ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H.I.G. Capital: Η εταιρεία που «σαρώνει» τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

H.I.G. Capital: Η εταιρεία που «σαρώνει» τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο «H.I.G. Capital» διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του 6 resorts pixabay

Σε σημαντικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας έχει προχωρήσει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο «H.I.G. Capital Advisors LLC» διαθέτοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό του 6 resorts.

Oι υλοποιημένες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στον κλάδο των logistiscs, στους οποίους έχει εστιάσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ από 2014 ενώ δρομολογούνται επιπλέον επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025.

Στους στόχους της H.I.G. Capital, όσον αφορά στον κλάδο της φιλοξενίας είναι η απόκτηση resorts άνω των 200 δωματίων, το οποία και ανακαινίζει εν λειτουργία. Προσεχώς σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπήτρο Γενικό Διευθυντή της Inventio, αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται μια εξαγορά resort στην Κρήτη ενώ παράλληλα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο βολιδοσκοπεί νέες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ως τώρα στον ξενοδοχειακό κλάδο, το 2018 εξαγόρασε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος, πρώην Aldemar Ρόδου. Έπειτα από κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωμάτιων και 2500 κλινών με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2019 προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings ΑΕ στην Κέρκυρα, ενώ το 2022 προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, έπειτα από δική τους πρόταση. Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 1400 δωματίων και 2500 κλινών με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Το 2022 ολοκλήρωσε και την εξαγορά των δανείων της Kυπριώτης ΑΕ από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ ευρώ.

Παράλληλα προχώρησε και στη δημιουργία της πλατφόρμας Hospitality ELLA Resorts AE. Πρόκειται για μία πλατφόρμας διαχείρισης ξενοδοχείων μέσω της οποίας διατηρεί και mandate για την διαχείριση νέων μονάδων που μπορεί να αποκτήσει μελλοντικά η HIG και εκτός Ελλάδας, σε Ιταλία και Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ