ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Τέλος στο «φλερτ» με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων – Τα επόμενα βήματα

Παγκρήτια: Τέλος στο «φλερτ» με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων – Τα επόμενα βήματα
Η συμφωνία συγχώνευσης θα μπορούσε να είχε προχωρήσει μόνο υπό την αίρεση σημαντικών αλλαγών στους αρχικούς όρους. Φωτογραφία αρχείου

Την οριστική λήξη των συνομιλιών με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα, βάζοντας και επίσημα τέλος στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Με μια λιτή ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για την παύση των ενεργειών συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

«Η απόφαση αυτή οφείλεται στην άρνηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων να έλθει σε συνεννόηση με την Παγκρήτια Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία και αποτελεί τον επίλογο μιας προσπάθειας μηνών που κατέληξε σε άδοξο τέλος.

Σημειώνεται πως, όπως είχαν αναφέρει κύκλοι της Παγκρήτιας, η συμφωνία συγχώνευσης θα μπορούσε να είχε προχωρήσει μόνο υπό την αίρεση σημαντικών αλλαγών στους αρχικούς όρους. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων από την πλευρά της, πριν από λίγες ημέρες είχε διαμηνύσει πως σκόπευε να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στο εγχείρημα, με τη χθεσινή ανακοίνωση να αποτελεί και τον τυπικό επίλογο.

Τα επόμενα βήματα και ο πέμπτος πόλος

Με αυτό το δεδομένο, η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας και οι νέοι βασικοί της μέτοχοι, Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου προχωρούν στα επόμενα βήματα αναδιάρθρωσης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της τράπεζας. Το πρώτο από αυτά είναι η ενσωμάτωση του ελληνικού τμήματος της HSBC, μια διαδικασία που προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της Παγκρήτιας, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, σημαντική είναι η υπεραξία που θα προσφέρει στην τράπεζα και το έμψυχο δυναμικό που θα αποκτήσει από την HSBC Ελλάδος.

Παράλληλα, συνεχίζονται διαπραγματεύσεις με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών με σκοπό την συγχώνευσή τους. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου οι δύο τράπεζες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεννόησης και οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλύτερα σε σχέση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Όπως αναφέρουν κύκλοι της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπάρχει επιθυμία συνεργασίας εφόσον οι όροι είναι αμοιβαίως επωφελείς και η αποτίμηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών είναι ρεαλιστική.

Επιπλέον, κινητικότητα υπάρχει και ως προς το σκέλος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Παγκρήτιας Τράπεζας, η ονομαστική αξία των οποίων προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στα πλάνα των μετόχων της τράπεζας είναι η επίτευξη συμφωνίας με κάποιον servicer με σκοπό τη διαχείρισή τους αλλά και να βρεθεί βέλτιστη λύση για την τιτλοποίησή τους.

Τέλος, σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Παγκρήτιας Τράπεζας εάν και εφόσον προχωρήσει η δημιουργία του «πέμπτου πόλου», που αφορά τη συγχώνευση μιας σειράς μικρότερων τραπεζών, συνεταιριστικών και μη. «Κλειδί» στο σενάριο αυτό αποτελούν οι εξελίξεις στην Attica Bank. Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας διαμηνύει πως, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Attica Bank ή συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εντούτοις, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνδράμει ουσιαστικά στη δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πόλου, πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ένα σενάριο που βρίσκει σύμφωνο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ