ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πράσινη μετάβαση: H επόμενη ημέρα της βιομηχανίας

Πράσινη μετάβαση: H επόμενη ημέρα της βιομηχανίας

Μέσα από τη συντεταγμένη και ορθά τιμολογημένη πράσινη μετάβαση περνά η επόμενη ημέρα της βιομηχανίας.

Με την ενεργειακή κρίση να ανατρέπει τα δεδομένα και να επιταχύνει διαδικασίες και σχεδιασμούς, οι επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αναπροσαρμόσουν τα λειτουργικά τους μοντέλα.

Την ίδια στιγμή όμως, ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτούν οι φωνές που ζητούν η -επιβεβλημένη- ενεργειακή μετάβαση να πραγματοποιηθεί με τρόπο που πρωτίστως θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να μεταβεί μια επιχείρηση σε ένα πιο πράσινο μοντέλο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να συνεχίσει να λειτουργεί. Κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, καθώς για παράδειγμα, περίπου τα μισά από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Την ίδια στιγμή, το «σκληρό πόκερ» της ενεργειακής μετάβασης έχει λάβει και διεθνείς, γεωπολιτικές προεκτάσεις. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το αμερικάνικο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την πράσινη τεχνολογία και την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ (IRA) αποτελεί «απειλή» για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και οικονομία. Μάλιστα, «καμπανάκι» για τα προβλήματα που οδήγησαν στην πρόταση της Λάιεν είχε «χτυπήσει» η μεγαλύτερη ένωση βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων της ΕΕ Eurometaux, όπου πρόεδρος έχει εκλεγεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και η οποία είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκή, αν όχι ανύπαρκτη» την ενεργειακή της πολιτική.

Το γεγονός καθιστά ξεκάθαρο ότι χρειάζεται επαναπροσέγγιση του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιείται η πράσινη μετάβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα οι κατευθύνσεις των Βρυξελλών θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών αλλά και των επιχειρήσεων. Αλλιώς κινδυνεύουμε η «εγχείρηση», δηλαδή η πράσινη μετάβαση να πετύχει, αλλά ο «ασθενής», δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι κατά τόπους οικονομίες να πεθάνουν.

Επενδύσεις ρεκόρ στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χώρα μας έχει «πατήσει γκάζι» στις επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, ενώ οι ελληνικές εταιρείες έχουν ενισχύσει σημαντικά τη θέση τους, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικό είναι πως τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε λειτουργεία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 Gigawatt ενώ ακόμα υψηλότερες είναι οι προσδοκίες για το 2023. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καθίσταται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για επενδυτές που στοχεύουν στην ανάπτυξη ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη ελκυστικότητας της Ernst&Young, η Ελλάδα σημείωσε θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, γεγονός που την οδήγησε στη 16η θέση του σχετικού δείκτη, καταγράφοντας άλμα πέντε θέσεων στην κατάταξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν ληφθεί υπόψη το ΑΕΠ της κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, πίσω μόνο από το Μαρόκο.

Όσο για τα επόμενα χρόνια, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις αλλά και τον προγραμματισμό του Υπουργείου Ενέργειας, ο πήχης των «πράσινων» επενδύσεων μέχρι το 2023 αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 15 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί ακόμη και μέχρι τα 25 δισ. ευρώ.

Η MYTILINEOS Energy & Metals

Σε αυτό το πλέγμα, καθοριστική είναι η κίνηση της MYTILINEOS, η οποία, μέσω του πρόσφατου επιχειρηματικού της μετασχηματισμού, επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει για το σύνολο των δράσεών της η συντεταγμένη πράσινη μετάβαση.

Η MYTILINEOS μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καθώς οι θερμικοί σταθμοί ξεπερνούν τα 2GW σε λειτουργία με την προσθήκη της νέας μονάδας των 826 MW.

Ταυτόχρονα, έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος παγκόσμιος κατασκευαστής και ανάδοχος έργων ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας λύσεις σε όλο το φάσμα ανάπτυξης αυτών των έργων, από αυτόνομα έργα έως πολύπλοκα υβριδικά συστήματα.

Έτσι, η συνολική δυναμικότητα του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της είναι της τάξεως των 8,5 GW, εκ των οποίων τα 480 ΜW σε λειτουργία, τα 560 MW υπό κατασκευή, 2,5 GW έτοιμα για κατασκευή και περίπου 5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, χτίζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, όπως στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και στη Λιβύη.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνεται όχι μόνο η δέσμευση της MYTILINEOS αλλά και το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα άλλωστε, ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έδωσε το στίγμα προς την ενεργειακή μετάβαση, όπου η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ως ένα κορυφαίο ολοκληρωμένο πράσινο utility με διεθνή παρουσία και στόχο να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας. Για τον σκοπό αυτό, η MYTILINEOS στοχεύει σε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η διεθνή της παρουσία και η ανάπτυξη ακόμα περισσότερων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιοποίηση.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στο πώς αλλάζει το ελληνικό επιχειρείν