ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΦΕΕ: Το φάρμακο είναι επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

ΣΦΕΕ: Το φάρμακο είναι επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία
Το μήνυμα αυτό, μετέφερε κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, στο Grant Hyatt ΣΦΕΕ Δελτίο Τύπου

Το μήνυμα πώς «Το φάρμακο είναι επένδυση στην υγεία, την κοινωνία και την ανάπτυξη» έστειλε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Το μήνυμα αυτό, μετέφερε κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, στο Grant Hyatt, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε το 2020 κατά -3,5% περίπου λόγω της πανδημίας, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «το γεγονός αυτό μοιάζει ασήμαντο αν αναλογιστούμε πως, κάθε χρόνο, η κακή υγεία του πληθυσμού μειώνει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 15%, σε σχέση με το πως θα μπορούσε να αναπτύσσεται».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ: «Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και νέες αναδυόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα που επιτάσσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα υγείας και κυρίως μια διαφορετική θεώρηση αυτών, ως πυλώνες κοινωνικής ευημερίας».

Η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, στο Grant HyattΣΦΕΕ

«Ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρίες-μέλη του τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη βασική τους αποστολή, κάνοντας διαθέσιμες όλες τις κατάλληλες θεραπείες στον πληθυσμό της χώρας και διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα λείψει από Έλληνα ασθενή.
Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα καθίσταται εφικτό στο μέλλον.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αναχθεί κατά κοινή ομολογία, ως ο τρίτος πυλώνας χρηματοδότησης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.
Αναφορικά με το clawback, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε: «είναι μύθος ότι το clawback μειώνεται.

Το clawback προπληρώνεται, δεν μειώνεται μέσω των διαπραγματεύσεων. «Ωστόσο η τακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πετυχαίνει ή να έρχεται πολύ πιο κοντά στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Ένα κορυφαίο παράδειγμα δημιουργικής λογιστικής, που όμως κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η δημόσια συνεισφορά στη φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγο πολύ σταθερή όλα τα τελευταία χρόνια και επομένως η κυβέρνηση δαπανά ούτως ή άλλως τα ίδια χρήματα, απλά χάρη στις διαπραγματεύσεις οι υποχρεωτικές επιστροφές προπληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το όφελος από αυτή την τακτική είναι βασικά η βελτίωση των ταμειακών ροών του ΕΟΠΥΥ».

Είναι γεγονός πως στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο χώρο της υγείας, ο προσωπικός ιατρός, ο φάκελος του ασθενούς και λοιπές μεταρρυθμίσεις έρχονται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά αυτό που φαίνεται να λείπει είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και πολύ περισσότερο για το φάρμακο.

Η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, στο Grant HyattΣΦΕΕ

Υπάρχουν όμως δυο τομείς που είμαστε ουραγοί:

α) Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και πιο συγκεκριμένα του χώρου του φαρμάκου και

β) Η Ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πόρων με την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης και ελέγχου της ζήτησης.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις πολύ εύκολα θα εκτοπίσουν τις ευκαιρίες αν δεν αλλάξουμε τη θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα. Είμαστε αισιόδοξοι για ένα πιο υγιές μέλλον. Αρκεί τώρα να προτεραιοποιήσουμε την υγεία σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για να ενδυναμώσουμε το σύστημα υγείας μας. Ταυτόχρονα προσδοκούμε μια πολιτική που θα εγγυάται την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου και του συστήματός μας, μια πολιτική δίκαιη που προσπαθεί να κρατά ίσες αποστάσεις.», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το δίλημμα αυτήν την στιγμή, είναι πώς θα παραμείνει η καινοτομία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η Ευρώπη, να δώσει κίνητρα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή. Ανέφερε ακόμη εμφατικά, την ανάγκη να μην λείψει καμία θεραπεία από τους ασθενείς, οι νέες θεραπείες να έρχονται χωρίς πρόβλημα και να υπάρξει έλεγχος στην κατανάλωση, μέσα από ένα πλαίσιο πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο. Παραδέχθηκε ότι η πίεση στη φαρμακοβιομηχανία το 2022 ήταν πολύ μεγάλη, και εκτίμησε ότι θα πάμε σε μία πολιτική φαρμάκου με ίσους όρους.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία, κατέδειξε την αναγκαιότητα των δημόσιων και βιώσιμων συστημάτων υγείας. Επεσήμανε ακόμη, ότι χρειαζόμαστε μία κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας και φαρμάκου, χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο συζήτησης το οποίο προϋπήρχε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε η Διϋπουργική Επιτροπή, που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτόν. Ο κ. Ξανθός τόνισε ακόμη, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν τα διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο, να υπάρχει μέριμνα των επιβαρύνσεων, καθώς και μέριμνα αναφορικά με τη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης οι κ.κ. Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), και ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Την πίτα έκοψαν μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο υπουργός υγείας κ. Πλεύρης, και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ξανθός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ