ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μπαράζ εθελουσίων μέσα στο 2023 – Στόχος πάνω από 1.000 εργαζόμενοι

Τράπεζες: Μπαράζ εθελουσίων μέσα στο 2023 – Στόχος πάνω από 1.000 εργαζόμενοι
Κοινή συνισταμένη τα ιδιαίτερα δελεαστικά «πακέτα» και ταυτόχρονα η στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Pixabay

Νέα μπαράζ εθελουσίων εξόδων εντός του 2023 ετοιμάζουν οι τράπεζες αλλά και οι servicers, με στόχο να μειώσουν συνολικά το εργατικό τους δυναμικό κατά περισσότερα από 1.000 άτομα.

Κοινή συνισταμένη τα ιδιαίτερα δελεαστικά «πακέτα» για εκείνους που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα και ταυτόχρονα η στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η εθελούσια της Alpha Bank

Πιο πρόσφατη εξέλιξη στο μέτωπο αυτό αποτελεί η εθελούσια έξοδος που ανακοίνωσε η Alpha Bank την Παρασκευή. Όπως αναφέρει η τράπεζα, πρόκειται για ένα από τα πιο ελκυστικά προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης που έχει υλοποιήσει, καθώς περιλαμβάνει αποζημίωση έως 170.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση και 200.000 ευρώ για sabbatical. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορήγηση έως και 90 καθαρών μισθών και κάλυψη μέχρι τη συνταξιοδότηση για εργαζόμενους άνω των 56 ετών. Η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκινά τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023.Η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει στόχο εργαζομένων που θα ήθελε να συμμετάσχουν όμως αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της τράπεζας και την βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι στοχευμένο κυρίως σε αυτό το κομμάτι της λειτουργίας της τράπεζας.

Με επιτυχία η εθελούσια της Εθνικής Τράπεζας

Αντίστοιχα, με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 εργαζομένων ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που είχε ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα το Νοέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει πως η μέγιστη αποζημίωση ορίζεται στις 150.000 ευρώ, όμως μπορεί να φτάσει και τις 200.000 ευρώ για τους εργαζόμενους άνω των 50 ετών και κυρίως για τους ανω των 55.

Συγκεκριμένα προσέφερε ως αποζημίωση από 15 μεικτούς μηνιαίους μισθούς στους εργαζόμενους της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών και θα φτάνει έως τους 45 μεικτούς μηνιαίους μισθούς για τους άνω των 55.

Πρόσθετα εφάπαξ ποσά αποζημίωσης έλαβαν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της περιφέρειας, τα οποία ξεκινούσαν από 15.000 και θα έφθαναν έως τις 70.000 ευρώ για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι και εδώ το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά στοχευμένο στο δίκτυο της τράπεζας αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, αντίστοιχα προγράμματα επεξεργάζονται οι διοικήσεις τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Eurobank, με αντίστοιχη στόχευση αλλά και κινητροδότηση.

Εθελούσιες και σε servicers

Παράλληλα, την πρώτη εθελούσια έξοδο από πλευρά servicer με ιδιαίτερα δελεαστικά κίνητρα για τους εργαζόμενους πραγματοποιεί η doValue Greece.
Με το ταβάνι των κινήτρων να φτάνει τους 36 μεικτούς μηνιαίους μισθούς και να διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο επίπεδο των 20 μισθών, οι όροι της συγκεκριμένης εθελούσιας κρίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, ακόμη και σε σχέση και με τα δεδομένα που ισχύουν για τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η doValue Greece «ανοίγει το δρόμο» για τη διενέργεια προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου ανάμεσα στους servicers, καθώς μέχρι πρότινος αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούσαν αποκλειστικά οι τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ