ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Data centers: Οι «λεωφόροι» του μέλλοντος και η θέση της Ελλάδας

Data centers: Οι «λεωφόροι» του μέλλοντος και η θέση της Ελλάδας
Αττική και Κρήτη δείχνουν να είναι οι περιοχές όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε data centers με τη Θεσσαλονίκη να είναι επίσης από τις πόλεις της Ελλάδας όπου ενδιαφέρον για κέντρα δεδομένων

«Αν, οι αυτοκινητόδρομοι είναι οι λεωφόροι του παρόντος, τα κέντρα δεδομένων είναι οι λεωφόροι του μέλλοντος. Και αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη, για να καταλάβει γιατί η θέση της Ελλάδας, σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων, είναι τόσο σημαντική». 

Η ατάκα αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου κέντρου δεδομένων (Athens-3) της Lamda Hellix είναι χαρακτηριστική των εξελίξεων όσον αφορά στα data centers και τη σημασία που μπορούν να παίξουν προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο όσον αφορά στη θέση της στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το Athens-3, ικανό να υποστηρίξει έως και 6,8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ., αποτελεί το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και θα ξεκινήσει να υποδέχεται τις υποδομές πελατών στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023 όπως έγινε γνωστό. Παράλληλα, Lamda Hellix, η οποία μετονομάζεται πλέον σε Digital Realty έχοντας εξαγοραστεί πριν από δύο χρόνια από έναν εκ των μεγαλύτερων «παικτών» παγκοσμίως στα «ουδέτερα» κέντρα δεδομένων, δεν σταματά σε αυτό αλλά προχωρά και με τη δημιουργία του Athens-4, το οποίο προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος όταν θα λειτουργήσει, κάτι που αναμένεται εντός του 2024. Επιπλέον, η Digital Realty έχει δρομολογήσει τη δημιουργία του Heraklion-1 στην Κρήτη, ενώ ετοιμάζεται και για το Athens-5, το οποίο επίσης θα βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής. Και όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου από τις αρχές του 2023 καθώς αποχωρεί ο ιδρυτής της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα αφορούν μόλις το 30% του συνολικού επενδυτικού πλάνου.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πάντως ότι υπάρχει ζήτηση από επιχειρήσεις και οργανισμούς και αυτός είναι ο βασικός λόγος που προχωρούν επενδύσεις σε data centers. Τα στελέχη της Digital Realty έχουν αναφέρει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι ήδη τα δύο τρίτα της «χωρητικότητας» του Athens-3 έχει διατεθεί σε πελάτες, όπως και πάνω από το ήμισυ εκείνης του Athens-4! Όπως τονίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο χώρο των data centers, δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις πρώτα έχει εξασφαλιστεί σε κάποιο βαθμό ότι θα υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και μετά προχωράνε στις σχετικές κινήσεις.

Οι περιοχές που είναι στο επίκεντρο

Αττική και Κρήτη δείχνουν να είναι οι περιοχές όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε data centers με τη Θεσσαλονίκη να είναι επίσης από τις πόλεις της Ελλάδας όπου ενδιαφέρον για κέντρα δεδομένων. Στη Θεσσαλονίκη, η Lancom έχει ήδη δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο data center, το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει άμεσα, ενώ για τη βόρεια Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον σε ανύποπτο χρόνο και η Lamda Hellix.

Στην Αττική, εκτός της Lamda Hellix, υπάρχουν οι ανακοινώσεις για δημιουργία data center υποδομών από όλους τους μεγάλους παγκόσμιους «παίκτες», όπως είναι η Microsoft, η Amazon Web Services (AWS) και η Google. Η Microsoft εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023. την κατασκευή του data center region της, το οποίο θα αποτελείται από 3 κέντρα δεδομένων και θα βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Αττικής.

Η AWS έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει στην Αττική ένα local zone, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις υποδομές της Lamda Hellix, και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο πρώτο μισό του 2023. Η δημιουργία ενός local zone δείχνει τη σημασία που αποδίδει η AWS στην ελληνική αγορά. Αντίστοιχα, η Google έχει και αυτή ανακοινώσει τη δημιουργία τοπικών data center υποδομών στην Ελλάδα χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Οι υποδομές της Google πιθανότατα θα φιλοξενηθούν σε κάποιο από τα υφιστάμενα ή μελλοντικά μεγάλα data centers της Αττικής καθώς αναμένεται να δημιουργήσει το δικό της κέντρο δεδομένων -και μάλιστα αρκετά μεγάλο- και η Equinix. Επίσης, ενδιαφερόμενες φέρονται και άλλες εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς που κινούνται στο χώρο των neutral data centers και εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης στην ελληνική αγορά.

Η Κρήτη και τα υποβρύχια καλώδια

Η περιοχή που ενδεχομένως να έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η Κρήτη. Και ο λόγος είναι πως η δημιουργία data centers στην Κρήτη φέρνει στο νησί και ουκ ολίγα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν κίνηση από την ανατολική Ασία. Μέχρι πρότινος, τα καλώδια αυτά δεν προτιμούσαν την Κρήτη αλλά αυτό δείχνει να αλλάζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια της Lamda Hellix ανέφερε «ότι μου είχε κάνει πολύ εντύπωση όταν συζητούσαμε στα τέλη του ’19 μαζί με τον υπουργό (σ.σ. Κυριάκο Πιερρακάκη) την ψηφιακή μας στρατηγική για τις υποδομές, όταν έβλεπα ότι όλα τα καλώδια δεδομένων για κάποιο λόγο καταλήγουν στη Μασσαλία. Και έλεγα “γιατί να μην καταλήγουν και άλλα τόσα στην Ελλάδα ή στην Κρήτη;” Και αυτό ακριβώς αρχίζει πια να δρομολογείται. Και τέτοιες υποδομές, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι απολύτως απαραίτητες για να μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτή τη στρατηγική».

Στην Κρήτη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το Heraklion-1 της Lamda Hellix αλλά και ένα νέο data center από την Lancom, η οποία, επίσης, έχει ανακοινώσει σχετική επένδυση. Αλλά εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι πάνω από 12 καλώδια εκτιμάται ότι έχουν ανακοινώσει ή σχεδιάζουν να προσαιγιαλώνονται στην Κρήτη, γεγονός που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την «ψηφιακή βαρύτητα» (digital gravity) της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ