ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Κανονικά προχωρά η αύξηση κεφαλαίου – Plan B με νέους επενδυτές

Attica Bank: Κανονικά προχωρά η αύξηση κεφαλαίου – Plan B με νέους επενδυτές
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού Φωτογραφία αρχείου

Κανονικά, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, είτε συμμετάσχουν σε αυτή οι υπάρχοντες μέτοχοι, είτε όχι.

Αυτό είναι το μήνυμα που έδιναν χθες κύκλοι της τράπεζας, ενώ μέχρι αργά το βράδυ η Ellington δεν είχε αποστείλει την επιστολή δέσμευσης για τη συμμετοχή στην αύξηση, μολονότι έληγε η χθεσινή προθεσμία.

Οι εν λόγω επιστολές δέσμευσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά το ΤΜΕΔΕ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ γρίφος παραμένει το αν τελικά θα αποστείλει σχετική επιστολή της Ellington και τι αυτή θα περιλαμβάνει.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές κοντά στη διαδικασία διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα για την πραγματοποίηση της αύξησης, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Plan B, το οποίο και προβλέπει την αντικατάσταση της συμμετοχής της Ellington από άλλο επενδυτή, εγχώριο ή και διεθνή. Μάλιστα, τονίζουν ότι ήδη υπάρχει εκπεφρασμένο σχετικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να αναμένουν την τελική απόφαση της Ellington για να πράξουν αναλόγως.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας έχει ήδη εγκρίνει το Business Plan αλλά και το Capital Plan, τα οποία και θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 21/12 η απόφαση για τα κόκκινα δάνεια

Στον αντίποδα, για τις 21 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων (NPE Plan), το οποίο και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και ενδεχομένως νέας εταιρείας διαχείρισης.

Σε αυτό το μέτωπο φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση των NPE’s ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία και έχει συσσωρεύσει η τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι και τις 30/12, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της τράπεζας για την έγκριση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει συνδυαστικά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας. Και ταυτόχρονα πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ και τα οποία θα αποκτήσει το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington.

Στην περίπτωση που η ΑΜΚ δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους και τα warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, η τράπεζα θα κληθεί να αναζητήσει εκ νέου επενδυτή που θα καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ