ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pep+ της PepsiCo Hellas: Υγιής επιχειρηματική ανάπτυξη με έμφαση στο περιβάλλον και την κοινωνία

Pep+ της PepsiCo Hellas: Υγιής επιχειρηματική ανάπτυξη με έμφαση στο περιβάλλον και την κοινωνία

Με έργα που αποδεικνύουν την στόχευσή της, η PepsiCo Hellas ολοκλήρωσε έναν χρόνο γεμάτο δράσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία, υλοποιώντας το Pep+ (PepsiCo Positive), που αποτελεί τη βασική στρατηγική αειφόρου ανάπτυξής της.

Μέσα από αυτό το πολυδιάστατο πλέγμα δράσεων, η PepsiCo Hellas συμβάλλει στον πανανθρώπινο στόχο για έναν βιώσιμο πλανήτη με θετικό αντίκτυπο για τις κοινωνίες, τους ανθρώπους αλλά και το περιβάλλον. Έτσι, από την παραγωγική και βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρείας μέχρι τις δράσεις και πρωτοβουλίες της, αναπτύσσεται ένα «οικοσύστημα» αειφορίας που περιλαμβάνει επίσης τους προμηθευτές, τους συνεργάτες, τους εμφιαλωτές, τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες, αλλά και τις γεωργικές πρακτικές, στα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των τροφίμων της PepsiCo Hellas, ακόμα και στον τρόπο που συσκευάζονται οι εμβληματικές μάρκες που αγαπούν και στηρίζουν οι καταναλωτές καθημερινά.

Έτσι, το 2022 ολοκληρώθηκε ως ένα έτος επιβεβαίωσης και επέκτασης σε έργα των βασικών αναπτυξιακών αξόνων της εταιρείας, με άξονα κάθε πτυχής την υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη με έμφαση στο περιβάλλον και ανταπόδοση στην κοινωνία.

Έργα για το περιβάλλον με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας

Τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των δράσεων της PepsiCo Hellas μέσα από το Pep+, επιβεβαιώνει ο τρόπος με τον οποίο αυτές αναπτύχθηκαν σε σχέση με τον πυλώνα του περιβάλλοντος εντός μόλις του πρώτου έτους λειτουργίας. Έτσι, είδαμε τα αγαπημένα προϊόντα του κοινού να κυκλοφορούν σε απολύτως ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να οργανώνονται καθαρισμοί τεράστιου βεληνεκούς και να οδηγούμαστε κατόπιν σε νέα δράση, με αφορμή προϊόντα που δημιουργήθηκαν από την ανακύκλωση πλαστικού της προηγούμενης.

Αναλυτικά, αξίζει να αναφερθούμε στο ότι η PepsiCo Hellas πιστή στη δέσμευσή της για λιγότερο πλαστικό και έναν πιο πράσινο πλανήτη, ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, έγινε η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένο πλαστικό στις συσκευασίες των εμβληματικών προϊόντων της. Pepsi, Lipton και Ήβη, παράγονται από rPet, κάνοντας πράξη μια από τις βασικότερες αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ χάρη στην ενέργεια αυτή απονεμήθηκε στην εταιρεία το Νο1 βραβείο στα Green Awards 2022 του Economist.

Από εκεί και πέρα, η PepsiCo Hellas στο πλαίσιο του Pep+, δημιούργησε τη δική της Green Team Hellas για το περιβάλλον: Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της εταιρείας καθάρισαν την παράκτια περιοχή της παραλίας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στην Αττική, τον Απρίλιο του 2022. Από τη δράση αυτή συγκεντρώθηκαν 4.800 πλαστικά καπάκια, 2.600 πλαστικά καλαμάκια, 149 πλαστικά μπουκάλια, 146 ποτήρια και καπάκια μίας χρήσης καθώς επίσης και σημαντικός αριθμός άλλων πλαστικών και γυάλινων αντικειμένων, υφασμάτων και αλουμινένιων συσκευασιών.

Από τα πλαστικά που συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν, σε μία υποδειγματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, δημιουργήθηκαν κάδοι απορριμμάτων που «οδήγησαν» στην επόμενη δράση: Σε συνεργασία με την MKO Aegean Rebreath, οι κάδοι αυτοί τοποθετήθηκαν σε όλες τις παραλίες τις Αντιπάρου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των νησιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση. Ταυτόχρονα προβάλλεται η αξία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, ενώ η PepsiCo Hellas συμβάλλει στην αποτροπή της αλόγιστης απόρριψης απορριμμάτων. Συνολικά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022 συγκεντρώθηκαν 1.600 μπουκάλια και κουτιά αλουμινίου, 3.300 μπουκάλια και κουτιά από γυαλί και 9.100 από πλαστικό.

Δίπλα στην κοινωνία με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη

Καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη, το πρωτεύον ζητούμενο της εποχής μας, συνιστάται τόσο από τον σεβασμό στο περιβάλλον και στον πλανήτη όσο και από την ευημερία των ανθρώπων, το Pep+ συνδυάζει δράσεις με το διπλό αυτό πρόσημο. Έτσι, προχώρησε στην υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων άρδευσης στις καλλιέργειες των παραγωγών πατάτας, με τους οποίους συνεργάζεται, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός νέου τρόπου ποτίσματος κατά το οποίο τα δεδομένα άρδευσης και βροχής ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση, για να λαμβάνονται οι σωστοί υπολογισμοί για το ισοζύγιο του νερού. Με απλά λόγια, με βάση αυτές τις πληροφορίες κερδίζουμε βελτιστοποίηση της άρδευσης, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και κατά συνέπεια, ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής. Τα αποτελέσματα στις καλλιέργειες (100 στρεμμάτων) που εφαρμόστηκε σε πρώτη φάση το νέο σύστημα άρδευσης ήταν εντυπωσιακά, καθώς για το 2022 εξοικονομήθηκαν 50% νερό και 40% ενέργεια!

Ακόμα ένας σημαντικός πυλώνας της σύγχρονης ζωής είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και πράγματι, για το 2022 η παραγωγή των αγαπημένων snacks της PepsiCo Hellas έγινε με τη χρήση ενέργειας από ΑΠΕ. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε εξοικονόμηση 1.358.290 kWh από τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα στο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας, η οποία σημειωτέον έχει προχωρήσει και στην ανανέωση του στόλου οχημάτων της με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση κατά 37,5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (C02) στις διαδρομές διανομής των προϊόντων της εταιρείας για το 2022.

Εξυπακούεται, από τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Pep+ πως η διαχρονική και συνεπής υποστήριξη της PepsiCo Hellas σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, συνεχίστηκε και το 2022. Το έργο του Make-A-Wish Ελλάδος, αλλά και των MKO: Αποστολή, Praksis, Μαζί για το παιδί, υποστηρίχθηκε με δωρεάν γεύματα και προϊόντα, που έφτασαν τις 13.000 συσκευασίες (snacks και ροφημάτων). Ταυτόχρονα η Green Team Hellas της εταιρείας, συγκέντρωσε ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια από τους εργαζομένους της PepsiCo Hellas, τα οποία και δώρισε υποστηρίζοντας δομές που έχουν ανάγκη.

Εμείς οι ίδιοι κάνουμε το μέλλον του πλανήτη μας βιώσιμο και με το παράδειγμα της PepsiCo Hellas, βλέπουμε ποιος είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε κάνοντας με τις πράξεις μας πραγματική διαφορά.

#PepsiCo #PepsiCoProud #PepsiCoPositive