ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φρέσκα» κεφάλαια σηκώνουν τα funds του Equifund

«Φρέσκα» κεφάλαια σηκώνουν τα funds του Equifund
Στο άμεσο μέλλον θα δούμε και νέα funds να δημιουργούνται καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά και διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης τόσο από την ΕΑΤΕ όσο και από οργανισμούς της ΕΕ

Το πρόγραμμα JEREMIE στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήταν εκείνο που δημιούργησε τα πρώτα επενδυτικά funds για χρηματοδότηση ελληνικών startups.

Τη σκυτάλη πήρε το 2018 το Equifund, ένα πρόγραμμα που έδωσε πραγματική ώθηση όσον αφορά στη δημιουργία ενός επενδυτικού οικοσυστήματος για την καινοτομία στην Ελλάδα. Και τώρα τα funds που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Equifund κάνουν το επόμενο βήμα, αντλώντας καινούρια κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την νέα γενιά των ελληνικών startups.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Big Pi, το οποίο είναι ένα από τα venture capital funds που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Innovation Window του Equifund. Τα funds του Innovation Window επικεντρώνονταν κυρίως σε εταιρείες που είναι σε αρχικό στάδιο της δημιουργίας τους. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η δημιουργία του Big Pi ΙΙ, το οποίο ξεκινά με 50 εκατ. ευρώ και επικεντρώνεται, όπως και το πρώτο, σε εταιρείες deep tech. Σημειώνεται ότι το Big Pi I έχει επενδύσει σε εταιρεία όπως η TileDB, η Intelligencia και η Orfium να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Συνολικά, εννέα εταιρείες του χαρτοφυλακίου έχουν, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Intel, η Lockheed Martin και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ μια εταιρεία (Softomotive) έχει πωληθεί σε μεγάλο πολυεθνικό όμιλο.

Στο Big Pi II βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ) με κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του προγράμματος “InnovateNow”. Συμμετέχουν, ακόμη, 25 ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων, τράπεζες, στελέχη της βιομηχανίας και ιδρυτές καινοτόμων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΤΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτής της δεύτερης «γενιάς» funds προκειμένου να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης στο οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και με δεδομένο ότι φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις με μεγάλες προοπτικές ταχείας ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΑΤΕ μαζί με το EIF (European Investment Fund), το οποίο ήταν ο βασικός χρηματοδότης του Equifund, συμμετέχουν και στα δύο καινούρια funds που δημιούργησαν τα VCs που ήταν στο Early Stage Window του Equifund, δηλαδή στη Marathon και στη VentureFriends.

Η Marathon ήταν η πρώτη venture capital εταιρεία του Equifund που ανακοίνωσε νέο fund, καθώς τον Νοέμβριο του 2020 ανακοίνωσε τη σύσταση του Marathon II με τα αρχικά κεφάλαια να είναι στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο τα αύξησε στα 70 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως πριν από μερικές εβδομάδες η Marathon Venture Capital ανακοίνωσε ότι ο νέος γύρος χρηματοδότησης της Hack The Box (ύψους 55 εκατ. ευρώ) της επέτρεψε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη εταιρεία και να επιστρέψει το Marathon Fund I στο σύνολο του και πλέον αυτού, εξασφαλίζοντας σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους του, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού Δημοσίου.

Νέο fund έχει δημιουργήσει και το έτερο VC του Early Stage Window καθώς στο τέλος του 2021 η VentureFriends ανακοίνωσε τη δημιουργία του VentureFriends III, τα κεφάλαια του οποίου ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Στο Innovation Window του Equifund υπάρχουν τρία ακόμη funds, τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Metavallon είναι έτοιμη και αυτή να ανακοινώσει το νέο fund της με τα κεφάλαια να ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ. Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών φαίνεται να είναι και το Uni.Fund που επίσης ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.

Όσον αφορά στη Velocity Partners, το ενδεχόμενο ενός δεύτερου fund είναι και σε αυτή την περίπτωση ανοικτό.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν τα νέα funds προέρχονται και από αρκετούς ιδιώτες επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την εξωτερικό που βλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε και νέα funds να δημιουργούνται καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά και διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης τόσο από την ΕΑΤΕ όσο και από οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ