ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Optima: Στο Χρηματιστήριο το 2023 με κερδοφορία άνω των 30 εκατ. ευρώ

Optima: Στο Χρηματιστήριο το 2023 με κερδοφορία άνω των 30 εκατ. ευρώ
Το δανειακό χαρτοφυλάκιo υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εγγυητικές επιστολές ύψους 397 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως έργα ΑΠΕ. Φωτογραφία αρχείου

Εντός του 2023 και με στόχο να αντλήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο η Optima Bank.

Με «προίκα» το χαρτοφυλάκιο δανείων που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ αλλά και την κερδοφορία που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, η τράπεζα ετοιμάζεται να «διαβεί το κατώφλι» της Λεωφόρου Αθηνών.

Όπως ανέφερε μάλιστα η διοίκηση της Optima Bank, ο χρόνος εισαγωγής στο χρηματιστήριο δεν εξαρτάται τόσο από την πορεία των αγορών, όσο από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, δεν θέλει η είσοδος στο χρηματιστήριο να πραγματοποιηθεί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, η εισαγωγή στο ΧΑΑ θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022 αλλιώς –εφόσον γίνουν πρόωρες εκλογές- θα καθυστερήσεις και θα πραγματοποιηθεί προς το καλοκαίρι του 2023. Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το Χρηματιστήριο θα αξιοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν κεφαλαιακές απαιτήσεις από τον επόπτη, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας.

Ρεκόρ κερδοφορίας

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, η διοίκηση της τράπεζας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Optima «γύρισε σε κερδοφορία» μόλις 18 μήνες μετά την έναρξη των λειτουργιών της, γεγονός που αποτελεί και τραπεζικά ρεκόρ. Μάλιστα, από τα 16,7 εκατ. ευρώ κέρδη το 2021, το αντίστοιχο ποσό φέτος αναμένεται να υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το δανειακό χαρτοφυλάκιo υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εγγυητικές επιστολές ύψους 397 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως έργα ΑΠΕ.

Μάλιστα η διοίκηση της Optima προτίθεται να συνεχίζει να χρηματοδοτεί « κάθε επιχείρηση που κατάφερε να επιδιώκει τη 10χρονη λαίλαπα». Σήμερα, το 95% των χορηγήσεων αφορά επιχειρήσεις και το 5% στεγαστικά δάνεια ενώ οι καταθέσεις της ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της, το οποίο σήμερα απαριθμεί 26 καταστήματα, εκ των οποίων τα 21 στην Αττική. Στόχος είναι –σε πρώτη φάση- να φτάσει τα 35 καταστήματα, με μια προσθήκη να έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, η Optima έχει υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο “clicks and mortar” συνδυάζοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες με τη φυσική παρουσία και τραπεζικά καταστήματα νέας γενιάς. Ως προς το εργασιακό δυναμικό η Optima σήμερα απασχολεί 412 άτομα έναντι 182 εργαζομένων στην έναρξη της λειτουργίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ