ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Με δέσμευση και της Ellington προχωρά η Αύξηση Κεφαλαίου

Attica Bank: Με δέσμευση και της Ellington προχωρά η Αύξηση Κεφαλαίου
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας έχει ήδη εγκρίνει το Business Plan αλλά και το Capital Plan, τα οποία και θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. ΙΝΤΙΜΕ

Με τη δέσμευση και της Ellington ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στη διαδικασία προχωρά η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η Ellington έδωσε τέλος στο θρίλερ -τουλάχιστον για την ώρα- καθώς απέστειλε την επιστολή δέσμευσης για τη συμμετοχή στην αύξηση, ακριβώς στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της επιστολής της Ellington δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και άρα δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στην Αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές κοντά στη διαδικασία διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα για την πραγματοποίηση της αύξησης, καθώς, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις της Ellington έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Plan B, το οποίο και προβλέπει προσέλκυση και άλλων επενδυτών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μάλιστα, τονίζουν ότι ήδη υπάρχει εκπεφρασμένο σχετικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να αναμένουν την τελική απόφαση της Ellington για να πράξουν αναλόγως.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας έχει ήδη εγκρίνει το Business Plan αλλά και το Capital Plan, τα οποία και θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 21/12 η απόφαση για τα κόκκινα δάνεια

Επόμενο χρονικό ορόσημο είναι η 21η Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων (NPE Plan), το οποίο και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και ενδεχομένως νέας εταιρείας διαχείρισης.

Σε αυτό το μέτωπο φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση των NPE’s ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία και έχει συσσωρεύσει η τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι και τις 30/12, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της τράπεζας για την έγκριση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει συνδυαστικά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας. Και ταυτόχρονα πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ και τα οποία θα αποκτήσει το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington.

Στην περίπτωση που η ΑΜΚ δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους και τα warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, η τράπεζα θα κληθεί να αναζητήσει εκ νέου επενδυτή που θα καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ