ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η σημασία του succession plan για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η σημασία του succession plan για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Κομβικής σημασίας για την ευημερία, αλλά και για την επιβίωση των επιχειρήσεων είναι η εκπόνηση ενός succession plan, που θα καλύπτει κάθε πιθανότητα με καίριο, αξιόπιστο και αξιοκρατικό τρόπο, με στόχο πάντα την επιτυχημένη πορεία της ίδιας της επιχείρησης, στον χρόνο.

«Η πρώτη γενιά χτίζει, η δεύτερη απολαμβάνει και η τρίτη τα γκρεμίζει όλα και μένει στο δρόμο», λέει η λαϊκή σοφία. Και υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα -τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό- που επιβεβαιώνουν το ρητό.

Κορυφαίες επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους οικογενειακές, που μεγαλούργησαν μέσω των ιδρυτών τους, «έχασαν το τρένο» της διαδοχής και κατέρρευσαν λίγα χρόνια αργότερα. Η έλλειψη εσωτερικών δομών, η ασυνεννοησία μεταξύ ανώτερης διοίκησης και στελεχών, η καθυστέρηση στη λήψη κομβικών αποφάσεων και αντίστοιχα η έλλειψη ενός αξιοκρατικού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο θα προκύψει η ηγεσία της επόμενης ημέρας, είναι τα συστατικά μιας «συνταγής αποτυχίας».

Πολύ συχνά, οι ίδιες οι επιχειρήσεις ξεπερνούν τις δυνατότητές τους, αδυνατούν να διαχειριστούν την επιτυχία τους και καταρρέουν, κάτω από τις πιέσεις του ίδιου μεγέθους που με τόσο κόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν.

Μοναδικό αντίδοτο είναι η έγκαιρη εκπόνηση και εν συνεχεία η υλοποίηση ενός πλάνου διαδοχής, το οποίο και θα διατρέχει το σύνολο των εταιρικών δομών. Διότι, ένα “succession plan”, για να είναι επιτυχημένο, δεν αρκεί να εξασφαλίζει μόνο την επόμενη ημέρα της ανώτατης διοίκησης. Πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργεί δομές που προωθούν την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της εταιρικής διακυβέρνησης και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στην εκτελεστική επιτροπή και τα μεσαία στελέχη, τα οποία και αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» των εταιρειών. Την ίδια ώρα όμως, αποφεύγοντας τη δημιουργία γραφειοκρατικών δομών, οι οποίες απειλούν να «τορπιλίσουν» τη λειτουργία της επιχείρησης, ειδικά σε μια εποχή όπου τα γρήγορα αντανακλαστικά στη λήψη καίριων αποφάσεων είναι επιβεβλημένα.

Εξάλλου, το τρίτος πυλώνας των κριτηρίων ESG είναι εστιασμένος αποκλειστικά στην εταιρική διακυβέρνηση (Governance), επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνουν επιχειρήσεις, επενδυτές αλλά και ρυθμιστικές αρχές στις άρτια σχεδιασμένες και σωστά υλοποιημένες εταιρικές δομές.

MYTILINEOS: Ένα καινοτόμο σχέδιο βιώσιμου μοντέλου διαδοχής

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα εξαιρετικό παράδειγμα αναδιάρθρωσης των εταιρικών δομών, αλλά και δημιουργίας ενός βιώσιμου μοντέλου διαδοχής, αποτελεί η MYTILINEOS.

Η καινοτομία του σχεδίου της MYTILINEOS έγκειται στην υιοθέτηση δύο καινοτόμων δομών, του CEO’s Cabinet αλλά και του Leadership Council. To πρώτο αντικαθιστά το σημερινό Executive Committee και αποσκοπεί στη βέλτιστη λειτουργία, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Πρόκειται για ένα ολιγομελές, ευέλικτο σχήμα, το οποίο είναι και το βασικό όργανο που θα συνδράμει τον CEO στη διοίκηση της εταιρίας και στη διαμόρφωση και λήψη επιχειρησιακών και στρατηγικών αποφάσεων.

Tο Cabinet στελεχώνεται από έμπειρα και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που φέρουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία των τομέων ευθύνης τους. Ο μικρός αριθμός, η πολυετής εμπειρία, η βαθιά γνώση αλλά και ευελιξία τους εγγυώνται ότι θα υπάρχουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά για τη λήψη καίριων αποφάσεων, χωρίς χρονοτριβές αλλά και ταυτόχρονα με τη δέουσα επιμέλεια, καθώς ο ρόλος του CEO’s cabinet είναι κομβικός για την πορεία της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS καινοτομεί για τα ελληνικά δεδομένα, υιοθετώντας την παγκόσμια βέλτιστη πρακτικής της δημιουργίας του Leadership Council. Πρόκειται για ένα διευρυμένο όργανο, στόχος του οποίου είναι η διάχυση της πληροφορίας, της γνώσης και της εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, ευελπιστώντας να αποτελέσει τη δεξαμενή των στελεχών από την οποία θα αναδειχθεί η ηγετική ομάδα της Εταιρείας της επόμενης μέρας.

Ουσιαστικά, το Leadership Council, όπως ανέφερε σε σχετική παρουσίαση ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα επιτρέπει την ώσμωση των απόψεων και των αντιλήψεων σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας, τη μεταφορά του εταιρικού μηνύματος στο σύνολο των στελεχών αλλά και θα δίνει τη δυνατότητα στην ανώτατη διοίκηση να αφουγκραστεί τα μηνύματα της επιχείρησης.

Με τις δυο αυτές καινοτομίες, η MYTILINEOS επιβεβαιώνει στην πράξη τη σημασία που δίνει στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων δομών για την επόμενη ημέρα, εξασφαλίζοντας το succession plan, όχι μόνο σε επίπεδο διαδοχής του επικεφαλής, αλλά κυρίως στην ύπαρξη του απαραίτητου περιβάλλοντος που θα αποτελέσει το εκκολαπτήριο των μελλοντικών ηγετών για όλα τα κλιμάκια και της δραστηριότητές της.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στο πώς αλλάζει το ελληνικό επιχειρείν