ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MYTILINEOS: Στα Άσπρα Σπίτια η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

MYTILINEOS: Στα Άσπρα Σπίτια η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας
Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο που προσφέρει υπηρεσίες μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών.

Στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας, μετασχηματίστηκε και επίσημα από την MYTILINEOS, o πρότυπος οικισμός Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, στο πλαίσιο του νέου project της εταιρείας, «MYTILINEOS Smart Cities».

Τη νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities, η οποία οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών, παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από τα Άσπρα Σπίτια.

Πρόκειται για την πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, στην οποία μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.

«Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Σχετικά με την πλατφόρμα Smart Cities ανέφερε πως «για εμάς ήταν προνομιακό πεδίο αυτή η διαδικασία καθώς είχαμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες να το κάνουμε.

  • Μια δική μας πόλη, και μάλιστα πρότυπη, που φιλοξενεί τους ανθρώπους της Μεταλλουργίας
  • Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει υποδομές
  • Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει συστήματα ΑΠΕ
  • Έναν τομέα δραστηριότητας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια
  • Και κεντρικές υπηρεσίες που καινοτομούν και δουλεύουν, μας ενδιαφέροντα και απαιτητικά projects.

Συνδυάσαμε λοιπόν την εμπειρία, την εφευρετικότητα, την όρεξη, και των τεσσάρων Τομέων και των Κεντρικών Υπηρεσιών, για να κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της».

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «είναι ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο ως εταιρεία. Αλλά και της δυνατότητας να δημιουργούμε ανοιχτές κοινωνίες, που αξιοποιούν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο που ανοίγει μπροστά μας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη».

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές της πλατφόρμας Smart Cities

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

• Ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας

• Έξυπνη διαχείριση υδάτων

• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G

Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Όσον αφορά στις υπηρεσίες και τις εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

«Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος.

Κλείνοντας την εκδήλωση η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ