ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

#ZeroStigma: Νίκησε το φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

#ZeroStigma: Νίκησε το φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

Μακρύς είναι ο δρόμος στη χώρα μας, έως ότου φθάσουμε στο σημείο να καταπολεμήσουμε το στίγμα, όταν μιλάμε για ανθρώπους που βιώνουν το HIV/ AIDS.

Και παρά το γεγονός ότι η νόσος έχει αλλάξει μορφή- δεν είναι πλέον μία θανατηφόρα, αλλά μία ελεγχόμενη και χρόνια νόσος- η στάση των ανθρώπων θέλει πολύ δουλειά ακόμη, ώστε να πάψουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, που μόνο κακό κάνουν στην κοινωνία.

Ευτυχώς οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις Ασθενών τα τελευταία χρόνια, δίνουν με αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση τη μάχη τους, αλλάζοντας καταλυτικά το τοπίο προς όφελος των ασθενών. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που τιμήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022, ήταν μία πραγματική ημέρα Γιορτής, υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για την κοινότητα των ασθενών αλλά και για τους ανθρώπους που πρόκειται να νοσήσουν στο μέλλον αλλά δεν θα κινδυνεύσουν. Η δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης «#ZeroStigma: Νίκησε το φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV» υπενθύμισε για ακόμη μία φορά, ότι ένας ασθενής με HIV/aids, αποτελεί ισότιμο και πολύτιμο εταίρο της κοινωνίας, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους πολίτες. Αρκεί, να λειτουργούμε όλοι με την λογική της πρόληψης για το καλό της δημόσιας υγείας και να αφήνουμε πίσω μας τα σκοτάδια των προκαταλήψεων.

Το CNN Greece μίλησε με τον σύμβουλο επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής» κ. Γρηγόρη Βαλλιανάτο, που επισήμανε ότι «το σύνθημα της ισότητας, το ζήτημα της φτώχειας δηλαδή σε μεγάλα μέρη του κόσμου, καθυστερεί το αποφασιστικό χτύπημα κατά του ιού με τα όπλα που κατέχουμε σήμερα και εδώ και χρόνια. Οι απανωτές κρίσεις της πανδημίας του COVID-19 και της ενέργειας με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο η δεύτερη και εδώ και τρία χρόνια η πρώτη, έκαναν τα πράγματα χειρότερα και απαιτείται δράση για να γυρίσει ο τροχός. Στην Ελλάδα χαιρόμαστε για την κατάκτηση του Εθνικού Μητρώου μέσα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, που ισχύει για όλους τους πολίτες της χώρας. Όσο λιγότερες διαφορετικές πρόνοιες ισχύουν στην καθημερινότητα των οροθετικών στον ιό HIV, τόσο μικρότερο "στίγμα" κουβαλάνε στην πλάτη τους. Έτσι, με το βήμα αυτό η εχεμύθεια των προσωπικών δεδομένων είναι σεβαστή και το στίγμα ακυρώνεται στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων υγείας». Ο ίδιος, πάντως, προσθέτει πως «είναι πολύς ο δρόμος ακόμη για την καταπολέμηση του στίγματος που κάνει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν οροθετικοί δύσκολη. Όταν τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν από τον ιό HIV αντιμετωπίζονται προληπτικά, όταν ο οροθετικός σε φαρμακευτική αγωγή δεν είναι επικίνδυνος να μεταδώσει τον ιό, ο φόβος, η υπερβολή και η προκατάληψη είναι παντελώς αδικαιολόγητα».

Η φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον ιό HIV είχε στόχο να ξεπεράσει καθένας μας τον φόβο της εξέτασης και να συμβάλλει έτσι τα μέγιστα στον ουσιαστικό περιορισμό της ασθένειας, παράλληλα με την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος για όσους φέρουν τον ιό. Πρόκειται για μία ενέργεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης και Εξέτασης ‘Checkpoint’, υπό το αντισυμβατικό σύνθημα ««Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο».

Σήμερα, άλλωστε, ο διαγνωστικός έλεγχος γίνεται εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια, δίνοντας μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλό μας. Πρέπει άλλωστε να έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης, ώστε αυτός που έχει τον ιό, να μπορεί να λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή άμεσα, διασφαλίζοντας τόσο ότι θα συνεχίσει να ζει μια φυσιολογική ποιοτική ζωή, όσο και ότι δεν θα μεταδώσει σε κανέναν τον HIV.

Αποβάλλοντας τα στερεότυπα και τους φόβους του στιγματισμού, προχωράμε στο αύριο για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και τη συμπερίληψη, ώστε όλες οι θετικές κοινωνικές αλλαγές να γίνουν άμεσα πραγματικότητα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον IV