ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι εταιρείες επαν-ανακαλύπτουν τον εαυτό τους - Το παράδειγμα της MYTILINEOS

Πώς οι εταιρείες επαν-ανακαλύπτουν τον εαυτό τους - Το παράδειγμα της MYTILINEOS

«Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

H φράση του Κάρολου Δαρβίνου, πέρα από την εξελικτική πορεία των ειδών, έχει άμεση εφαρμογή και στον επιχειρηματικό στίβο. Διότι, οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, να μεγαλώσουν και να διατηρήσουν το πρωταγωνιστικό τους ρόλο είναι εκείνες που επαν-ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αυτές αναλαμβάνουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αναδιαμορφώσουν τις εσωτερικές τους λειτουργίες, τις δομές και το οργανόγραμμά τους, προκειμένου να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά τις καταιγιστικές αλλαγές που έφερε ο συνδυασμός της πανδημίας, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλά και η επιτακτική ανάγκη για πράσινη μετάβαση, οι επιχειρήσεις που δεν θα προχωρήσουν σε ριζική αναδιοργάνωση κινδυνεύουν να καταστούν ουραγοί των εξελίξεων.

Το παράδειγμα της MYTILINEOS

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που αφουγκράστηκε τα κελεύσματα των καιρών και έγκαιρα προχώρησε σε ριζική αναβάθμιση των δομών και των λειτουργιών της είναι η MYTILINEOS. Το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού που πρόσφατα παρουσίασε ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς όχι μόνο φέρνει την επιχείρηση στη νέα εποχή αλλά ταυτόχρονα δείχνει πως έμπρακτα ανταποκρίνεται στις αλλαγές όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου επιχειρείν.

«Η διεθνοποίηση της MYTILINEOS, σε συνάρτηση με την πολυπλοκότητα των έργων μας και το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, προϋποθέτει σοβαρό μηχανισμό διαχείρισης του κανονιστικού πλαισίου κάθε περιβάλλοντος και συμβατικής ανταπόκρισης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του εταιρικού μετασχηματισμού, δίνοντας το στίγμα των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν διεθνώς.

Και προσέθεσε πως «δημιουργούμε έτσι τον οργανισμό που θα είναι αποτελεσματικός στις συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και σε αυτές που θα διαμορφωθούν τα επόμενα πολλά χρόνια», επιβεβαιώνοντας την επιτακτική ανάγκη μακρόπνοου σχεδιασμού.

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος MYTILINEOS

Η ίδια η MYTILINEOS μετασχηματίζεται σε μία εταιρεία Μεταλλουργίας και Ενέργειας (Energy and Metals). Πρόκειται για δύο δραστηριότητες, οι οποίες είναι απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές και μέσα από τις συνέργειές τους καταφέρνουν να ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Ταυτόχρονα, γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρο το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, τόσο για τους μετόχους όσο και τους επενδυτές.

Ο δομικός μετασχηματισμός της MYTILINEOS έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Εταιρείας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των δραστηριοτήτων της, σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, διευκολύνεται η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σχετικά με το Net Zero, για το 2030 και το 2050 μέσω δράσεων μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, αύξησης προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ, αύξησης της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης καταλοίπων παραγωγικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι η επίτευξη του οράματος της εταιρείας, το οποίο και είναι να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και -χάρη στη διεθνή παρουσία της- να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας.

Παράλληλα, στόχος της εταιρείας, με τη νέα της μορφή είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη διεθνή της παρουσία αλλά και να εξασφαλίσει την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιοποίηση.

Στον τομέα της Μεταλλουργίας, σήμερα η MYTILINEOS λειτουργεί την μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα με στοχευμένες εξαγορές (ΕΠΑΛΜΕ) και οργανικές επενδύσεις έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανακύκλωσης ψευδαργύρου μόλυβδου (πιλοτικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης). Με τη νέα δομή που ανακοινώθηκε, οι επενδύσεις συνεχίζονται στο δευτερόχυτο αλουμίνιο, ερευνώνται οι δυνατότητες για σημαντική περαιτέρω επέκταση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αξιολογούνται δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητος παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στο εξωτερικό. Επίσης, αναπτύσσεται δραστηριότητα κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας.

Στον Κλάδο της Ενέργειας, σήμερα, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και ΦΑ, την προμήθεια και εμπορία ΦΑ, το σχεδιασμό και κατασκευή έργων ηλεκτρικών υποδομών κλπ. Με τη νέα δομή, εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο της νέας εποχής (Utility of the future), καθώς απλοποιούνται οι διαδικασίες, ενοποιείται το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, διεθνοποιείται η δραστηριότητα, αξιοποιούνται οι δυνατότητες και εφαρμογές της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούνται:

- Μ Ανανεώσιμες όπου ενσωματώνονται τα έργα ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους

- M Energy Generation & Management, που αναλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, το market bidding & nonphysical power trading, τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας, τη διαχείριση ΦΟΣΕ και τη δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων

- M Energy Customer Solutions, που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες)

- M Integrated Supply & Trading που αφορά στην προμήθεια και διαχείριση ΦΑ καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και στο customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και

- M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.

Η MYTILINEOS επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι έχει αναλάβει έγκαιρα αλλά και εμφατικά όλες τις πρωτοβουλίες εκείνες που εξασφαλίζουν ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί όχι μόνο στις σημερινές, αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στο πώς αλλάζει το ελληνικό επιχειρείν