ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Netcompany – Intrasoft: Τα πλάνα για επέκταση εντός και εκτός Ελλάδος

Netcompany – Intrasoft: Τα πλάνα για επέκταση εντός και εκτός Ελλάδος
Η ευκαιρία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Ευρώπης όσον αφορά τα έργα ψηφιακών τεχνολογιών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα δεδομένων και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει να αξιοποιήσει ο δανέζικος όμιλος Netcompany, στον οποίο ανήκει εδώ και περίπου ένα χρόνο η Netcompany-Intrasoft, όπως είναι πλέον η νέα επωνυμία της Intrasoft International.

«Το όραμα της Netcompany είναι να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης» επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, ο όμιλος δίνει έμφαση στην Ευρώπη με αγορές όπως αυτή της Βρετανίας, των σκανδιναβικών χωρών αλλά και του Βελγίου και της Ολλανδίας να έχουν σημαντικές προοπτικές, ενώ παράλληλα η Netcompany κάνει ανοίγματα και σε νέες αγορές όπως, για παράδειγμα, αυτή της Αυστρίας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Στο πλάνο υπάρχει, φυσικά, και η αγορά της Ελλάδας καθώς τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία. Η Netcompany-Intrasoft έχει αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών και μεγάλων έργων όπως αυτά στον ΕΦΚΑ, στο ΤΕΕ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και για το Κτηματολόγιο. Ο κ. Μάνος επεσήμανε πάντως ότι η εταιρεία σκοπεύει να συμμετέχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα όπου η Netcompany – Intrasoft διαθέτει προϊόντα και εμπειρία και κυρίως αυτά που αφορούν την υλοποίηση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Ερωτώμενος σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση όλων των έργων αρχίζουν να περιορίζονται, ο κ. Μάνος υποστήριξε μεν ότι οι προκηρύξεις θα μπορούσαν να γίνονται πιο γρήγορα αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά τα έργα θα υλοποιηθούν έστω και αν απαιτηθεί να υπάρξουν μικρές χρονικές παρατάσεις.

Υψηλό ανεκτέλεστο

Ο κ. Μάνος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της σχέσης με τη Netcompany, τονίζοντας ότι η Netcompany-Intrasoft κινείται με αρκετή αυτονομία.

Το 9μηνο του 2022 έκλεισε με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 10% στα επίπεδα των 166 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο +25% και λίγο πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ. Περίπου το 70% των εσόδων προέρχεται από έργα εκτός Ελλάδας. Το 2022 αναμένεται να κλείσει με αντίστοιχα ποσοστά αύξησης με τον κ. Μάνο να δηλώνει αισιόδοξος για ανοδική πορεία και το 2023. Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η αξία των νέων έργων που κέρδισε η Netcompany – Intrasoft ήταν της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Τα έργα στον δημόσιο τομέα αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών εσόδων της Netcompany – Intrasoft, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό των εσόδων από τον ιδιωτικό τομέα όπου η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε κλάδους όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η λιανική και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας. Το υπόλοιπο 50% προέρχεται από έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Netcompany – Intrasoft έχει ισχυρή παρουσία και αυτός ήταν άλλωστε ένας λόγος που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Netcompany.

Ο κ. Μάνος υποστήριξε ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στην οργανική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορές. «Το στοίχημα που έχουμε θέσει είναι να βελτιώσουμε την αξία όσων έχουμε ήδη αναπτύξει» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany – Intrasoft. Η εταιρεία επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη των δικών της προϊόντων που απευθύνονται σε διάφορους τομείς και είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιο επενδυτικό πλάνο είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Ένα ζήτημα που υπάρχει αφορά το ανθρώπινο δυναμικό με την Netcompany – Intrasoft να έχει αυτή τη στιγμή ανοικτές 250 θέσεις εργασίας. Συνολικά, ο αριθμός των εργαζομένων της Netcompany – Intrasoft ανέρχεται στις 3000, εκ των οποίων οι 1800 είναι στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα αλλά στα πλάνα είναι η επέκταση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ