ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάχνω γραφείο και καρέκλα: Τι να προσέξω;

Ψάχνω γραφείο και καρέκλα: Τι να προσέξω;

Είτε εκμεταλλεύεσαι τα πλεονεκτήματα του work from home, είτε απλά στήνεις μια γωνιά για gaming και τα προσωπικά σου πρότζεκτ, το οικιακό γραφείο (βλ. home office) θα σου φανεί απαραίτητο. Καλή η ατμόσφαιρα, καλή κι η διακόσμηση, όμως αυτό για το οποίο θα πρέπει να φροντίσεις πριν από οτιδήποτε άλλο είναι τα έπιπλα. Το γραφείο και η καρέκλα σου λοιπόν θα χρειαστούν ενδελεχή έρευνα αγοράς αφού από αυτά θα εξαρτώνται η άνεση και η παραγωγικότητά σου. Το στυλ το αφήνουμε σε ‘σένα αφού ξέρεις τον χώρο σου καλύτερα απ’ τον καθένα. Τι θα ‘λεγες όμως να ρίχναμε μια ματιά σε ορισμένες χρηστικές λεπτομέρειες που καλό θα ήταν να γνωρίζεις;

Γραφείο

Σε ό,τι αφορά το γραφείο κατ’ αρχάς, όσο προφανές κι είναι αυτό που θα σου πούμε, μέτρα με ακρίβεια τον χώρο σου πριν ξεκινήσεις το ψάξιμο. Άφησε τις υποθέσεις στην άκρη και βεβαιώσου ότι ξέρεις επακριβώς τις μέγιστες διαστάσεις που μπορεί να έχει το γραφείο σου (ώστε να αποφύγεις κάτι υπερβολικά ογκώδες ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεσαι όλο τον διαθέσιμο χώρο).

Συναρτήσει του παραπάνω, ακόμα κι όταν γνωρίζεις τις διαστάσεις της επιφάνειας του γραφείου σου, κάνε μία δοκιμή προκειμένου να βεβαιωθείς ότι χωρούν επάνω της όλα όσα χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου: οι οθόνες, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, οι σημειώσεις, τα λοιπά gadgets και αξεσουάρ, τυχόν περιφερειακά κλπ. Δε θες να διαπιστώσεις κατόπιν εορτής ότι θα χρειαστείς και… δεύτερο έπιπλο, έτσι δεν είναι;

Αν αγοράζεις γραφείο για την καθημερινή σου εργασία (βλ. 9-5), τότε ίσως να θες να ρίξεις μια ματιά στις προσαρμόσιμες προτάσεις -ξέρεις, αυτές που με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπονται σε standing desks στα οποία μπορείς να δουλέψεις όντας όρθιος, έτσι ώστε να αλλάζεις στάση και να αποφεύγεις να ξεχνιέσαι περνώντας μεγάλα διαστήματα καθιστός.

Τέλος, πρότασή μας είναι να επιλέξεις ένα γραφείο που να έρχεται με συρτάρια ή εν πάση περιπτώσει αποθηκευτικούς χώρους. Ακόμα κι αν η εργασία σου είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή, σίγουρα θα έχεις αντικείμενα που δε θα πρέπει να βρίσκονται 24/7 επάνω στο γραφείο (σουβέρ, φορτιστές, καλώδια, γραφική ύλη και μπλοκ για σημειώσεις και τόσα άλλα). Ένα σετ συρταριών είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσεις τον χώρο σου τακτοποιημένο.

Καρέκλα

Περνώντας στην καρέκλα, ξεκίνα από τα βασικά: δοκίμασέ την, αν είναι δυνατόν, έτσι ώστε να σιγουρευτείς ότι σε χωρά και σε βολεύει. Αν κάνεις τις αγορές σου online, μελέτησε προσεκτικά τις διαστάσεις και σύγκρινέ τη με την καρέκλα που ήδη έχεις για να προσδιορίσεις το μέγεθός της. Οι κατασκευαστές δίνουν εκτός των άλλων και το μέγιστο βάρος που μπορεί να αντέξει το κάθε μοντέλο: αν θες αφ’ ενός να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις και αφ’ ετέρου η καρέκλα σου να σου κρατήσει συντροφιά για καιρό, λάβε το σοβαρά υπ’ όψιν σου.

Κατά τα άλλα, όσο πιο πολλές είναι οι ώρες που θα περνάς στην καρέκλα, τόσο περισσότερες θα θες να είναι οι επιλογές προσαρμογής που προσφέρει. Το σημαντικότερο όλων είναι το ύψος αφού τα πόδια σου θα πρέπει να πατούν στο δάπεδο με τα γόνατα λυγισμένα κατά 90 μοίρες. Η καρέκλα θα πρέπει ακόμα να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες για μεγαλύτερη ευελιξία ενώ προσαρμόσιμοι θα πρέπει να είναι οι βραχίονες και η κλίση της πλάτης για μεγαλύτερη άνεση και ξεκούραστη χρήση.

Μία καλή εργονομικά καρέκλα θα διαθέτει ακόμα μαξιλαράκι πλάτης το οποίο να ανεβοκατεβαίνει. Έτσι θα μπορείς να το φέρεις στο κατάλληλο ύψος ώστε να στηρίζει άψογα τη σπονδυλική σου στήλη -δημιουργώντας μία σταθερή επιφάνεια σε σχήμα «S». Το μαξιλάρι για το κεφάλι, τέλος, είναι επίσης καλοδεχούμενο. Το υλικό των επιφανειών της καρέκλας εξαρτάται από τις προτιμήσεις και το budget σου. Εννοείται πως το δέρμα είναι ό,τι πιο premium και ακριβό αλλά, πίστεψέ μας, θα αντέξει στον χρόνο και τη χρήση.

Ένα τελευταίο tip που σχετίζεται με την καρέκλα: αν το δάπεδο του χώρου σου είναι πάτωμα, τότε καλό θα ήταν να προμηθευτείς μία πλαστική προστατευτική επιφάνεια (διάφανη ή μη) πάνω στην οποία θα κινούνται τα ροδάκια της καρέκλας. Δεν έχει σημασία από τι είναι φτιαγμένα: η καθημερινή χρήση θα φθείρει σταδιακά το ξύλο εκτός κι αν μεριμνήσεις εγκαίρως. Το κόστος του είναι εξαιρετικά μικρό και να είσαι σίγουρος ότι θα σε γλιτώσει από πολύ μεγαλύτερα έξοδα σε βάθος χρόνου.