ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ONEX: Το καλοκαίρι του 2023 σε πλήρη λειτουργία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

ONEX: Το καλοκαίρι του 2023 σε πλήρη λειτουργία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα μπορούν να ξεκινήσουν τις πρώτες εργασίες. ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα Ναυπηγεία Ευλευσίνας, όπως ανέφερε η διοίκηση της ONEX Shipyards & Technologies.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πάνος Ξενοκώστας, εφόσον εκδοθεί η σχετική απόφαση για την εξυγίανσή τους μέσα στην Άνοιξη, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο τα ναυπηγεία θα μπορούν να ξεκινήσουν τις πρώτες εργασίες.

Μάλιστα, στο ενδιάμεσο η ONEX «τρέχει» μια σειρά από συμφωνίες ούτως ώστε να ναυπηγεία να έχουν έργο από την πρώτη κιόλας ημέρας λειτουργίας τους. Στόχος είναι να μπορούν να επισκευάζουν περισσότερα από 200 πλοία όλων των τύπων σε ετήσια βάση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ενεργειακή μετάβαση, ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Ανάμεσα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ONEX, σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα είναι πως η εταιρεία έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη λειτουργία των ναυπηγείων αλλά και ταυτόχρονα την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Ειδικά ως προς το κομμάτι της χρηματοδότησης, ανέφερε πως η αμερικανική DFC θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 102 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό, γεγονός που αποτελεί και «ψήφο εμπιστοσύνης» για την επένδυση. Επιπλέον εχέγγυο αποτελούν επίσης τα μέχρι στιγμής πολύ θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία των ναυπηγείων στο νεώριο της Σύρου.

Το πολεμικό ναυτικό

Αναφερόμενος στο αμυντικό κομμάτι των ναυπηγείων, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο με το Πολεμικό Ναυτικό, όμως η ONEX θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, εφόσον αυτό ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε τη συνεργασία της ONEX με τον ιταλικό όμιλο της Fincantieri, λέγοντας πως «μας αρέσει να κάνουμε παρέα με τους καλύτερους». Έτσι, αν η ιταλική εταιρεία ανακηρυχθεί ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό, τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Και αυτό θα σημάνει επιπλέον σχέση των δύο εταιρειών που μπορεί να ξεκινά από μεταφορά τεχνογνωσίας και να επεκταθεί ακόμη και σε μετοχική εμπλοκή. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο. Ξενοκώστας ξεκαθάρισε πως το ναυπηγείο της Ελευσίνας δεν εξαρτάται μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό και πως είναι βιώσιμο και μπορεί να καταστεί κερδοφόρο χωρίς να συμμετέχει σε κάποιο αμυντικό πρόγραμμα.

Τα ναυπηγεία της Σύρου

Αναφερόμενος στα ναυπηγεία της Σύρου, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε πως η εταιρεία το 2019 παρέλαβε σκουριασμένες και βυθισμένες δεξαμενές και 180 απλήρωτους εργάτες. Από τότε μέχρι σήμερα στη Σύρο έχουν επισκευασθεί 350 πλοία και έχουν ολοκληρωθεί ναυτιλιακά έργα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της ONEX έχει πραγματοποιήσει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ ενώ στο προσεχές χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει στη Σύρο κέντρο θαλάσσιας καινοτομίας σε συνεργασία με τη Cisco καθώς και σχολή εκπαίδευσης εργατοτεχνιτών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ