ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πλώρη» για κέρδη 1 δισ. ευρώ βάζει η MYTILINEOS

«Πλώρη» για κέρδη 1 δισ. ευρώ βάζει η MYTILINEOS

Έτοιμη να περάσει σε «άλλη πίστα» και να μπει στο πολύ κλειστό κλαμπ των εταιρειών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως που καταγράφουν κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ βρίσκεται η MYTILINEOS.

Απόδειξη, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα για το 2022 αλλά και η εξαιρετική δυναμική που καταγράφει, απόρροια των επενδύσεων αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού της για τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα δεδομένα από τα οικονομικά αποτελέσματα, για το 2022 η MYTILINEOS κατέγραψε 130% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 823 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021.

Αντίστοιχα, ανακοίνωσε 137% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε 6,306 δισ. ευρώ., σε σύγκριση με 2,664 δισ. ευρώ το 2021.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, «το 2022, η MYTILINEOS πέτυχε μία συστηματική αύξηση της κερδοφορίας της, μέσω της επίτευξης διαδοχικών ιστορικών υψηλών σε κάθε επόμενο τρίμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τον δείκτη μόχλευσής της, σε μία χρονιά που έκανε τις μεγαλύτερες επενδύσεις της. Επιβεβαιώνεται έτσι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι προβλέψεις της Διοίκησής της, τη στιγμή κατά την οποία θέτει τις βάσεις για ακόμα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας το επόμενο διάστημα».

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Πέρα όμως από τα –ομολογουμένως εντυπωσιακά- οικονομικά αποτελέσματα, αυτό που διαφοροποιεί τη MYTILINEOS και ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου της κερδοφορίας είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον.

Συγκεκριμένα και μολονότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητες, η MYTILINEOS έχει ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη μέρα μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού, θέτοντας παράλληλα ισχυρές βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας το επόμενο διάστημα.

Σχεδιασμός που βασίζεται μεταξύ άλλων στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καθώς η MYTILINEOS έχει ωριμάσει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού portfolio ΑΠΕ των 9,1GW, ενώ διαθέτει και την απαραίτητη ρευστότητα για να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την «Πράσινη» Μετάβαση.

Παράλληλα, εξίσου σημαντική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών από εδώ και πέρα αποτελεί η συνεισφορά, για πρώτη φορά στην κερδοφορία του 2023, της νέας μονάδας υψηλής απόδοσης 826 MW. Μονάδα η οποία ταυτόχρονα θα αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στον τομέα ενέργειας στα επίπεδα του 20%.

Αντίστοιχα, σημαντική συνεισφορά φέρνει και η υψηλή κερδοφορία για την Μεταλλουργία, μέσω των κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, όσο και με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

«Κλειδί» η μείωση του δανεισμού

Επιπλέον, όπως αναδεικνύεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, εξαιρετικά σημαντική για την εταιρεία είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ το 2022, από 803 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022, επίπεδα που έχουν παγκόσμιες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται αρκετά υψηλά εντός της επενδυτικής βαθμίδας των οίκων αξιολόγησης. Γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι, εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σχεδόν άμεσα θα συμβεί το ίδιο και με τη MYTILINEOS.