ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕπ - Motor Oil Hellas: Χρηματοδότηση για ανάπτυξη δικτύου ηλεκτρονίκησης και υδρογονοκίνησης

ΕΤΕπ - Motor Oil Hellas: Χρηματοδότηση για ανάπτυξη δικτύου ηλεκτρονίκησης και υδρογονοκίνησης
Ο κ. Π. Τζαννετάκης και ο κ. Ι. Καλτσάς. Motor Oil

Συμφωνία χρηματοδότησης για την ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου στην Ελλάδα υπέγραψαν η ΕΤΕπ και η Motor Oil Hellas.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που επιταχύνει τον μετασχηματισμό των οδικών μεταφορών στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση της υδρογονοκίνησης, της ηλεκτροκίνησης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε να χορηγήσει στη Motor Oil 10ετές δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτώντας το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου σε όλη την Ελλάδα.

Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση, η πρώτη τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα, προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 3000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς. Οι υποδομές για τα μέσα μεταφοράς που κινούνται με υδρογόνο θα περιλαμβάνουν μία ηλεκτρολυτική κυψέλη για την παραγωγή υδρογόνου, σταθμό τροφοδοσίας για τη φόρτωση υδρογόνου στα ρυμουλκούμενα βυτία, ρυμουλκούμενα βυτία υδρογόνου και σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο.

Προβλέποντας τη σταδιακή εγκατάσταση υποδομών φόρτισης και ανεφοδιασμού για οχήματα μηδενικών εκπομπών, το έργο θα προσφέρει οφέλη σε επίπεδο περιβαλλοντικής εξοικονόμησης, όπως μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια), μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και μείωση του θορύβου.

Το έργο θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου και ηλεκτροκίνησης, επιταχύνοντας την εγκατάσταση υποδομών για οχήματα μηδενικών ρύπων, και επομένως έμμεσα και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων τομέων της αγοράς.

Σημειώνεται πως η συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Motor Oil Hellas ανακοινώθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο στις 17 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της δανειακής συμφωνίας από τους Ιωάννη Καλτσά, Επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο, και Πέτρο Τζαννετάκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Motor Oil.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ