυτό το μακρύ ταξίδι, η Praktiker συνεργάζεται με εξειδικευμένους φορείς και εταιρίες σε θέματα αναπηρίας, συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε ήδη από το 2021 τη συνεργασία της με την Εταιρία Προστασίας Σπαστικών - Πόρτα Ανοιχτή, υποστηρίζοντας το έργο της μέσω των δωροκαρτών της Praktiker. Παράλληλα, για το πρόγραμμα «Σπίτι Ανοιχτό», συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», με την οποία έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης πανελλαδικά, με βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παράλληλα, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των καταστημάτων της, συνεργάζεται με το έγκριτο και βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο ΣΓΟΥΤΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ενώ με τη συνεργασία και την αναγνώριση της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και της «Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή», επιβεβαιώνει τη λειτουργικότητα όλων των δομών της.

Στα καταστήματα Praktiker όλοι, όλες και όλα είναι καλοδεχούμενοι σε ένα «Σπίτι Ανοιχτό», ένα συμπεριληπτικό, προσβάσιμο σπίτι αγάπης, χωρίς στενά όρια, παρά μόνο με συμπερίληψη και προσβασιμότητα.