ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πλαίσιο: Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών
O ιδρυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος Γιώργος Γεράρδος από κοινού με τον Κώστα Γεράρδο, διευθύνοντα σύμβουλο της Πλαίσιο Computers κατέθεσαν προαιρετική δημόσια πρόταση επιδιώκοντας να αποκτήσουν το 100% των μετόχων της εταιρείας

Η κεφαλοποίηση που κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από την πορεία της εταιρείας αλλά και η ανάγκη για ταχύτερες αποφάσεις σε μία περίοδο όπου μία επιχείρηση στο χώρο του λιανεμπορίου θα πρέπει να βλέπει με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα δείχνουν να είναι οι λόγοι που η οικογένεια Γεράρδου κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετόχων της Πλαίσιο Computers που δεν είναι στην κατοχή της με σκοπό την αποχώρηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ιδρυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος Γιώργος Γεράρδος από κοινού με τον Κώστα Γεράρδο, διευθύνοντα σύμβουλο της Πλαίσιο Computers κατέθεσαν προαιρετική δημόσια πρόταση επιδιώκοντας να αποκτήσουν το 100% των μετόχων της εταιρείας. Ο Γ. Γεράρδος ελέγχει το 66,71% και ο Κ. Γεράρδος το 15,47% των μετόχων με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό τους να ανέρχεται στο 82,18%. Με δεδομένο κιόλας ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δημόσια πρόταση θα στεφθεί με επιτυχία.

Το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος αποτελεί ένα δείγμα της διαφορετικής εκτίμησης που υπήρχε μεταξύ της οικογένειας Γεράρδου και του «ταμπλό» για την πραγματική αποτίμηση της Πλαίσιο. Το προσφερόμενο τίμημα είναι στα 4,58 ευρώ, 46% υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή που είναι στα 3,15 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά το τελευταίο εξάμηνο η τιμή της μετοχής ήταν στα 3,17 ευρώ. Το συνολικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Γιώργος και Κώστας Γεράρδος για την απόκτηση των υπόλοιπων μετόχων ανέρχεται λίγο πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της εταιρείας, το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια όπου η Πλαίσιο καταγράφει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα η αποτίμηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είχε ανέβει μέτρησε σημαντικά στην απόφαση για την κατάθεσης της δημόσιας πρότασης.

Επιπλέον, η εξαιρετική οικονομική κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ το κόστος της παραμονής είναι σημαντικό. Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι εξελίξεις στο χώρο του λιανικού εμπορίου είναι τέτοιες που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική. Κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων κάτι που δεν είναι εφικτό όσο η Πλαίσιο παραμένει εισηγμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ