ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Lidl UP: Learn & Work»: Όταν οι νέοι σπουδάζουν με μισθό και αποφοιτούν με καριέρα

«Lidl UP: Learn & Work»: Όταν οι νέοι σπουδάζουν με μισθό και αποφοιτούν με καριέρα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τη σημασία της στήριξης των νέων στη χώρα μας, για την ανάγκη να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να ανελιχθούν επαγγελματικά και παράλληλα, να μπορέσουν μέσα από τους ρόλους που θα αναλάβουν, να συνεισφέρουν στην ίδια την κοινωνία και τη σύγχρονη αγορά εργασίας, ειδικότερα σε τομείς που παρατηρείται έλλειψη ταλέντων και εξειδίκευσης.

Τι γίνεται όμως στην πράξη; Πώς στηρίζουμε ενεργά τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και σε τι βαθμό; Το πρόγραμμα Lidl UP: Learn & Work αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση και αξίζει την προσοχή μας.

Στηρίζοντας το λιανεμπόριο στην Ελλάδα με «οδηγό» την εκπαίδευση

Τι είναι το πρόγραμμα Lidl UP: Learn & Work και πώς μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά; Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Lidl Ελλάς που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας. Βασικός του σκοπός είναι να στηρίξει τη νέα γενιά, ενισχύοντας παράλληλα τον κλάδο του λιανικού εμπορίου με την κατάρτιση στελεχών που θα έχουν όλες τις γνώσεις και τα εφόδια και θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πιο αναλυτικά, το Lidl UP: Learn & Work είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στο λιανικό εμπόριο, θεωρητικής κατάρτισης και μαθητείας-εργασίας, διάρκειας δύο ετών. Το θεωρητικό κομμάτι υλοποιείται στο Δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και το πρακτικό, δηλαδή η απόκτηση πραγματικής εργασιακής εμπειρίας, σε καταστήματα της Lidl Ελλάς στην Αττική. Μάλιστα, οι εκπαιδευτές της Lidl Ελλάς (διευθυντές και διευθύντριες καταστημάτων) είναι καταρτισμένοι, με πιστοποίηση εκπαιδευτή/ριας ενηλίκων.

Πέρα από το κομμάτι της εκπαίδευσης, βέβαια, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο-«κλειδί» που κάνει το Lidl UP: Learn & Work να ξεχωρίζει και αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζει έμπρακτα τη νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Και αυτό είναι το γεγονός πως οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν σε αυτό, λαμβάνουν μηνιαίο μισθό καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ με την ολοκλήρωσή του αναλαμβάνουν τη θέση του υποδιευθυντή/ριας καταστήματος, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Όλα αυτά ενώ με την ολοκλήρωσή του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να αποκτήσουν το πτυχίο τους επιπέδου Ι.Ε.Κ., ως στελέχη λιανικού εμπορίου.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρουμε πως σε ό,τι αφορά και σε άλλα προγράμματα της Lidl, όπως τα Lidl UP (International Trainee, Purchasing Trainee), είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε μέσα από μια ολιστική εκπαίδευση 12 έως 18 μηνών να προετοιμάζουν κάθε απόφοιτο να αναλάβει μια θέση ευθύνης με την ολοκλήρωσή τους.

Εξασφαλίζοντας από τώρα ένα μέλλον με ανοδική πορεία

Πώς μπορεί, λοιπόν, να λάβει μέρος στο πρόγραμμα ένας νέος ή μία νέα που ενδιαφέρεται να βρει εργασία και παράλληλα, θέλει να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες, δηλαδή την κατάλληλη βάση, για να έχει σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης σε επαγγελματικό επίπεδο;

Τα βήματα είναι απλά. Συγκεκριμένα, όποιος ή όποια ενδιαφέρεται, μπορεί να κάνει μία αίτηση για τον δεύτερο κύκλο σπουδών μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στο lidlup.gr, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2023 -μιας και για την ώρα είναι σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος σπουδών του Lidl UP: Learn & Work και για την ακρίβεια, το δεύτερο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι ο πρώτος κύκλος σπουδών του προγράμματος, έχει στεφθεί ήδη με επιτυχία και λόγω αυτής της επιτυχίας και της ανταπόκρισης που υπάρχει, η Lidl Ελλάς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα στον τρίτο του κύκλο, «σπάζοντας» τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι σκοπεύει να δώσει σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα -ακόμη και σε ακριτικές περιοχές- τη δυνατότητα να αποκτήσουν από τον τόπο κατοικίας τους τη θεωρητική εκπαίδευση και να γίνουν τα μελλοντικά στελέχη του λιανικού εμπορίου.

Το σίγουρο είναι πως για να είμαστε σε θέση να μιλάμε για στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, πρέπει να δούμε πρωτοβουλίες που κάνουν πράξη αυτό το ζητούμενο. Και το πρόγραμμα Lidl UP: Learn & Work κάνει ακριβώς αυτό: Προσφέρει ενίσχυση στους νέους ανθρώπους, όχι απλώς δίνοντάς τους εργασία, αλλά παρέχοντάς τους και μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που αποτελεί και το καλύτερο δυνατό εφόδιο για την καριέρα τους.