ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Νέα σελίδα μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Παγκρήτια Τράπεζα: Νέα σελίδα μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
Μετά την επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η Παγκρήτια Τράπεζα έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια. Φωτογραφία αρχείου

Νέα σελίδα γυρίζει η Παγκρήτια Τράπεζα μετά και την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Πλέον, βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας καθίστανται οι Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, εξασφαλίζοντας το 33% των μετοχών της τράπεζας.

Την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας έκανε δεκτή την πρότασή τους να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας και πλέον η επενδυτική τους εταιρεία Thrivest Holding Ltd καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Έτσι, ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο αναφορικά με το μετοχικό καθεστώς της Παγκρήτιας Τράπεζας, καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος τόσο για την απορρόφηση του ελληνικού τμήματος ης HSBC αλλά και τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, όπως προβλεπόταν στο αρχικό πλάνο της Παγκρήτιας Τράπεζας.

H συνολική αύξηση ύψους 98,7 εκατ. ευρώ είχε καλυφθεί αρχικά σε ποσοστό 35,24% από τους παλαιούς μετόχους ενώ την Πέμπτη στις 11πμ έληξε η προθεσμία συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της αγοράς αδιάθετων μετοχών.

Σημειώνεται επίσης ότι η Lyktos Group, συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα δεν συμμετείχε εν τέλει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε στον αρχικό γύρο επενδύσεων που αφορούσε τους παλιούς μετόχους, ούτε στο δεύτερο γύρο για τις αδιάθετες μετοχές που ολοκληρώθηκε στην Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Έτσι, το ποσοστό της Lyktos διαμορφώνεται στο 11,25%.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η Παγκρήτια Τράπεζα έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του ελληνικού τμήματος της HSBC αλλά και τη συγχώνευση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Πρόκειται για δύο κινήσεις μεγάλης σημασίας, καθώς -σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ- εξασφαλίζουν ότι η τράπεζα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο επόπτης αναφορικά με την κεφαλαιακή της επάρκεια και μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτη στην επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Στόχος της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι αφενός να ενισχύσει την παρουσία της εντός της Κρήτης αλλά και ταυτόχρονα να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Ουσιαστικά η Παγκρήτια επιδιώκει να καταστεί μια ιδιαίτερα δυναμική μικρομεσαία τράπεζα, λειτουργώντας παράλληλα με τις συστημικές και προσφέροντας χρηματοδοτικές λύσεις και ευκαιρίες σε επιχειρήσεις σε μια σειρά από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός αλλά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece oι νέοι μέτοχοι επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και για την απόκτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Μακεδονίας (Σερρών). Επιδιώκουν κατ’ αυτό τον τρόπο να μετατραπούν σε έναν «παίκτη» και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, πέραν των κατασκευών όπου πρόσφατα απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό στην INTRAKAT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ