ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»: Δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»: Δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV

Η ανάγκη το κοινωνικό στίγμα γύρω από το AIDS να μηδενιστεί, παράλληλα με την «εξαφάνιση» της ίδιας της ασθένειας, έρχεται σε προτεραιότητα για τη σύγχρονη κοινωνία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 1η Δεκεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας πραγματοποιούν δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ιό HIV, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πολύτιμος συνεργάτης το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης ‘Checkpoint’.

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»: Η αντισυμβατική καμπάνια που μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας

Με το αντισυμβατικό σύνθημα «Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο», που προκαλεί άμεσα και έντονα το ενδιαφέρον, στόχος είναι να μάθει ο καθένας μας περισσότερα για την ιδιαιτέρως απλή διαδικασία του διαγνωστικού ελέγχου HIV – αρκεί μια στιγμή κι ένα μικρό τσίμπημα στο δάχτυλό μας για να μάθουμε και μέσω της γνώσης αυτής, να δώσουμε – ουσιαστικά – ένα τέλος στην εξάπλωση της ασθένειας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες, κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε την 1η Δεκεμβρίου, «η εξέταση με τα rapid tests έχει γίνει κάτι πολύ απλό και μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας. Η άγνοια όχι μόνο οδηγεί στο στίγμα κατά του HIV, αλλά ακόμα και κατά της ίδιας της εξέτασης. Η γνώση, η εξέταση, το προφυλακτικό και η PrEP είναι τα όπλα που έχουμε κατά του HIV και του στίγματος».

Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Νίκος Δέδες, Μαρία Αναστασοπούλου, Σάββας ΧαραλαμπίδηςΜία σταγόνα αίμα αρκεί για να αποβάλλουμε τα στερεότυπα

Το γεγονός πως μεγάλος αριθμός πολιτών ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και προσήλθε την 1η Δεκεμβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πλατεία Μοναστηρακίου για να κάνει εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια τον διαγνωστικό έλεγχο, δίνοντας μία σταγόνα αίμα στο εξειδικευμένο προσωπικό που βρισκόταν για τον σκοπό αυτό στο σημείο ελέγχου, δείχνει πως ο «δρόμος» προς την καταπολέμηση των στερεοτύπων είναι ανοιχτός.

Άλλωστε, όπως συμβαίνει με πολλά νοσήματα, έτσι και στην περίπτωση του ΗΙV, ο προληπτικός έλεγχος είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος. Με την έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή – μια ποιοτική ζωή που είναι σήμερα εφικτή για όλους.

Αυτός ο Δεκέμβρης λοιπόν, είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε ως κοινωνία, αποβάλλοντας τα στερεότυπα και τους φόβους του στιγματισμού και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του HIV, μέσω της απλής διαδικασίας του τεστ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Μάριος Λαζανάς: «Σήμερα, παγκόσμια ημέρα για την HIV λοίμωξη – AIDS είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης. Ο καθένας μας μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης και να κάνουμε προληπτικό έλεγχο. Η λοίμωξη πλέον με την θεραπεία καταστέλλεται και δεν μεταδίδεται. Όλοι μαζί ενωμένοι να καταπολεμήσουμε το στίγμα».

Το τέλος της επιδημίας είναι στα χέρια όλων

Φυσικά, η ενημέρωση είναι το «κλειδί» και οφείλουμε όλοι να κάνουμε τώρα την εξέταση που θα οδηγήσει στο πραγματικό τέλος της επιδημίας του AIDS. Ωστόσο, ένα ακόμη σημαντικό «βήμα» είναι και η συλλογική υποστήριξη, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να πατάξουμε τα στερεότυπα γύρω από τον ιό του HIV.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ε.Ε.Μ.Α.Α., «Θετική Φωνή» και Gilead Sciences Ελλάδας, #ZeroStigma, που ενώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της ενημέρωσης, της τέχνης και της επιστήμης, όπως οι: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Κατερίνα Γκαγκάκη, Μανόλης Καλαμπόκας, Παύλος Χρηστίδης, Γιώργος Παπαδάκης, Ρίτσα Μπιζόγλη, Μαρία Αναστασοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Κορινθίου, Ρούλα Ρέβη, Αποστόλης Τότσικας, Ηλιάνα Παπαγεωργίου κ.ά.

Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, δεν δίστασε να σημειώσει σχετικά πως για την εταιρεία, η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και η συμπερίληψη αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο της βασικής επιδίωξης να επιφέρουμε θετικές κοινωνικές αλλαγές.

Σάββας Χαραλαμπίδης, Κατερίνα Γκαγκάκη, Νίκος Δέδες


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022, έχει ως σύνθημα την ισότητα. Για εμάς που θέλουμε να νικήσουμε τον φόβο του στίγματος, επομένως, μία είναι η λύση: Να κάνουμε την εξέταση για τον HIV και να πούμε «ναι» στην εκστρατεία #ZeroStigma.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον IV