ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «μάχη» στο εμφιαλωμένο νερό - Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις

Η «μάχη» στο εμφιαλωμένο νερό - Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις
Επενδύσεις και νέες κινήσεις στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του εμφιαλωμένο νερού. pixabay

Ιδιαίτερα ανταγωνιστική αναδεικνύεται η αγορά του εμφιαλωμένου νερούτόσο με τα επώνυμα προϊόντα όσο και με εκείνα της ιδιωτικής ετικέτας που παράγονται για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η υψηλή ανταγωνιστικότητα στον κλάδο αποτέλεσε τον λόγο για τον οποίο το εμφιαλωμένο νερό που ήταν στην αρχική λίστα των κατηγοριών που είχαν επιλεγεί για το «καλάθι του νοικοκυριού», αφαιρέθηκε τελικά καθώς το αρμόδιο υπουργείο έκρινε ότι λόγω των πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, υπάρχει ανταγωνισμός και πολλές προσφορές, οπότε δεν καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις.

Στην ελληνική αγορά συνολικά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 70 εταιρείες, μεγαλύτερες όπως Ζαγόρι, Βίκος, Θεόνη, Κορπή, Αύρα, Ζαρός κτλ όσο και μικρότερες. Παράλληλα σημαντικό μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά έχουν και οι ιδιωτικές ετικέτες που παράγονται για τα σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του κλάδου αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group για τις πωλήσεις των online σούπερ στο 9μηνο του 2022, η κατηγορία των συσκευασμένων νερών αποτελεί τη μοναδική κατηγορία που εμφανίζεται να κερδίζει περισσότερα ηλεκτρονικά καλάθια από ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, προϊόντα αυτής της κατηγορίας τοποθετήθηκαν πλέον στο 27% των online καλαθιών του 9μηνου του 2022, σε σχέση με 24% στο 9μηνο του 2021.

Νέες επενδύσεις στην αγορά

Την ίδια στιγμή σημαντικές επενδυτικές κινήσεις γίνονται από την πλευρά των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά οι πιο πρόσφατες από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του κλάδου:

Επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών υλοποιεί η Βίκος, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας. Η συγκεκριμένη επένδυση ήρθε μάλιστα μετά την ολοκλήρωση ενός επίσης μεγάλου επενδυτικού πλάνου 5ετίας της Βίκος, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστήσεις στην περιοχή Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου περιλαμβάνουν δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can) με τη νέα μονάδα να έχει τη δυνατότητα παραγωγής 42.000 αλουμινένιων συσκευασιών ανά ώρα και 20.000 γυάλινων φιαλών ανά ώρα.

Από την πλευρά του ο όμιλος Χήτος που εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό νερό «ΖΑΓΟΡΙ» προχώρησε πρόσφατα στην επέκταση της συνεργασίας με τη Green Cola και τη σύσταση κοινής εταιρείας για τη δραστηριότητα τους στις αγορές του εξωτερικού με τα πλάνα της να περιλαμβάνουν και την επέκτασή της σε άλλες καινοτόμες κατηγορίες εμφιαλωμένων νερών.

Την ίδια στιγμή η Χήτος «τρέχει» επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 ενώ από την αρχή του 2022 έχει αναλάβει και την αποκλειστική διανομή και εμπορία των προϊόντων Evian και Ferrarelle στην εγχώρια αγορά, μετά τη στρατηγική της συνεργασία με τη γαλλική Danone Waters.

Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ υλοποιεί από την πλευρά της η εταιρεία Θεόνη για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics. Η νέα γραμμή αυξάνει τον όγκο παραγωγής κατά 60% των φιαλών ανά ημέρα σε συσκευασίες των 500 ml και 1.500 ml προκειμένου να καλύψει την τεράστια ζήτηση του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές, καθώς η εταιρεία έχει υπογράψει μεγάλη εμπορική συμφωνία στις ΗΠΑ.

Από τις σημαντικές κινήσεις που καταγράφηκαν μέσα στο καλοκαίρι στον κλάδο ξεχωρίζουν η επαναλειτουργία έπειτα από 10 χρόνια, του ιστορικού εργοστασίου εμφιάλωσης στο Λουτράκι καθώς στις παλιές εγκαταστάσεις της PepsiCo Hellas, εμφιαλώνεται πλέον το «Eonio Λουτράκι» από τον νέο ιδιοκτήτη, την εταιρεία NU AQUA Α.Ε. Η PepsiCo Hellas, από την πλευρά της έχει αναλάβει τη διανομή του στην ελληνική αγορά.

Η PepsiCo τέλος προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με το premium νερό AQUA Carpatica βάσει της οποίας θα κατέχει το 20% των μετοχών του ενώ θα έχει και το δικαίωμα διανομής του σε Ρουμανία και Πολωνία και τη δυνατότητα επέκτασης του και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ