ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

LinkedIn: Γιατί οι εργοδότες βάζουν «φρένο» στην τηλεργασία

LinkedIn: Γιατί οι εργοδότες βάζουν «φρένο» στην τηλεργασία
Οι εργαζόμενοι που «δοκίμασαν» τα οφέλη της τηλεργασίας δεν επιθυμούν να την αφήσουν πίσω τους, ωστόσο οι εργοδότες θέλουν «φυσική παρουσία» Pixabay

Η τηλεργασία και η υβριδική εργασία μπήκε στην ζωή των περισσότερων εταιρειών όταν η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε εμπόδια στο τυπικό μοντέλο λειτουργίας λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdown και ημερών «καραντίνας».

Η εργασία εξ αποστάσεως έγινε μια αναγκαιότητα το 2020 και το 2021 και ανάγκασε εργοδότες και εργαζόμενους να επανεξετάσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτό το μοντέλο απασχόλησης, όμως πλέον η πλειοψηφία των εργοδοτών ζητά ή απαιτεί την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο ή έστω σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn, από τις νέες θέσεις εργασίας που αναρτήθηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, μόλις το 15,9% ή περίπου 1 στις 6 αγγελίες, παρείχαν δυνατότητα τηλεργασίας. Ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό 19,8% του Μαρτίου.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι τηλεργασία αποτελεί μόλις το 14,6% των διαθέσιμων θέσεων, όμως προσελκύουν το 20,2% του ενδιαφέροντος. Στην Ινδία οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας υβριδικού μοντέλου αποτελούν το 11,3% της προσφοράς όμως προσελκύουν το 20,3% των βιογραφικών.

Οι εργοδότες βάζουν «φρένο» αλλά οι εργαζόμενοι επιμένουν

Αυτή τη στιγμή, οι αναλυτές βλέπουν πως η «μάχη» δίνεται μεταξύ των διαφορετικών γενεών στους χώρους εργασίας. Σε αυτή τη φάση, οι άνθρωποι που έχουν τον έλεγχο είναι η «παλιά γενιά» που επιμένει σε ένα πιο παραδοσιακό μοντέλο εργασίας με φυσική παρουσία και άμεσο έλεγχο. Πρόκειται για όσους θέλουν να «βλέπουν» ότι ο εργαζόμενος είναι στο πόστο του, αλλά και για αυτούς που ανησυχούν πως η εργασία εξ αποστάσεως θα μειώσει την αποδοτικότητα του εργαζόμενου.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εργοδοτών που θέλουν φυσική παρουσία είναι η διαχείριση της απόδοσης της εργασίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος για να παρακολουθείται η αποδοτικότητα της εργασίας και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ένας εργαζόμενος συμμορφώνεται με τις καθιερωμένες διαδικασίες και εργάζεται τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας.

Από την άλλη οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα επέλεγαν ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας που να περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό τηλεργασίας αν είχαν την ευκαιρία, όμως οι θέσεις εργασίας που να το επιτρέπουν αυτό δείχνουν να λιγοστεύουν.

Πρόσφατη έρευνα του Future Forum διαπίστωσε ότι το 80% των εργαζομένων επιθυμεί ευελιξία στον τόπο εργασίας τους και το 94% επιθυμεί ευελιξία στον χρόνο εργασίας τους.

Παράλληλα, έρευνα της Microsoft στην οποία συμμετείχαν 31.102 εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο, έδειξε πως το 52% των ερωτηθέντων σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά ή τρόπο δουλειάς, ώστε να εργάζονται σε συνθήκες 100% τηλεργασίας ή με ένα υβριδικό μοντέλο.

Τον Ιούλιο του 2022, τα στοιχεία του LinkedIn έδειξαν πως οι αγγελίες με θέσεις τηλεργασίας και πλήρη αμοιβή προσέλκυσαν την πλειοψηφία των αιτήσεων σε ποσοστό 52,9% και το 46% των προβολών, σε σύγκριση με τις θέσεις εργασίας που απαιτούσαν φυσική παρουσία. Μάλιστα, ο αριθμός των αιτήσεων για τις αγγελίες που επιτρέπουν εργασία εξ αποστάσεως έχει εκτοξευθεί από τον Ιανουάριο του 2020, όταν οι θέσεις τηλεργασίας προσέλκυαν το 2,9% των αιτήσεων.

Είναι πλέον σαφές πως οι εργαζόμενοι που «δοκίμασαν» τα οφέλη της τηλεργασίας δεν επιθυμούν να την αφήσουν πίσω τους.

Για τους εργαζόμενους, τα θέλγητρα της τηλεργασίας είναι πολλά. Και το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία. Η πανδημία επέτρεψε σε πολλούς να περάσουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και λιγότερο χρόνο στην μετακίνηση από και προς τη δουλειά τους. Για τον καθένα ο «περισσότερος» χρόνος σημαίνει κάτι διαφορετικό, είτε είναι περισσότερος χρόνος με την οικογένεια του ή περισσότερος χρόνος για μαγείρεμα στο σπίτι, εκπαίδευση ή ξεκούραση. Όμως για όλους μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς.

Οι «κερδισμένοι»

Η επιθυμία για τηλεργασία από την πλευρά του εργαζόμενου δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα και οι εταιρείες που θα επιτρέπουν την εργασία εξ αποστάσεως σε πλήρες ή μερικό επίπεδο εκτιμάται πως θα βγουν κερδισμένες, προσελκύοντας τα πιο θελκτικά βιογραφικά.

Σύμφωνα με την έρευνα του LinkendIn οι τομείς που αναζήτησαν προσωπικό με όρους τηλεργασίας ή υβριδικής εργασίας των Αύγουστο του 2022 ήταν κατά 41,7% αυτοί της τεχνολογίας, της πληροφορίας και των ΜΜΕ, ενώ ο τομέας της εκπαίδευσης κάλυπτε το 25% των διαθέσιμων θέσεων.

Η Ελλάδα «ψηφίζει» τηλεργασία

Στην εγχώρια αγορά εργασίας η απασχόληση εξ αποστάσεως έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία του κορονοϊού, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο.

Μάλιστα, η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο προκειμένου να προσαρμοστούν εργαλεία και εφαρμογές για την υποστήριξη της τηλεργασίας στον χώρο της δημόσιας διοίκησης.

Το έργο έχει τίτλο «Υπηρεσίες προσαρμογής εργαλείων και εφαρμογών για την υποστήριξη της τηλεργασίας στον χώρο της δημόσιας διοίκησης» και η αξία του εκτιμάται σε 2,18 εκατ. ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ