ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια της Vodafone Ελλάδος για το 2023

Τα σχέδια της Vodafone Ελλάδος για το 2023

Χρονιά με σημαντικές προκλήσεις κυρίως λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους αλλά και με ενίσχυση του επενδυτικού πλάνου της και τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας για τις οπτικές ίνες θα είναι το 2023 για τη Vodafone Ελλάδος.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη φετινή χρονιά αλλά και την επόμενη αφορά στο κόστος λειτουργίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Πάντως, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε αρκετές φορές ότι η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών αλλά και κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Οπτικές ίνες

H είδηση από τη χθεσινή συνάντηση ήταν η πρόθεση της Vodafone Ελλάδος να προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας, στην οποία θα «μεταφερθούν» οι υπάρχουσες υποδομές δικτύων οπτικών ινών και θα είναι εκείνη που θα αναλάβει στη συνέχεια το έργο της περαιτέρω ανάπτυξης των δικτύων FTTC και FTTH της Vodafone Ελλάδος. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη Vodafone Ελλάδος τόσο όσον αφορά στη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών της εταιρείας αλλά και όσον αφορά στην αξιοποίηση ευκαιριών που θα μπορούσαν να προκύψουν στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η εταιρεία αναμένεται να συσταθεί εντός του 2023, ενώ η επωνυμία της δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο της Vodafone Ελλάδος καλύπτει 550 χιλιάδες νοικοκυριά με υποδομές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), εκ των οποίων 230 χιλιάδες καλύπτονται με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH). Το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο (ύψους 600 εκατ. ευρώ) της Vodafone προβλέπει ότι η κάλυψη με FTTC θα φθάσει στα 850 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη. Η επόμενη φάση επενδύσεων θα έχει ως στόχο όλα αυτά τα κτίρια να καλύπτονται με FTTH. Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι η Vodafone Ελλάδος θα επιδιώξει να κάνει συμφωνίες χονδρικής με τον πάροχο που θα προσφέρει το καλύτερο κόστος. Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποια αλλαγή τους τελευταίους μήνες σχετικά με την πρόθεση της Vodafone να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ που έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του δικού της δικτύου οπτικών ινών, ο κ. Μπρουμίδης είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι αναφορικά με τη ΔΕΗ και ότι είναι σε αναμονή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου δικτύου.

Όσον αφορά στο 5G δίκτυο, η κάλυψη φθάνει αυτή τη στιγμή στο 50% του πληθυσμού και με στόχο να φτάσει το 70% το 2023 και το 90% στο τέλος του 2025, αντίστοιχα. Ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι μέσα στο 2023 θα σταματήσει η λειτουργία του 3G δικτύου και προς το δεύτερο μισό αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου 5G SA (Stand Alone), η έκδοση που δίνει τη δυνατότητα για καινοτόμες υπηρεσίες και προηγμένα χαρακτηριστικά όπως οι ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες και η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (latency).

Λειτουργικό κόστος

Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε αρκετά στο θέμα της αύξησης του λειτουργικού κόστους. Για το επόμενο οικονομικό έτος (Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024) η εκτίμηση είναι πως το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τις αυξήσεις σε μισθούς, θα φθάσει στα 60 εκατ. ευρώ για τη Vodafone Ελλάδος. Ο κ. Μπρουμίδης έκανε λόγο για μία δύσκολη εξίσωση και ανέφερε, μάλιστα, ότι η άποψη του είναι πως οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Έσπευσε βέβαια να υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών κινείται με συνέπεια κάτω από τον Γενικό Δείκτη Τιμών εδώ και πολλά χρόνια, ενώ μεσοσταθμικά καθ’ όλον το 2022 ήταν κατά 14% χαμηλότερος από τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στην συγκράτησή του. Και σημείωσε ότι από το 2012, ενώ η κίνηση data στο δίκτυο κινητής έχει αυξηθεί κατά 6500%, το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει μειωθεί κατά 57% στα συμβόλαια και σχεδόν κατά 40% συνολικά στο σύνολο των πελατών της Vodafone.

Ερωτώμενος πάντως ποια θα είναι η αντίδραση της Vodafone σε περίπτωση που υπάρξει επιθετική κίνηση από τον ανταγωνισμό, ο κ. Μπρουμίδης δήλωσε ότι προφανώς θα υπάρξει απάντηση.

Όσον αφορά στον τομέα του περιεχομένου και της συνδρομητικής τηλεόρασης, το Vodafone TV έχει φθάσει τις 160 χιλιάδες πελάτες πλησιάζοντας πλέον τον στόχο των 200 χιλιάδων. Η συνεργασία με τη Disney έχει βοηθήσει καθώς 70 χιλιάδες πελάτες της Vodafone TV έχουν αποκτήσει και το Disney+ με την επίδοση να είναι αρκετά μεγάλη δεδομένου ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έγινε διαθέσιμη στις αρχές του καλοκαιριού. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Vodafone Ελλάδος είναι κοντά στην επέκταση της αποκλειστικής συνεργασία με το HBO για μία ακόμη διετία, ενώ θα διευρύνει και εκείνη με την Warner προκειμένου να ενισχύσει το περιεχόμενο που θα είναι διαθέσιμο από το Vodafone TV. Όσον αφορά στο HBO Max, πρακτικά η Warner, στην οποία ανήκει το HBΟ, έχει προχωρήσει σε μία αναθεώρηση των σχεδίων της για τη συγκεκριμένη υπηρεσία όσον αφορά τη διάθεση της σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σημειωτέον πως στα πλάνα της Vodafone Ελλάδος μέσα στο πρώτο μισό του 2023 είναι να ξεκινήσει τη διάθεση σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητες μεγαλύτερες του 1 Gbps.

Έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ακόμη ότι το Vodafone Business πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία με πολλές επιτυχίες σε τομείς όπως είναι το IoT και τα δίκτυα SD-WAN. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τομέας έχει φθάσει να αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών εσόδων της Vodafone Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη πολύ καλά πάει και η δραστηριοποίηση της Vodafone στο χώρο των έργων ψηφιακών τεχνολογιών για το δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή, τα έργα που υλοποιεί η Vodafone Ελλάδος ή βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ