ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Επιδοτήσεις ύψους €150 εκατ. στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Επιδοτήσεις ύψους €150 εκατ. στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Με την ενεργειακή κρίση να παρατείνεται χρονικά και να εντείνεται ενόψει του χειμώνα, είναι πλέον εμφανείς οι επιπτώσεις της τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία.

Με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις από το διεθνές ράλι τιμών, ο ενεργειακός τομέας έχει χρέος να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για επίτευξη ενεργειακής επάρκειας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανάχωμα στις ανατιμήσεις.

Από την ίδρυσή της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενέχει αποφασιστικό ρόλο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους όπως επίσης και την εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου να μετατραπεί η χώρα σε διεθνές ενεργειακό hub. Σε αυτό πλαίσιο, έχει σταθεί αρωγός στην αξιοποίηση της εργαλειοθήκης της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα στήριξης των καταναλωτών, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Προκειμένου να υπάρξει οικονομική ελάφρυνση στους οικιακούς καταναλωτές, την πιο ευάλωτη κατηγορία καταναλωτών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε σε επιδότηση, ύψους 90 € ανά MWh για τον Οκτώβριο και 25 € ανά MWh τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμόρφωση των τιμών στη διεθνή αγορά ενέργειας. Οι επιδοτήσεις από πλευράς της Εταιρείας αφορούν όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας απορρόφησε μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων για όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου στη χώρα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, με εκπτώσεις που ξεπέρασαν τα 150 εκατ. €.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους προμηθευτές της, τόσο για τα μακροχρόνια συμβόλαια LNG όσο και για τα spot φορτία, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει οποιαδήποτε διακύμανση υπάρχει σε επίπεδο εφοδιασμού, διατηρώντας ταυτόχρονα τις τιμές όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη σύμβαση που υπεγράφη με την TotalEnergies για την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh, με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του μηχανισμού τιμολόγησης του αερίου TTF, ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον μετασχηματισμό της σε καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας, ο οποίος άρχισε να υλοποιείται προ κρίσης, της επιτρέπει σήμερα να είναι ισχυρή και σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας.