ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέσσερις και μια συμβουλές για να κάνουμε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, πραγματικά καθαρή!

Τέσσερις και μια συμβουλές για να κάνουμε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, πραγματικά καθαρή!

Με το δεύτερο τριήμερο του 2023, δηλαδή εκείνο της Καθαράς Δευτέρας, να πλησιάζει σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής, οι περισσότεροι από εμάς ήδη οργανώνουμε τις αποδράσεις που θα πραγματοποιήσουμε, ενώ όσοι σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο κλεινόν άστυ, ψάχνουμε τα άλση, τις παραλίες και τα πάρκα εκείνα στα οποία θα πετάξουμε -παραδοσιακά- τον χαρταετό μας και θα απολαύσουμε το πικ νικ της ημέρας με τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Αλήθεια όμως, πόσοι από εμάς έχουμε αναλογιστεί τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν σε πολλές περιπτώσεις οι αγαπημένες και παραδοσιακές αυτές συνήθειες; Άραγε, πόσο «καθαρό» είναι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;

Αν σκεφτούμε ότι την Καθαρά Δευτέρα πολλοί από εμάς επιλέγουμε να την περνάμε σε πάρκα και γενικά, σε χώρους μες στη φύση, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τα απορρίμματα που μπορεί να αφήνουμε πίσω μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη και ένας χαρταετός από πλαστικό χρειάζεται από 5 έως 40 χρόνια για να αποσυντεθεί, ένα τενεκεδάκι κονσέρβας χρειάζεται περίπου 100 χρόνια και οι πλαστικές σακούλες από 500 χρόνια και πολύ περισσότερο, για να αναλογιστούμε το μέγεθος του προβλήματος και τον σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο μιας τέτοιας συνθήκης.

Πέντε συμβουλές για μία πραγματική Δευτέρα Καθαρά

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη φετινή Καθαρά Δευτέρα με πραγματικά «καθαρό» τρόπο; Ποιες είναι οι «πράσινες» συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσουμε για μία αληθινή Δευτέρα Καθαρά; Στη λίστα που ακολουθεί, συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές, που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για το περιβάλλον μας και τους χώρους πράσινου που μας φιλοξενούν.

  1. Ο περιορισμός των πλαστικών ειδών

Απλή, αλλά σημαντική πράξη, που μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά μας για ένα πραγματικά «καθαρό» τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Φέτος στο πικ νικ μας, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια και πιάτα (που αποτελούν συχνά την εύκολη λύση) και ας προτιμήσουμε σκεύη επαναχρησιμοποιούμενα, ξύλινα, από μπαμπού ή από βιοδιασπώμενα υλικά. Επίσης, για να είμαστε σίγουροι πως θα αφήσουμε πίσω μας από καθόλου έως ελάχιστα απορρίμματα, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας γυάλινα βάζα ή δοχεία για τα τρόφιμα που θα περισσέψουν και φυσικά, να χρησιμοποιήσουμε υφασμάτινες πετσέτες και τραπεζομάντηλα, αντί για είδη μιας χρήσης.

  1. Η σημασία της ανακύκλωσης

Όποια είδη πάρουμε μαζί μας στο πικ νικ της Καθαράς Δευτέρας και μπορούν να ανακυκλωθούν, θα φροντίσουμε να τα ρίξουμε στους κατάλληλους κάδους. Και ευτυχώς φέτος, έχει φροντίσει για αυτό ο Μακεδονικός Χαλβάς, μέσα από την ξεχωριστή πρωτοβουλία του «Δευτέρα Καθαρά». Πρωταγωνιστώντας στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ο Μακεδονικός Χαλβάς θα συνεισφέρει στην καθαριότητα των χώρων όπου παραδοσιακά γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης στο Ποικίλο Όρος στο Περιστέρι και στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραμείνουν οι χώροι αυτοί καθαροί. Παράλληλα, θα μοιράσει στους πολίτες που θα βρεθούν την Καθαρά Δευτέρα στα σημεία αυτά, τσάντες πολλαπλών χρήσεων, ώστε να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους. Οπότε, δικαιολογίες για να αφήσουμε έστω και το παραμικρό απόρριμμα πίσω μας φέτος, δεν υπάρχουν.

  1. Ο βιώσιμος χαρταετός

Ένας χαρταετός από πλαστικό που δεν καταλήγει σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να απολαύσουμε το πέταγμα του χαρταετού με πιο βιώσιμο τρόπο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να φτιάξουμε τον δικό μας χαρταετό ή να αγοράσουμε έναν από ανακυκλώσιμα υλικά. Του χρόνου, πάντως, ο χαρταετός μας θα είναι σίγουρα sustainable, χάρη στον Μακεδονικό Χαλβά. Διότι τα απορρίμματα που θα συγκεντρωθούν φέτος από τους κάδους ανακύκλωσης στο Ποικίλο Όρος και το Σέιχ Σου, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανακυκλώσιμων χαρταετών που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά στο κοινό.

  1. Η επίσκεψη στο defterakathara.gr

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα μπορεί να είναι πραγματικά καθαρή, αρκεί να απολαύσουμε την ημέρα στο πλαίσιο ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής. Σε αυτό θα μας βοηθήσει φέτος το site defterakathara.gr, που δημιούργησε ο Μακεδονικός Χαλβάς ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Με μία επίσκεψη στο site, θα έχουμε την ευκαιρία να βρούμε περισσότερες συμβουλές, αναφορικά με το πώς θα αφήσουμε καθαρά τα πάρκα, τους λόφους, τις παραλίες και τα βουνά που θα επισκεφθούμε. Μάλιστα, κάνοντας κλικ στο defterakathara.gr θα έχουμε, επίσης, τη δυνατότητα να πάρουμε μέρος σε έναν μοναδικό διαγωνισμό και να κερδίσουμε υπέροχα δώρα.

  1. Οι eco-friendly μετακινήσεις

Τέλος, πέρα από το κομμάτι της καθαριότητας, μία πραγματική Δευτέρα Καθαρά επιβάλλει να αναλογιστούμε και το θέμα των μετακινήσεών μας, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Φέτος, την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, αν μείνουμε στις πόλεις μας, ας φροντίσουμε να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και ας απολαύσουμε το πικ νικ με τον αγαπημένο μας Μακεδονικό Χαλβά, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιδιαίτερης ημέρας, σε ένα κοντινό πάρκο και πηγαίνοντας στον προορισμό μας με όσο πιο οικολογικά μέσα γίνεται.

Ας φροντίσουμε να χαρούμε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, με πιο «πράσινο» τρόπο και ας απολαύσουμε το τραπέζι μας και το πέταγμα του χαρταετού, όσο πιο συνειδητά γίνεται. Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς, που μέσα από το defterakathara.gr μας συστήνει τι σημαίνει πραγματικά να βιώνουμε μία Δευτέρα Καθαρά, μέσα από μικρές, απλές πράξεις, που όμως μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον.