ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις HoReCa ξεκινούν το δικό τους ταξίδι «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»

Οι επιχειρήσεις HoReCa ξεκινούν το δικό τους ταξίδι «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»

Αν στις λέξεις «Κοινωνική Υπευθυνότητα» & «Βιωσιμότητα» αναγνωρίζετε κάποιες από τις αξίες που περιγράφουν τη φιλοσοφία της επιχείρησής σας, τότε είστε έτοιμοι να αναγνωριστείτε ως zero waste.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν βασική προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο, σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά προς την υιοθέτηση μίας zero waste φιλοσοφίας, ωστόσο, απέχουμε αρκετά από το ιδεατό.

Η χώρα μας παραμένει λιγότερο ώριμη και ενεργή σε θέματα κυκλικής οικονομίας, βιωσιμότητας και ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι σε ζητήματα που αφορούν στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε η ανακύκλωση να σταματήσει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα πιο φιλική προς το περιβάλλον, μία κουλτούρα πρόληψης και ανακύκλωσης ως mainstream πρακτική.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να εμφυσήσουμε στις επόμενες γενιές τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης και την εφαρμογή της σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Μέσα από τη διαμόρφωση μίας zero waste κουλτούρας στον επιχειρηματικό κόσμο και στους πολίτες, τα ποσοστά ανακύκλωσης της χώρας θα ενισχυθούν σημαντικά. Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να βρεθούν λύσεις σε θέματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαφύλαξη του νερού, η ανακύκλωση και πολλά άλλα που μπορούν να βοηθήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Coca-Cola Hellas θέτει σε προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σε ένα από τα βασικότερα θέματα της σύγχρονης εποχής, και συγκεκριμένα στην Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία, επικεντρώνεται η Coca-Cola Hellas, η οποία επενδύει συνεχώς στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση πολλών διαφορετικών κοινών.

Τα τελευταία 4 χρόνια, η εταιρεία υλοποιεί την κοινωνική πλατφόρμα «Zero Waste Future», ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς για να συμβάλει στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, το 2018, το πρόγραμμα έθεσε ως βασική προτεραιότητα τους πολίτες. Πολύ γρήγορα, όμως, ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο. Αυτό γιατί αφενός οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης, και αφετέρου γιατί αποτελεί μία σημαντική πηγή συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Έτσι, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) ξεκίνησε να κτίζεται το πρώτο Δίκτυο Zero Waste HoReCa, που σήμερα αριθμεί ήδη 569 μέλη.

Με το Zero Waste HoReCa Hub η εταιρεία εγκαινιάζει μία νέα εποχή για το Δίκτυό της

Φέτος, η Coca-Cola Hellas εξέλιξε περαιτέρω το Δίκτυο Zero Waste HoReCa και το μετέφερε σε ψηφιακό περιβάλλον, ώστε να προσεγγίσει τους πρωταγωνιστές του κλάδου ανά την Ελλάδα, προσφέροντας, δωρεάν, τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία μέρος της καθημερινής λειτουργίας τους.

Πλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις HoReCa που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο zerowastefuture.gr και να δηλώσουν ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη του 1ου Zero Waste HoReCa Hub στην Ελλάδα.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό σταθμό στο ταξίδι της Coca-Cola «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», καθώς βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που προέρχεται από την καθημερινή λειτουργία του κλάδου αυτού.

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις HoReCa να γίνουν μέλη του Zero Waste HoReCa Δικτύου

Ο τρόπος λειτουργίας του ψηφιακού Δικτύου είναι ιδιαιτέρως απλός, καθώς οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το zerowastefuture.gr/diktyo-horeca και να ακολουθήσουν προκαθορισμένα βήματα για να γίνουν μέλη του.

Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» τους, οι συμμετέχοντες συγκεντρώνουν βαθμούς, ώστε να διακριθούν σε Gold, Silver ή Bronze μέλη του Zero Waste HoReCa Network, αναλόγως με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν στην εγγραφή τους, με την επίσκεψή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ZeroWasteFuture.gr και τη δήλωση ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα.
  • Εκεί διατίθεται πλούσιο υλικό που θα βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των αρχών ανακύκλωσης και θα διευκολύνει τη μετάβαση των επιχειρήσεων στην κυκλική οικονομία.
  • Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης ψηφιακών επιμορφωτικών σεμιναρίων γύρω από την κυκλική οικονομία και τους τρόπους ορθής ανακύκλωσης απορριμμάτων, τα οποία είναι διαθέσιμα διαρκώς.
  • Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις καταγράφουν τα απορρίμματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης σε καθημερινή βάση, για το διάστημα ενός μήνα.
  • Με βάση την καταγραφή αυτή, λαμβάνουν διάκριση ως Gold, Silver ή Bronze μέλη του 1ου ψηφιακού Zero Waste HoReCa Network, αναλόγως της απόδοσής τους και της επίτευξης μετρήσιμων στόχων.

Ποιο το όφελος για μία ΗoReCa επιχείρηση από την πλατφόρμα Zero Waste HoReCa;

Με τη συμμετοχή της στο Zero Waste HoReCa Hub, μία επιχείρηση HoReCa ενισχύει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα καθώς εξοικειώνεται με τη βιώσιμη τεχνογνωσία.

Ταυτόχρονα, μαθαίνει να ασκεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, προσελκύοντας έτσι ένα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό. Επιπλέον, είναι άξιο αναφοράς ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που αποτύπωσε η Katie Young, Head of Strategic Insights, για το «GlobalWebIndex», το 61% των καταναλωτών θα επέλεγαν μία κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη ενός τέτοιου Δικτύου, μέσα από την εφαρμογή zero waste πρακτικών, πέραν της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, επιτυγχάνουν και μείωση του κόστους λειτουργίας τους, από την εξοικονόμηση και βελτιστοποίηση α) των προμηθειών, της αποθήκευσης, της χρήσης ενέργειας και νερού, β) των επιλογών του μενού προς τους πελάτες, γ) την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δ) τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, εφαρμόζοντας «πράσινες» πρακτικές κατά την καθημερινή λειτουργία τους, θα επιτύχουν μείωση δημοτικών τελών, μόλις τεθεί σε εφαρμογή το Σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω».

Όλα όσα χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να τους λυθεί κάθε απορία

Μέσω του Zero Waste Hub οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στην τρέχουσα νομοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά μιας χρήσης, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ψηφιακά, σε βέλτιστες πρακτικές και εξατομικευμένη συμβουλευτική ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και του σωστού διαχωρισμού των υλικών στην πηγή.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι εκεί τα μέλη εκτίθενται σε ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αποτελεσμάτων της επιχείρησής τους, ώστε κατόπιν να λάβουν την αντίστοιχη Zero Waste διάκριση.