ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δεσμευτική συμφωνία με Dimand - Premia για το project Skyline

Alpha Bank: Δεσμευτική συμφωνία με Dimand - Premia για το project Skyline
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. φωτογραφία αρχείου

Δεσμευτική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Alpha Bankκαι της κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. - Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank, η Alpha Services and Holdings Α.Ε., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή από την Alpha Bank, μέσω της 100% θυγατρικής της Alpha Group Investments Limited, δεσμευτικής συμφωνίας με την κοινοπραξία που αποτελείται από την Dimand Α.Ε. και την Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων.

Σημειώνεται πως όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η PREMIA, η ίδια μετέχει στην Επενδυτική Κοινοπραξία με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο Όμιλος DIMAND.

Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει ότι, μέσω διαδοχικών μεταβιβάσεων, η Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ (“Skyline”) θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας Ευρώ 438 εκατ, ενώ η Eπενδύτρια Kοινοπραξία θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 65% στη νέα εταιρεία, (η “Συναλλαγή”).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.

Ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα (“AAA”), εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του Ομίλου Alpha Bank, θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου. Αξιοποιώντας την πολυετή τεχνογνωσία της στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, η ΑΑΑ θα παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εκμετάλλευσης, μεσιτείας καθώς και τεχνικής υποστήριξης. Βάσει της συμφωνίας, η επιχειρηματική αξία («Enterprise Value») της εταιρείας Skyline αποτιμάται σε 438 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την Επενδύτρια Κοινοπραξία τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών, στο πλαίσιο του έργου.

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι η Συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου 2023. Οικονομικός Σύμβουλος της Alpha Bank για τη Συναλλαγή ήταν η Axia Ventures Group Ltd. Νομικοί σύμβουλοι ήταν η White & Case LLP για θέματα διεθνούς δικαίου και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες για θέματα ελληνικού δικαίου.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης Πρόεδρος του Δ.Σ. της PREMIA PROPERTIES ανέφερε: «Η συμφωνία απόκτησης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων με προοπτικές υψηλής κερδοφορίας ενισχύει τη στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζει η PREMIA. Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία με την DIMAND με την οποία διατηρούμε στρατηγική συνεργασία και με την ALPHA BΑΝΚ η οποία παραμένει ως μέτοχος στο Skyline και επίσης χρηματοδοτεί το εγχείρημα. Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του SKYLINE project το οποίο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.».

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε: «Η PREMIA μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία SKYLINE επιδιώκει την ενίσχυση της κερδοφορίας της και την εδραίωση ηγετικού ρόλου στην ελληνική επενδυτική αγορά real estate. Ο ρόλος της PREMIA στο διοικητικό σχήμα θα είναι ενεργός με στόχο να συμβάλει στην επιτυχία του μεγαλύτερου project μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επένδυση θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών της PREMIA και στη δυναμική της ανάπτυξη την επόμενη πενταετία.».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ