ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Νέο τοπίο με μετοχικές αλλαγές και πέμπτο πόλο μέσα στο 2023

Τράπεζες: Νέο τοπίο με μετοχικές αλλαγές και πέμπτο πόλο μέσα στο 2023
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και τους εργαζομένους τους INTIME NEWS

Ένα νέο τοπίο με μετοχικές αλλαγές στις συστημικές τράπεζες αλλά και ενδεχόμενη δημιουργία ενός πέμπτου πόλου φέρνει το 2023 για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων, η οποία και αλλάζει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς, αλλά και της ανάγκης των τραπεζών να περάσουν στη νέα, ψηφιακή εποχή, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και τους εργαζομένους τους.

Και, μολονότι, οι μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται πριν τις εκλογές, το 2ο εξάμηνο του 2023 πιθανότατα θα φέρει ανακατατάξεις.

Η πρώτη από αυτές αφορά την ειλημμένη απόφαση αποεπένδυσης –έστω και τμηματικής- του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- από τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εγκρίνει τη σχετική στρατηγική και πλέον «τρέχει» η διαδικασία ανά τράπεζα. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μετά και τις εκλογές αναμένονται εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, όπου και κατέχει το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Πλέον, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε λάβει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) μετά το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του 20% της τράπεζας, το «παιχνίδι» πλέον έχει ανοίξει. Γιατί, ειδικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννιαμήνου, οι προοπτικές της τράπεζας είναι ιδιαίτερα θετικές και το ΤΧΣ αναμένει από τους υποψήφιους αγοραστές να «βάλουν το χέρι στην τσέπη». Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει η Goldman Sachs, η οποία και έχει οριστεί σύμβουλος αποεπένδυσης ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια θέλουν το ποσοστό 20% των μετοχών της τράπεζας που θα διαθέσει σε πρώτη φάση το ΤΧΣ να «σπάσει» σε 3-4 διαφορετικούς επενδυτές, ενισχύοντας έτι περαιτέρω το μετοχικό προφίλ της τράπεζας.

Αντίστοιχα, στην Τράπεζα Πειραιώς το ΤΧΣ κατέχει το 27% των μετοχών και υπάρχει ήδη κατατεθειμένη πρόταση από το ιταλικό fund ION Group ύψους 452,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο της συμμετοχής του.

Η πρόταση αντιστοιχεί σε 1,34 ευρώ ανά μετοχή και είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο, όμως σήμερα η τιμή της μετοχής είναι υψηλότερη, στο 1,435 ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι αν το ΙΟΝ Group επιθυμεί να πάρει τις μετοχές θα κληθεί να καταθέσει βελτιωμένη αντιπρόταση. Εναλλακτικά, και εδώ υπάρχει το σενάριο το ποσοστό να αποκτηθεί από περισσότερους το ενός επενδυτές, είτε υφιστάμενους είτε νέους που θα αποτιμήσουν θετικά τα αποτελέσματα αλλά και τις προοπτικές της Πειραιώς.

Στην περίπτωση της Alpha Bank η συμμετοχή του ΤΧΣ ανέρχεται στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου και, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κάποια επίσημη πρόταση ενδιαφέροντος. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως η Reggeborgh Invest κατέχει ήδη 6,5% στην τράπεζα και το τελευταίο διάστημα αυξάνει σταθερά τη συμμετοχή της. Γεγονός που –υπό συνθήκες- θα μπορούσε να την κατατάσσει στους υποψήφιους μνηστήρες για το ποσοστό του ΤΧΣ ή κάποιο κομμάτι του.

Στην περίπτωση της Eurobank, τέλος, το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 1,4% των μετοχών. Άρα η συμμετοχή του θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα και περίπλοκες διαδικασίες να διατεθεί είτε απευθείας μέσω κάποιου direct placement είτε και μέσω του Χρηματιστηρίου.

Ο πέμπτος πόλος

Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι διαδικασίες και στις μη συστημικές τράπεζες. Από τη μία η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά μετά και την απορρόφηση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα. Έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά, η Παγκρήτια αφενός επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Κρήτης και αφετέρου δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι εξελίξεις στην Attica Bank, τόσο αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Η ανάληψη της θέσης της διευθύνουσας συμβούλου από την Ελένη Βρεττού λειτούργησε καταλυτικά και –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- η υπόθεση της Attica Bank θα κλείσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

Ταυτόχρονα, ζήτημα χρόνου είναι και η είσοδος στο χρηματιστήριο της Optima Bank, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, διεκδικώντας μερίδιο κυρίως στην επιχειρηματική πίστη.

Έτσι, ανάμεσα στις τρεις αυτές τράπεζες, και ενδεχομένως μέσω πιθανής συνεργασίας της, είναι εφικτό το σενάριο της δημιουργίας του «πέμπτου πόλου», το οποίο εξάλλου υπερθεματίζει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ