ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καινοτόμες λύσεις στην υπηρεσία του πλανήτη: Η περίπτωση της Amita

Καινοτόμες λύσεις στην υπηρεσία του πλανήτη: Η περίπτωση της Amita

Η αλλαγή πορείας για ολόκληρη την ανθρωπότητα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι σήμερα εφικτή και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις είναι πλέον διαθέσιμες για το κοινό, που έχει την επιλογή να στραφεί σε βιώσιμες πρακτικές σε κάθε τομέα, με μηδαμινές «απώλειες» όσον αφορά στην άνεση, στην εξυπηρέτηση ή και στην απόλαυσή του.

Η περίπτωση της Amita, είναι χαρακτηριστική: Εφαρμόζοντας στην πράξη εγκαίρως – για την ακρίβεια, αρκετά πριν τις ορισμένες προθεσμίες – την συναφή Ευρωπαϊκή Οδηγία και την Ελληνική νομοθεσία, ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 παρουσίασε νέες συσκευασίες για τους χυμούς της. Έτσι, σήμερα, όλοι οι χυμοί Amita, Amita Motion και Frulite διατίθενται στην αγορά με νέο, μη αποσπώμενο καπάκι. Μέσα από αυτή την πρωτοπορία διευκολύνεται για τον καταναλωτή η αποτελεσματικότερη ανακύκλωση, που είναι χρέος κάθε σύγχρονου πολίτη, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους βιωσιμότητας ολόκληρου του πλανήτη.

Οι συσκευασίες των συγκεκριμένων χυμών ήταν ήδη ανακυκλώσιμες στο σύνολό τους, όμως με την εφαρμογή αυτής της λύσης, με τα μη αποσπώμενα καπάκια, δηλαδή, επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη ανακύκλωση καθώς ολόκληρη η συσκευασία πια οδηγείται προς ανακύκλωση. Τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών ή συσκευασιών, κυρίως λόγω του μεγέθους τους, πολύ συχνά δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση, παρ’ ότι είναι ανακυκλώσιμα. Εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη καινοτομία στα μη αποσπώμενα καπάκια, που ξεκίνησε την εφαρμογή της από τους χυμούς της, Amita, Amita Motion και Frulite, και πρόκειται να επεκταθεί σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον εντός του 2023, περίπου 256 εκατομμύρια καπάκια ετησίως θα είναι μη αποσπώμενα και θα μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν μαζί με τη συσκευασία, γεγονός που σημαίνει ότι θα ανακυκλώνονται περίπου 636 τόνων πλαστικού επιπλέον ετησίως.

Η Amita είναι ο πρώτος συσκευασμένος χυμός στην Ελλάδα και παράχθηκε το 1983. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι η πρώτη μάρκα στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, παράγοντας χυμούς χωρίς συντηρητικά, που διατηρούνται εκτός ψυγείου πριν από το άνοιγμά τους, χωρίς τον κίνδυνο αλλοιώσεων, χάρη στην παστερίωση τους και στις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak®. Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιούνται εξαιρετικές ποικιλίες φρούτων, εξασφαλίζοντας έτσι τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, με χυμούς που έχουν υπέροχη γεύση και οικολογική «συνείδηση», καθώς προσφέρονται σε πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Μη αποσπώμενα καπάκια στους χυμούς Amita, Amita Motion και Frulite

Ήδη οι πιστοί φίλοι των χυμών Amita, Amita Motion και Frulite, που παράγονται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχουν αντιληφθεί τη διαφορά: Στις συσκευασίες 1.5lt, 1lt και 330ml, τα καπάκια είναι μη αποσπώμενα: Ανοίγουμε, απολαμβάνουμε τον χυμό και ξανακλείνουμε, χωρίς να χρειαστεί να κρατάμε το καπάκι με το άλλο μας χέρι, πιθανώς ή να το ακουμπήσουμε κάπου. Το καπάκι ανοίγει, αλλά εξακολουθεί να εφάπτεται στη συσκευασία. Αυτό που ίσως να μην αντιλαμβάνεται εκ πρώτης ο καταναλωτής είναι το γεγονός πως αυτά τα νέα πλαστικά καπάκια είναι και ελαφρύτερα κατά 8,8%, μειώνοντας έτσι τη χρήση πλαστικού, εξαρχής.

Όπως είναι προφανές, η αλλαγή για τον καταναλωτή και αναφορικά με την εμπειρία του με το προϊόν είναι μικρή: Αρχικά, διότι δεν επηρεάζεται καθόλου η γεύση του προϊόντος και στη συνέχεια, διότι με τα νέα καινοτόμα καπάκια, έχει και ο ίδιος την ευκαιρία να κάνει το καθήκον του, αναφορικά με την ανακύκλωση. Με μία κίνηση, η συσκευασία του χυμού οδηγείται στην ανακύκλωση και όχι στα απορρίμματα, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω μείωσή τους. Ένας κόσμος χωρίς απορρίμματα, είναι άλλωστε ο μεγάλος στόχος, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα αύριο όπου εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία, ένα αύριο βιωσιμότητας για όλους.

Άλλωστε, όλες οι συσκευασίες των προϊόντων που παράγει η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι 100% ανακυκλώσιμες. Με τη συγκεκριμένη αλλαγή στα καπάκια, επιβεβαιώνεται η συνολική στρατηγική της εταιρείας προς έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα, που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2018 και προχωρά με σταθερά, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά βήματα. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη αλλαγή στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου, που χάρη στην πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™ καταργήθηκε η πλαστική μεμβράνη, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως. Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η αύξηση των ποσοστών συλλογής και ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο και η στρατηγική ανάπτυξης με βάση τη βιωσιμότητα και τις αρχές της αποτελούν το όραμα της εταιρείας και εκφράζονται στο σύνολο της δραστηριότητάς της. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί για συλλογή και ανακύκλωση κάθε συσκευασίας που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2030, καθώς και για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Εντός του 2023, όλες οι συσκευασίες των προϊόντων της θα φέρουν το νέο, μη αποσπώμενο πλαστικό καπάκι, σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας, αρκετά νωρίτερα από το 2024 που προβλέπεται.